Slopen bij RDW erkend demontagebedrijf

Als u uw auto met een Nederlands kenteken wilt laten slopen, kan dat (op enkele voertuigsoorten na) alleen bij een door de RDW erkend demontagebedrijf. Zij zorgen ervoor dat de registratie in het kentekenregister van de RDW wordt beëindigd, zodat het voertuig niet meer op uw naam staat. Na beëindiging van de registratie stoppen ook uw voertuigverplichtingen.

Wat kunt u doen?

Voertuig laten slopen

Zo laat u uw voertuig slopen bij een RDW erkend demontagebedrijf:

  1. Neem contact op met Documenteen RDW erkend demontagebedrijf (pdf, 64kb)
  2. Als het voertuig naar de sloop gaat moet u de volgende documenten meenemen:
    - compleet kentekenbewijs of
    - kentekencard met de tenaamstellingscode.
  3. De medewerker meldt uw kenteken af bij de RDW en geeft u een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat uw registratie bij de RDW is beëindigd. Let u er dus op dat u het vrijwaringsbewijs ontvangt.
  4. Uw registratie in het kentekenregister is nu beëindigd. U moet zelf de verzekering stopzetten. De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch en de (eventuele) APK-plicht vervalt.

(Deel) kentekenbewijs ontbreekt

Heeft u bij het voertuig geen (of geen volledig) papieren kentekenbewijs meer of geen kentekencard met tenaamstellingscode, dan kunt u een zogenoemde ‘demontagecode’ aanvragen. Ga hiervoor naar Externe link'Demontagecode aanvragen'. Met deze demontagecode kunt u bij een RDW erkend demontagebedrijf de sloop alsnog laten uitvoeren. U moet dan ook een geldig legitimatiebewijs meenemen.

Kentekenplaat ontbreekt

Als u een kentekenplaat mist (of beide kentekenplaten) dan moet u dat vooraf aangeven aan het demontagebedrijf. Om naar het demontagebedrijf te kunnen rijden moet u nieuwe kentekenplaten aanschaffen of u moet het voertuig op een trailer naar het demontagebedrijf brengen. Zonder kentekenplaten mag u niet met het voertuig rijden.

Demontagebedrijf accepteert geen onvolledig voertuig

Als een RDW erkend demontagebedrijf geen onvolledig voertuig accepteert, neem dan contact op met de Brancheorganisatie voor gecertificeerde demontagebedrijven (STIBA). Zij kunnen u aangeven welke bedrijven uw voertuig af kunnen melden. Voorwaarde is wel dat het Voertuigidentificatienummer (VIN) nog in het voertuig (of in een voertuigonderdeel) aanwezig is.

RDW erkend demontagebedrijf

Zo herkent u een RDW erkend demontagebedrijf.

Uw auto is al gesloopt of voor onderdelen gebruikt.

Als uw auto met Nederlands kenteken al is gesloopt, of voor onderdelen gebruikt, ga dan voor meer informatie naar: 'Auto al gesloopt of voor onderdelen gebruikt’.