Een schorsing duurt maximaal 1 jaar. Na 1 jaar loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. U kunt ook de schorsing verlengen.

Inloggen met DigiD

Als u online een schorsing wilt aanvragen, heeft u een DigiD nodig om in te loggen. Bent u niet in het bezit van een DigiD, dan kunt u deze gratis aanvragen via deze link opent in een nieuw vensterwww.digid.nl.

digid afbeelding

Schorsing aanvragen

Zo vraagt u online een schorsing aan:

 1. Ga naar 'deze link opent in een nieuw vensterSchorsing aanvragen of verlengen'. Dan komt u in het DigiD-scherm terecht waar u kunt inloggen.
 2. U vult de gevraagde gegevens in bij DigiD en vervolgens komt u in de schorsingsaanvraag bij de RDW. U heeft de gegevens nodig die op het Tenaamstellingsbewijs (deel lB) en het Overschrijvingsbewijs of de kentekencard staan. Heeft u deze gegevens niet, vraag dan een vervangend kentekenbewijs aan.
 3. U betaalt de kosten via iDEAL.
 4. Het kenteken is direct geschorst.
 5. U ontvangt van de RDW een e-mail met als onderwerp; 'Bevestiging plaatsen schorsing' waarin de bevestiging van de schorsing staat. Hierin staat ook de einddatum van de schorsing (bij verwachte einddatum). Print en bewaar deze e-mail, deze mail is uw bewijs van schorsing.
 6. Lukt het niet om online te schorsen? Dan kunt u ook terecht bij een kentekenloket of RDW-balie. Voor meer informatie gaat u naar ‘Schorsing via loket aanvragen'

Heeft u nog een papieren kentekenbewijs, dan moet u dit goed bewaren. Het papieren kentekenbewijs blijft geldig. U krijgt geen nieuw kentekenbewijs.

Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan moet u dit en de bijbehorende tenaamstellingscode goed bewaren. U krijgt hiervoor geen nieuwe. Zowel de kentekencard als de tenaamstellingscode blijft gewoon geldig.

Voorwaarde voor online schorsen

Het voertuig moet op uw naam staan. Staat het voertuig op naam van uw bedrijf, dan kunt u de schorsing ook online regelen. Voor meer informatie gaat u naar Een auto van de zaak schorsen, verlengen of beëindigen

Rijden met een geschorst voertuig

 • Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan.
 • U mag met een geschorst voertuig voor een APK naar een APK-keuringsstation rijden. U moet dan de afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij u hebben en het voertuig moet WA verzekerd zijn. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van uw woonadres naar het adres waar u de APK-keuring laat doen.

Belangrijk om te weten bij een schorsing

 • Voldoet u niet meer aan de voertuigverplichtingen (verzekering, APK en motorrijtuigenbelasting) en u heeft het kenteken niet geschorst? Dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u vinden in de deze link opent in een nieuw vensterBoetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
 • De schorsing geldt vanaf de datum dat u de schorsing aanmeldt tot en met dezelfde datum een jaar later. Bijvoorbeeld van 10 december 2016 tot en met 10 december 2017.
 • Als u de schorsing beëindigt binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Zie hiervoor deze link opent in een nieuw vensterde site van de Belastingdienst.
 • Na de schorsing kunt u zelf de verzekering stopzetten. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
 • Krijgt het voertuig een ander kenteken bijvoorbeeld bij ombouw naar een kampeerwagen, dan loopt de schorsing door op het nieuwe kenteken.

Kosten

Voor personenauto's tot 15 jaar oud betaalt u het 'normaal tarief'. Voor personenauto's van 15 jaar en ouder betaalt u het 'laag tarief'. Verlengen van een schorsing valt ook onder het 'laag tarief'. Het opheffen van een schorsing is gratis.

Omschrijving
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW €24,10
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW €73,10

Vaker schorsen binnen een jaar

Als u de schorsing voor de einddatum opheft en u schorst hetzelfde kenteken opnieuw binnen een jaar na het begin van de vorige schorsing, dan moet u een hoger schorsingstarief betalen (als het voertuig tussentijds niet is overgeschreven). Het hoge tarief geldt niet voor personenauto's van 15 jaar en ouder.

Omschrijving
Schorsing aanvragen of verlengen hoog tarief RDW €120,10