Schorsing online aanvragen voor verzamelaars van oude voertuigen

Als u verzamelaar bent van oude voertuigen en de kentekens ervan staan op uw naam, dan bent u verantwoordelijk voor de verplichtingen die bij de voertuigen horen (WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en eventueel APK). Gebruikt u de voertuigen niet, maar stalt u ze bijvoorbeeld in een schuur, dan kunt u deze verplichtingen uitstellen (schorsen). Er bestaat een voordelige schorsingsregeling voor verzamelaars.

Wat kunt u doen?

Een schorsing duurt maximaal 1 jaar. Na 1 jaar loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. U kunt ook de schorsing verlengen.

Voordelige schorsingsregeling voor verzamelaars

Heeft u meer dan 5 oude voertuigen van 15 jaar of ouder op uw naam staan, dan biedt de RDW u een voordelige schorsingsregeling. Deze regeling geldt alleen voor voertuigen van 15 jaar en ouder, en brom- en snorfietsen met een datum eerste toelating van 31-08-2005 of ouder op het kenteken. U hoeft dan maar voor 5 van die voertuigen de schorsing te betalen. Vanaf het zesde voertuig is de schorsing gratis.

Online meerdere voertuigen schorsen

Zo schorst u meerdere voertuigen tegelijk:

 1. Ga naar Externe link‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Dan komt u in het DigiD-scherm terecht waar u kunt inloggen.
 2. U vult de gevraagde gegevens in bij DigiD en vervolgens komt u in de RDW-dienst. U heeft de gegevens nodig die op het Tenaamstellingsbewijs (deel lB) en het Overschrijvingsbewijs of de kentekencard staan. Heeft u deze niet, vraag dan een vervangend kentekenbewijs  aan.
 3. U betaalt de kosten via iDEAL. Deze tarieven gelden voor de eerste 5 voertuigen van 15 jaar of ouder. De 6e en opvolgende schorsing(e) van een voertuig van 15 en ouder zijn dan gratis. Het advies is om ongeveer een uur te wachten met het invoeren van de 6e schorsing. Mogelijk herkent het systeem anders niet dat het uw 6e schorsing is (en daarmee gratis) 
  Omschrijving
  Aanmelden schorsing Brom- snorfiets RDW €11,10
  Aanmelden schorsing laag tarief RDW €24,10
 4. De kentekens zijn direct geschorst.
 5. U ontvangt van de RDW voor elk voertuig een e-mail met als onderwerp; 'Bevestiging plaatsen schorsing' waarin de bevestiging van de schorsing staat. Hierin staat ook de einddatum van de schorsing (bij verwachte einddatum). U moet deze e-mail printen en bewaren.
 6. Lukt het niet om online te schorsen? Dan kunt u ook terecht bij een kentekenloket of RDW-balie. Voor meer informatie gaat u naar ‘Schorsing via loket voor verzamelaars van oude voertuigen'

Heeft u nog een papieren kentekenbewijs, dan moet u dit goed bewaren. Het papieren kentekenbewijs blijft geldig. U krijgt geen nieuw kentekenbewijs.

Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan moet u dit en de bijbehorende tenaamstellingscode goed bewaren. U krijgt hiervoor geen nieuwe. Deze blijven gewoon geldig.

Voorwaarden voor online schorsen

 • De voertuigen staan op uw naam.
 • De voertuigen moeten 15 jaar of ouder zijn, behalve brom- en snorfietsen. Daarvoor geldt dat op het kentekenbewijs een datum eerste toelating van
  31-08-2005 of ouder moet staan. Andere data zijn hiervan uitgesloten.

Belangrijk om te weten

 • Voldoet u niet meer aan de voertuigverplichtingen (verzekering, APK en motorrijtuigenbelasting) en u heeft het kenteken niet geschorst? Dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u vinden in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
 • Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan.
 • Als u de schorsing beëindigt binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kenteken was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Ga voor meer informatie naar de site van de Belastingdienst.
 • Na de schorsing kunt u zelf de verzekering stopzetten. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
 • U hoeft niet aan de RDW door te geven waar u de voertuigen stalt. De Belastingdienst kan hier wel om vragen.

DigiD

Als u een schorsing online wilt aanvragen, heeft u een DigiD nodig om in te loggen. Bent u niet in het bezit van een DigiD, dan kunt u deze gratis aanvragen via www.digid.nl.