Schorsing via loket aanvragen voor verzamelaars van oude voertuigen

Als u verzamelaar bent van oude voertuigen en de kentekens ervan staan op uw naam, dan bent u verantwoordelijk voor de verplichtingen die bij de voertuigen horen (WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en eventueel APK). Gebruikt u de voertuigen niet, maar stalt u ze bijvoorbeeld in een schuur, dan kunt u deze verplichtingen uitstellen (schorsen). Er bestaat een voordelige schorsingsregeling voor verzamelaars. Dit kunt u via een loket, maar ook gemakkelijk online doen. Voor meer informatie over online schorsen ga naar 'Schorsing online voor verzamelaars van oude voertuigen'

Een schorsing duurt maximaal 1 jaar. Na 1 jaar loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. U kunt ook de schorsing verlengen.

Wat kunt u doen?

Voordelige schorsingsregeling voor verzamelaars

Heeft u meer dan 5 oude voertuigen van 15 jaar of ouder op uw naam staan, dan biedt de RDW u een voordelige schorsingsregeling. Deze regeling geldt alleen voor voertuigen van 15 jaar en ouder, en brom- en snorfietsen met een datum eerste toelating van 31-08-2005 of ouder op het kenteken. U hoeft dan maar voor 5 van die voertuigen de schorsing te betalen. Vanaf het zesde voertuig is de schorsing gratis.

Meerdere voertuigen tegelijk schorsen via loket

Zo regelt u meerdere schorsingen tegelijk:

 1. U gaat naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie  en meldt daar dat u 5 of meer voertuigen wilt schorsen.
 2. U neemt de volgende documenten mee:
  - het Tenaamstellingsbewijs;
  - het Overschrijvingsbewijs;
  - een origineel geldig legitimatiebewijs 
  of
  - de kentekencard
  - de tenaamstellingscode
  - een origineel geldig legitimatiebewijs 
 3. U betaalt contant of met pin de kosten voor 5 schorsingen. 
  Omschrijving
  Aanmelden schorsing Brom- snorfiets RDW €11,10
  Aanmelden schorsing laag tarief RDW €24,10
  Deze tarieven gelden voor de eerste 5 voertuigen. Bij 5 actuele schorsingen van een voertuig uit de verzamelaarsregeling, zijn de 6e en opvolgende schorsingen gratis.
 4. De kentekens zijn direct geschorst.
 5. U ontvangt van de medewerker van elk voertuig een schorsingsverslag. Bewaar dit goed, dit is uw bewijs van schorsing.
 6. Heeft u een Berichtenbox (uw eigen digitale brievenbus van de overheid), dan ontvangt u het schorsingsverslag hier ook automatisch in. Heeft u deze nog niet dan kunt u de Berichtenbox aanmaken op mijn.overheid.nl.

Heeft u nog een papieren kentekenbewijs, dan moet u dit goed bewaren. Het papieren kentekenbewijs blijft geldig. U krijgt geen nieuw kentekenbewijs.

Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) dan ontvangt u het transactieverslag met einddatum van de schorsing met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. U ontvangt per post het 2e deel (met 5 cijfers) van de tenaamstellingscode.

Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van de kentekencard te bewaren (de oude tenaamstellingscode moet u vernietigen). Uw kentekencard is vanaf dat moment weer geldig. U ontvangt het tweede deel van de tenaamstellingscode op het adres waar u staat ingeschreven bij de gemeente.

Voertuig eigendom van lease- of financieringsmaatschappij

U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In het kentekenregister is dan bij het kenteken een zogenaamd verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt.

Voorwaarden voor schorsen

 • De voertuigen staan op uw naam.
 • De voertuigen moeten 15 jaar of ouder zijn, behalve brom- en snorfietsen. Daarvoor geldt dat op het kentekenbewijs een datum eerste toelating van
  31-08-2005 of ouder moet staan. Andere data zijn hiervan uitgesloten.

Iemand anders regelt de schorsingen voor u

Kunt u zelf niet naar het kentekenloket of RDW-balie gaan, dan mag ook iemand anders de schorsingen voor u regelen. Zorgt u ervoor dat die persoon de juiste documenten van u meekrijgt. Degene die bij het kentekenloket komt moet minimaal
18 jaar (16 jaar bij brom/snorfiets) zijn. Hij moet zijn eigen geldige legitimatie tonen, uw legitimatiebewijs hoeft niet mee. Verder kan de persoon handelen zoals hierboven is beschreven en moet hij de na de schorsing de gekregen documenten aan u overhandigen.

Belangrijk om te weten

 • Voldoet u niet meer aan de voertuigverplichtingen (verzekering, APK en motorrijtuigenbelasting) en u heeft het kenteken niet geschorst? Dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u vinden in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
 • Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan.
 • Als u de schorsing beëindigt binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kenteken was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Zie hiervoor de site van de Belastingdienst.
 • Na de schorsing kunt u zelf de verzekering stopzetten. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
 • U hoeft niet aan de RDW door te geven waar u de voertuigen stalt. De Belastingdienst kan hier wel om vragen.