Hoe doet u een kentekencheck?

Het opvragen van voertuiggegevens bij de RDW is eenvoudig. Wilt u een kentekencheck doen, dan heeft u het kenteken nodig van het voertuig waarover u informatie wilt opvragen. Doe de RDW kentekencheck hier:

deze link opent in een nieuw vensterDoe de RDW kentekencheck

Welke gegevens vraagt u op met de kentekencheck?

De RDW kentekencheck geeft inzicht in de historische gegevens van een auto, motor of ander voertuig. De kentekencheck is openbaar en toont daarom alleen niet-privacygevoelige gegevens over een voertuig. Daarnaast vraagt u met de kentekencheck alleen gegevens over het voertuig op. Gegevens van de eigenaar kunt u (vanwege privacyredenen) niet opvragen.

Met de kentekencheck krijgt u inzicht in de volgende gegevens.

Basisgegevens

Heeft u het kenteken ingevoerd, dan krijgt u direct een aantal basisgegevens te zien; zoals het type voertuig, het merk en het aantal eigenaren. Ook ziet u wanneer de APK van het voertuig vervalt, wanneer het voertuig voor het eerst (in Nederland) is geregistreerd en op welke datum het voertuig voor het laatst is overgeschreven. Wilt u weten hoeveel kilo het voertuig mag trekken? Bij de basisgegevens kunt u ook zien wat de trekgegevens van het voertuig zijn.  

Als laatste ziet u een aantal juridische gegevens, bijvoorbeeld of het voertuig als gestolen geregistreerd staat en of er een WA-verzekering voor het voertuig is aangemeld bij de RDW.

Motor en Milieu

Bent u benieuwd naar de milieuprestaties van het voertuig? Door de kentekencheck te raadplegen, krijgt u inzicht in bijvoorbeeld het zuinigheidslabel, het soort brandstof dat het voertuig gebruikt en informatie over de CO2-uitstoot.

Technisch

Onder de technische gegevens vindt u gegevens als het aantal zitplaatsen, assen en toegestane aslast van het voertuig.

Fiscaal

Ten slotte ziet u in de kentekencheck de fiscale gegevens van het voertuig. Zo krijgt u informatie over de catalogusprijs en kunt u de motorrijtuigenbelasting voor het voertuig opvragen.

Waarom een kentekencheck?

Het doen van een kentekencheck komt van pas in verschillende situaties. Zo kan het u meer zekerheid geven bij het kopen van een tweedehands auto. Door de actuele voertuiggegevens op te vragen krijgt u inzicht in de historie van een voertuig. Wanneer is het voertuig voor het laatst overgeschreven? Hoe zuinig is het voertuig? Wanneer is het voertuig voor het laatst APK goedgekeurd? Deze gegevens zorgen ervoor dat u beter geïnformeerd bent tijdens de aankoop van een voertuig.

Voor wie is de kentekencheck bestemd?

Deze kentekencheck is bedoeld voor particulieren die af en toe voertuiggegevens opvragen. Als u naar het oordeel van de RDW te vaak gegevens opvraagt, krijgt u geen toegang meer tot deze dienst. Voor bedrijven en instellingen heeft de RDW zakelijke varianten ontwikkeld. Tegen betaling kan een bedrijf dan onbeperkt grote hoeveelheden gegevens opvragen. Ga voor meer informatie over deze zakelijke diensten naar: Grote hoeveelheden voertuiggegevens raadplegen.