Voertuig op naam zetten

U kunt het kenteken laten overschrijven bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie (Zoetermeer of Veendam).

Overschrijven bij een kentekenloket of RDW-balie

Zo schrijft u een voertuig over op uw naam:

 1. U neemt de volgende documenten mee naar het kentekenloket of RDW-balie:
  - het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en het
  Overschrijvingsbewijs óf
  - het kentekenbewijs op credicardformaat (kentekencard) met de
  tenaamstellingscode
 2. Vergeet niet ook een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
 3. Betaal de kosten. 
  Omschrijving
  Tenaamstellen via RDW €10,10
 4. De medewerker zet het voertuig op uw naam en geeft u - als alles in orde is - een tenaamstellingsverslag. Dit is een schriftelijk bewijs van de transactie met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode.
 5. Heeft u een Berichtenbox (uw eigen digitale brievenbus van de overheid), dan ontvangt u het tenaamstellingsverslag hier ook automatisch in. Heeft u deze nog niet, dan kunt de Berichtenbox aanmaken op externe websitemijn.overheid.nl.
 6. U krijgt van de medewerker ook een bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de overleden persoon staat. Dit bewijs heet een vrijwaringsbewijs. Met het vrijwaringsbewijs kunt u aantonen dat het voertuig overgeschreven is.
 7. Vanaf dit moment bent u aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een voertuig.
 8. De RDW stuurt u de volgende werkdag de nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode. U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In het kentekenregister is dan bij het kenteken een zogenaamd verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt.

Voorwaarden

 • U moet het kenteken zelf op uw naam of uw bedrijfsnaam laten overschrijven. Als u het voertuig op naam van een rechtspersoon wilt zetten, kunt u eventueel iemand machtigen dit voor u te doen.
 • U bent minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer op uw naam wilt overschrijven).
 • U woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

De weg op zonder kentekencard

Heeft u het voertuig op naam gezet, maar de kentekencard nog niet in huis? Dan mag u nu al wel de Nederlandse weg op. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na het op naam zetten van het voertuig de kentekencard kunnen tonen.
Let op: Zonder kentekencard mag u niet met uw voertuig de weg op in het buitenland.

Voertuig verkopen aan een RDW erkend bedrijf

U kunt het voertuig dat u erft ook verkopen aan een voertuigbedrijf. Dat bedrijf moet dan wel door de RDW erkend zijn. U kunt dit zien aan het RDW-bordje op de muur waarop bijvoorbeeld staat 'Afgifte vrijwaringsbewijzen'.

Bij de verkoop geeft u het complete kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode aan de medewerker van het voertuigbedrijf. Ook laat u een geldig legitimatiebewijs zien. U krijgt van de medewerker dan een bewijs dat het voertuig niet meer op uw naam staat. Dit bewijs heet een vrijwaringsbewijs.

Kentekenbewijs moet compleet zijn

U moet een compleet kentekenbewijs hebben om het voertuig over te (laten) schrijven. Als u het kentekenbewijs (of een deel ervan)kwijt bent, dan moet u eerst een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.