Een gasinstallatie in uw voertuig bouwen

Als u een gasinstallatie oftewel een LPG-installatie (Liquefied Petroleum Gas) in uw voertuig wilt, dan kunt u die zelf inbouwen of u kunt dat laten doen door een bedrijf. De RDW moet altijd na de inbouw het kentekenbewijs aanpassen en soms ook het voertuig onderzoeken.

Wat kunt u doen?

Er zijn in Nederland bedrijven die door de RDW bevoegd zijn om gasinstallaties in te bouwen in voertuigen. Deze bedrijven hebben hierover afspraken gemaakt met de RDW. Zij zorgen niet alleen voor de inbouw, maar ook voor de aanpassing van uw kentekenbewijs door de RDW. U vindt bedrijven die gasinstallaties mogen inbouwen via de RDW-locatiewijzer. U herkent zo’n bedrijf aan het muurschild met daarop ‘RDW Erkend’ plus de sticker ‘Gasinstallaties'.

RDW erkenningssticker lpg

Doet u de inbouw zelf of laat u het doen door een bedrijf dat geen afspraken heeft met de RDW, dan moet de RDW uw voertuig na de inbouw onderzoeken. De RDW past het kentekenbewijs aan nadat de inbouw van de installatie is goedgekeurd. Informatie over de regelgeving kunt u downloaden op de pagina LPG regelgeving . Heeft u vragen over de inbouw van Dual fuel of het Dual fuel testprogramma, dan kunt u contact opnemen met de RDW Klantenservice.

Inbouw door RDW erkend bedrijf

Laat u de gasinstallatie inbouwen door een RDW-erkend bedrijf voor inbouw van gasinstallaties, dan kan dit bedrijf u volledig informeren over de procedure en de kosten. Na de inbouw stuurt de RDW u als alles akkoord is binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) met de juiste gegevens per post.

Daarnaast ontvangt u een brief met een tenaamstellingscode, dit is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van het voertuig. De RDW verstuurt de tenaamstellingscode een werkdag later dan het kentekenbewijs.De code bestaat uit 9 cijfers. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van het kentekenbewijs te bewaren.

Is er voor het voertuig al een kentekenbewijs op creditcardformaat afgegeven, dan ontvangt u een nieuwe met de juiste gegevens. De bestaande tenaamstellingscode blijft geldig.

Inbouw door uzelf of een niet RDW erkend bedrijf

Zo laat u het kentekenbewijs aanpassen (na de inbouw):

 1. U maakt online een afspraak bij een RDW-keuringsstation voor onderzoek van uw voertuig.
 2. U verschijnt op het afgesproken tijdstip met uw voertuig bij het keuringsstation.
 3. U levert de documenten in die nodig zijn voor het onderzoek.
 4. U betaalt de kosten contant of met pin op het keuringsstation.
  Omschrijving Kosten
  Beoordeling goedkeuring 5-9 aspecten voertuig licht €57,00
 5. Na de inbouw stuurt de RDW u als alles akkoord is binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) met de juiste gegevens per post. Daarnaast ontvangt u een brief met een tenaamstellingscode. De RDW verstuurt de tenaamstellingscode een werkdag later dan het kentekenbewijs. De tenaamstellingscode is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van het voertuig. De code bestaat uit 9 cijfers. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van het kentekenbewijs te bewaren.

  Is er voor het voertuig al een kentekenbewijs op creditcardformaat afgegeven, dan ontvangt u een nieuwe met de juiste gegevens. De bestaande tenaamstellingscode blijft geldig.

Documenten die u moet inleveren

 • Een certificaat van de gasinstallatie. Voor meer informatie hierover neemt u contact op met RDW-Klantenservice.

APK, motorrijtuigenbelasting en verzekering

De plicht om uw auto voor de eerste keer APK te laten keuren, wijzigt bij gasinbouw van 4 jaar naar 3 jaar. Het kan dus zijn dat u uw auto ook direct voor APK moet laten keuren. Dit kunt u tegelijk met het onderzoek bij de RDW laten doen. U moet het dan wel bij de afspraak melden.

Kosten APK

Omschrijving Kosten
Periodieke keuring APK voertuig licht €65,00

U kunt de keuring ook na ontvangst van het aangepaste kentekenbewijs laten doen bij het voertuigbedrijf waar u normaal gesproken voor de APK heen gaat.

De Belastingdienst krijgt automatisch bericht van de RDW over de brandstofwijziging van uw voertuig. Zij sturen u een aangepaste nota voor de motorrijtuigenbelasting.

U moet zelf aan uw verzekeringsmaatschappij melden, dat de brandstofsoort van uw voertuig is gewijzigd.