Een gasinstallatie uit uw voertuig halen

Als u niet meer met uw voertuig op gas wilt rijden en u wilt de registratie van het brandstoftype in het kentekenregister wijzigen, dan moet u de gehele gasinstallatie verwijderen. Er is een aantal technische eisen waar u rekening mee moet houden en de RDW moet uw voertuig keuren.

Wat kunt u doen?

De volgende onderdelen van de gasinstallatie moeten zijn verwijderd:

  • de verdamper, de drukregelaar en/of een ander brandstofdoseringssysteem. Een uitlaatstift die bij een luchtgekoelde motor als verdamper werkt, hoeft u niet te verwijderen;
  • de LPG-tank;
  • de gasafsluiter;
  • het gasmengstuk;
  • de inspuitstukken, tenzij deze definitief zijn afgeplugd;
  • het inspuitstuk-adapter, tenzij deze definitief is afgeplugd;
  • de buitenvulklep, tenzij deze definitief is afgeplugd;
  • de hogedrukleiding, met uitzondering van het gedeelte dat rechtstreeks vast tegen de onderzijde van het voertuig bevestigd is.

De RDW controleert hierop bij de keuring. Ook wordt gecontroleerd of de motor goed functioneert op benzine (uitlaatgasemissies, benzinelekkage) en of de koplampafstelling correct is. Dit in verband met de gewijzigde gewichtsverdeling.

Het voertuig laten keuren

Als u het voertuig heeft aangepast, dan moet u een afspraak maken voor een keuring bij een RDW-keuringsstation. Ga hiervoor naar 'Keuringsafspraak maken'. Kies bij gewenste keuring voor 'Wijziging(en) aan het voertuig'.

De kosten (Beoordeling minder dan 5 aspecten) betaalt u op het keuringsstation.

Omschrijving Kosten
Beoordeling goedkeuring minder dan 5 aspecten voertuig licht €28,50
Beoordeling goedkeuring minder dan 5 aspecten voertuig zwaar €28,50

Nieuw kentekenbewijs

Na goedkeuring is de wijziging niet direct verwerkt in het kentekenregister. Dit duurt een aantal dagen. Houdt u hier rekening mee met betrekking tot de voertuigverplichtingen. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) met de juiste gegevens per post. De wijziging is dan verwerkt. Daarnaast ontvangt u een brief met een tenaamstellingscode. Wij versturen de tenaamstellingscode een werkdag later dan het kentekenbewijs.

Is er voor het voertuig al een kentekencard afgegeven, dan ontvangt u een nieuwe. De bestaande tenaamstellingscode blijft geldig.

Belangrijk

U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In het kentekenregister is dan bij het kenteken een zogenaamd verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt.

Melden bij verzekeringsmaatschappij

De Belastingdienst Autoheffingen krijgt automatisch bericht van de RDW over de brandstofwijziging. U moet zelf aan uw verzekeringsmaatschappij melden, dat de brandstofsoort van uw voertuig is gewijzigd.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed