Gewicht van uw auto aanpassen

Wilt u het gewicht op het kentekenbewijs van uw auto wijzigen? Bijvoorbeeld omdat u zwaardere lading met uw auto wilt vervoeren? Of wilt u juist het gewicht verlagen? Laat dan het kentekenbewijs bij ons aanpassen.
 • Verhoogt u het gewicht van uw voertuig en wordt de toegestane maximum massa  daardoor hoger dan de technische maximum massa  (deze gegevens staan op het kentekenbewijs)? Dan laat u uw voertuig bij ons keuren.

  Voordat wij uw voertuig keuren, doet u het volgende:

  • Vraag een verklaring aan bij de fabrikant/importeur waarin staat dat uw voertuig technisch geschikt is, voor het gewicht.
  • Vraag een nieuw typeplaatje aan bij de fabrikant/importeur van uw voertuig. Bevestig deze naast het originele typeplaatje in uw voertuig.
  • Vraag na bij de fabrikant of de banden van uw voertuig het hogere gewicht kunnen dragen.

  Volg daarna de stappen onder 'Gewicht komt boven de technische maximum massa van uw voertuig'.


  1. Ga naar het online formulier via de knop 'Aanpassen gewicht op het kentekenbewijs'. 
  2. Vul het formulier in en klik op 'verzenden'. 
   Heeft u een bedrijfsauto en verandert de toegestane maximum massa van boven 3500 kg naar 3500 kg of lager ? Stuur dan ook het kentekenbewijs op. Het adres is: RDW, unit VRD TMM aanvraag, Postbus 30.000, 9640 RA Veendam.
  3. Maak de kosten over. Meer informatie vindt u bij Kosten.  
  4. Wij beoordelen uw aanvraag zodra de betaling binnen is. Alles goed? Dan sturen wij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Heeft u nog geen kentekencard? Dan sturen wij u een werkdag later een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed.
  5. Bel uw verzekeringsmaatschappij om het aangepaste gewicht van uw voertuig door te geven.
 • Dit doet u als u het gewicht van uw voertuig verhoogt en de toegestane maximum massa  blijft lager of hetzelfde dan de technische maximum massa:

  1. Ga naar het online formulier via de knop 'Aanpassen gewicht op het kentekenbewijs'. 
  2. Vul het formulier in en klik op 'verzenden'. 
   Heeft u een bedrijfsauto en verandert de toegestane maximum massa van 3500 kg of lager naar boven 3500 kg? Stuur dan ook het kentekenbewijs op. Het adres is: RDW, unit VRD TMM aanvraag, Postbus 30.000, 9640 RA Veendam.
  3. Maak de kosten over. Meer informatie vindt u bij Kosten.
  4. Wij beoordelen uw aanvraag zodra de betaling binnen is. Alles goed? Dan ontvangt u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Heeft u nog geen kentekencard? Dan sturen wij u een werkdag later een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed.
  5. Bel uw verzekeringsmaatschappij om het aangepaste gewicht van uw voertuig door te geven.
 • Let op: Kijk voor de voorwaarden bij 'Wat u eerst moet weten'.

  Dit doet u als u het gewicht van uw voertuig verhoogt en de toegestane maximum massa  wordt hoger dan de technische maximum massa:

  1. Maak een keuringsafspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop ‘Keuringsafspraak maken’. Kies bij selecteer uw keuring voor de optie: wijziging(en) aan het voertuig
  2. Neem het volgende mee:
   - Kentekenbewijs
   - Verklaring van de fabrikant
   - Uw legitimatiebewijs
  3. Wij keuren uw voertuig en kijken of het juiste typeplaatje en de juiste banden op de auto zitten.
  4. De verklaring van de fabrikant nemen we in en sturen we voor beoordeling door naar onze afdeling Testen Nationaal. Houd er rekening mee dat dit een paar weken kan duren.  
  5. Betaal de kosten voor de keuring bij het keuringsstation. U betaalt ook voor de beoordeling van de Verklaring van de fabrikant. Hiervoor krijgt u een aparte rekening. Meer informatie vindt u bij ' Kosten'.
  6. Keuring en beoordeling akkoord? Dan sturen wij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Heeft u nog geen kentekencard? Dan sturen wij u een werkdag later een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed.
  7. Bel uw verzekeringsmaatschappij om het aangepaste gewicht van uw voertuig door te geven.
 • U mag niet op de openbare weg rijden met een voertuig waarvan het gewicht hoger is, dan op het kentekenbewijs staat.
 • Maak de kosten over op betaalrekening IBAN NL25ABNA0477256600 van de RDW. Bij de betaling vermeldt u in de omschrijving: 
  • "TMM"
  • het kenteken van uw voertuig

  Let op: Verhoogt u het gewicht van uw voertuig en is de toegestane maximum massa hoger dan de technische maximum massa? Dan betaalt u ook voor de beoordeling van de fabrieksverklaring. De kosten zijn ongeveer  €206,00. Dit bedrag is een schatting (afhankelijk van de tijd die nodig is voor beoordeling).


  Omschrijving Kosten
  Aanpassen Toegestane Maximum Massa (TMM) €61,25


Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed