Gewicht van uw auto aanpassen

Wilt u het (trek)gewicht van uw auto aanpassen? Bijvoorbeeld omdat u zwaardere lading wilt vervoeren? Of wilt u juist het gewicht verlagen? U kunt dit online laten aanpassen in het kentekenregister. Wordt het voertuig zwaarder dan toegestaan? Of verhoogt u het trekgewicht? Dan is eerst een keuring nodig.

 • Bij het aanpassen van het gewicht, verandert de toegestane max. massa (F.2 op kentekenbewijs). U kunt het gewicht in het kentekenregister verlagen tot massa rijklaar (G op het kentekenbewijs). Verhogen kan tot de technische max. massa (F.1 op kentekenbewijs). 

  Het voertuig moet op uw naam staan

  U kunt de aanpassing alleen doorgeven voor een voertuig dat op uw naam of op uw bedrijfsnaam staat. 

  In deze gevallen moet u keuren

  • Als het voertuig zwaarder wordt dan toegestaan
  • Als u het trekgewicht verhoogt
  • Bus, vrachtauto of zware aanhangwagen?

   Het aanpassen van voertuigen zwaarder dan 3500 kg werkt anders. Er is meer onderzoek nodig. Zie gewicht aanpassen bij zware voertuigen.

   Gewicht bedrijfsauto boven of onder 3500 kg?

   Was het gewicht van uw bedrijfsauto onder de 3500 kg en komt het na de aanpassing boven de 3500 kg? Dan wijzigt het kenteken. Dit gebeurt ook als het gewicht boven de 3500 kg was en na de aanpassing hieronder komt.

   APK-plicht bij aanhangwagen zwaarder dan 3500 kg

   Gaat het om een aanhanger en wordt het gewicht hoger dan 3500 kg? Dan gaat de APK-plicht in.

   Controle

   U mag niet de weg op met een voertuig dat zwaarder is dan staat aangegeven op het kentekenbewijs. De politie controleert hierop. 

  Verschillende regels per land

  Voor de toegestane maximum massa gelden per land andere regels (wettelijke eisen). Vraag dit na in het land waar u heen gaat. 

  1. Log in met DigiD als het voertuig op uw eigen naam staat. Log in met eHerkenning als het voertuig op naam van uw bedrijf staat. Staat het voertuig in uw bedrijfsvoorraad? Log dan in met uw RDW-certificaat. Geen DigiD of eHerkenning? Neem contact op met onze klantenservice.
  2. Vul uw gegevens in en betaal met iDEAL. Logt u in met een certificaat? Dan betaalt u met automatische incasso of op rekening.
  3. Het gewicht is na uw aanvraag automatisch aangepast in het kentekenregister. Dit controleert u via de RDW kentekencheck, onder 'Gewichten' bij 'F.2: toegestane max. massa voertuig'. 
  4. Binnen 5 werkdagen sturen wij u een nieuw kentekenbewijs. Uw tenaamstellingscode blijft geldig. Bij een zware bedrijfsauto ontvangt u ook een nieuw conformiteitsbewijs.
  5. Had u eerst een papieren kentekenbewijs? U krijgt nu een kentekenbewijs op creditcardformaat. Een werkdag later ontvangt u de volledige tenaamstellingscode.
  6. Geef het aangepaste gewicht door aan uw verzekeringsmaatschappij.
  Kosten aanpassen gewicht in kentekenregistratie
  Omschrijving Kosten
  Aanpassen Toegestane Maximum Massa (TMM) €71,30
 • Bij het aanpassen van het gewicht, verandert de toegestane max. massa (F.2 op kentekenbewijs). Wordt deze hoger dan de technische max. massa (F.1 op kentekenbewijs)? Dan moet u het voertuig laten keuren op 1 van onze keuringsstations.

  Check eerst bij de fabrikant of importeur

  • Check of de banden van uw voertuig het hogere gewicht kunnen dragen.
  • Vraag het volgende aan bij de fabrikant:
   • Nieuw typeplaatje. Bevestig deze naast het originele typeplaatje in uw voertuig.
   • Verklaring waarin staat dat uw voertuig technisch geschikt is voor het gewicht.

  Keuringsafspraak maken

  1. Klik op ‘Keuringsafspraak maken’ en log in met Digid of eHerkenning. Kies 'wijziging(en) aan het voertuig'.
  2. Neem het volgende mee naar de keuring:
   • Kentekenbewijs
   • Geldig(e) rijbewijs, paspoort of identiteitskaart
   • Verklaring van de fabrikant
  3. Wij keuren uw voertuig en controleren het typeplaatje en de banden.
  4. De verklaring van de fabrikant nemen we in en sturen we voor beoordeling door naar onze afdeling Testen Nationaal. Houd er rekening mee dat dit een paar weken kan duren.
  5. Betaal de kosten voor de keuring bij het keuringsstation. U betaalt ook voor de beoordeling van de verklaring van de fabrikant. Hiervoor krijgt u een aparte rekening. 
  6. Na akkoord van de keuring en de verklaring van de fabrikant, sturen wij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs.
  7. Had u eerst een papieren kentekenbewijs? U krijgt nu een kentekenbewijs op creditcardformaat. Een werkdag later ontvangt u de volledige tenaamstellingscode.
  8. Wijzigt het kenteken? Laat nieuwe kentekenplaten maken bij een kentekenplaatfabrikant. Neem het nieuwe kentekenbewijs en een legitimatiebewijs mee.
  9. Geef het aangepaste gewicht door aan uw verzekeringsmaatschappij.

  Kosten

  • Keuring: €66,00.
  • Beoordeling fabrieksverklaring: ongeveer €255,00. Afhankelijk van de tijd die nodig is. 
 • Wilt u het gewicht aanpassen van een bus, vrachtauto of zware aanhangwagen in de voertuigcategorie M2, M3, N2, N2G, N3, N3G, O3 of O4? Volg dan onderstaande stappen:

  1. Klik op 'Gewicht aanpassen' en vul uw gegevens in.
  2. Maak de kosten over op betaalrekening IBAN NL25ABNA0477256600 van de RDW. Vermeld bij betaling 'TMM' en het kenteken van uw voertuig.
  3. Wij beoordelen uw aanvraag binnen 5 werkdagen nadat de betaling binnen is. En sturen u een nieuw kentekenbewijs en conformiteitsbewijs.
  4. Had u eerst een papieren kentekenbewijs? U krijgt nu een kentekenbewijs op creditcardformaat. Een werkdag later ontvangt u de volledige tenaamstellingscode.
  5. Soms verandert door de aanpassing het kenteken. Laat nieuwe kentekenplaten maken bij een kentekenplaatfabrikant. Neem het nieuwe kentekenbewijs en een legitimatiebewijs mee.
  6. Geef het aangepaste gewicht door aan uw verzekeringsmaatschappij.
  Kosten aanpassen gewicht in kentekenregistratie
  Omschrijving Kosten
  Aanpassen Toegestane Maximum Massa (TMM) €71,30
 • Voorwaarden

  • De keuring vindt plaats op ons testcentrum in Lelystad.
  • Uw voertuig moet een Europees goedgekeurde trekhaak hebben met de juiste D-waarde.
  • Bedrijfsauto (voertuigcategorie N1) van na 31 december 2017?
   Zorg dat het bedrijf dat de trekhaak aanbrengt een 'tweede fase constructieplaat' plaatst. Dit is een sticker waarop het verhoogde gewicht staat. Het bedrijf staat daarmee garant voor de constructie. De sticker plaatst hij naast de constructieplaat van de fabrikant, die al op het voertuig zit.

  Keuringsafspraak aanvragen

  1. Klik op ‘Keuringsafspraak maken testcentrum’ en vul uw gegevens in.
  2. Neem het volgende mee naar het testcentrum:
   • Kentekenbewijs
   • Geldig(e) rijbewijs, paspoort of identiteitskaart
   • Verklaring van de fabrikant waaruit blijkt dat uw voertuig technisch geschikt is voor een hoger trekgewicht
  3. Wij testen uw voertuig. Daarbij gebruiken wij een aanhanger, de testbaan en testhal.
  4. Keuren wij uw voertuig goed? Dan sturen wij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Had u eerst een papieren kentekenbewijs? U krijgt nu een kentekenbewijs op creditcardformaat. Een werkdag later ontvangt u de volledige tenaamstellingscode.
  5. Geef het aangepaste gewicht door aan uw verzekeringsmaatschappij.

  Kosten trekgewicht verhogen

  Voor de keuring moet u naar ons testcentrum in Lelystad. Hier rekenen wij een uurtarief. Ook betaalt u onder meer voor het gebruik van apparatuur en de baanhuur. Houd rekening met een vanaf prijs van € 885,00. Wilt u vooraf weten wat de kosten zijn? Dan kunt u deze opvragen via [email protected].

  Kosten aanpassen gewicht in kentekenregistratie
  Omschrijving Kosten
  Aanpassen Toegestane Maximum Massa (TMM) €71,30
 • Informeer eerst bij uw fabrikant of importeur of het verlagen van het gewicht mogelijk is. 

  Direct regelen

  1. Klik op 'Gewicht aanpassen' en vul uw gegevens in. 
  2. Voeg een kopie van uw legitimatie bij. Bent u een bedrijf met RDW-erkenning of een rechtspersoon? Voeg dan een kopie bedrijfspas of kopie legitimatie van de tekenbevoegde toe. 
  3. Het stopzetten van de kentekenregistratie is gratis. U betaalt niks.
  4. Staat er bij massa rijklaar (G op het kentekenbewijs) meer dan 750 kg? Dan moeten wij uw voertuig wegen. In dat geval ontvangt u een brief.
  5. Wij beoordelen uw aanvraag. Alles goed? Dan krijgt u binnen 5 werkdagen een brief met een bevestiging dat de registratie is stopgezet. Vanaf nu heeft het voertuig geen eigen kenteken meer. Op de weg voert u een witte kentekenplaat, met daarop het kenteken van het trekkende voertuig.


Heeft deze informatie u geholpen?