Voorkom identificatieproblemen bij de restauratie van voertuigen

Gaat u een voertuig restaureren en gebruikt u bij de restauratie hoofdonderdelen van een ander voertuig, zoals bijvoorbeeld het chassis of de motor? Dan kan dit problemen geven met de identificatie van het voertuig. Daarom is het verstandig om voor de restauratie een vooronderzoek bij de RDW te laten doen. Dit voorkomt dat u veel kosten maakt en tijd investeert in de restauratie van een voertuig waarvan later blijkt dat u er geen kenteken bij kan krijgen.

Het onderzoek bij de RDW

U kunt een vooronderzoek (nader onderzoek) laten doen bij een RDW-keuringsstation of bij u op locatie. Wat doet de RDW tijdens dit onderzoek? Tijdens het onderzoek gaat de medewerker kenmerken vastleggen die bij de restauratiewerkzaamheden verloren (kunnen) gaan. Dit doet de medewerker door foto’s te maken en door belangrijke onderdelen te labelen. Hierdoor is de identiteit van de hoofdonderdelen na de restauratie van uw voertuig beter vast te stellen. Het is belangrijk dat de RDW alle hoofdonderdelen (chassis, carrosserie, aandrijflijn, zelfdragende carrosserie en/of frame) van het voertuig kan identificeren en het juiste voertuigidentificatienummer (VIN) kan vaststellen.  

Vooronderzoek

Zo laat u een vooronderzoek doen:

 1. Neem contact op met de klantenservice voor het maken van een afspraak bij de RDW.
 2. Tijdens het onderzoek laat u het voertuig zien en overlegt u documenten (denk aan kentekenbewijs, factuur van de onderdelen) die nodig zijn om de herkomst van de onderdelen vast te stellen.
 3. De RDW-medewerker vergelijkt de hoofdonderdelen van het voertuig met de documenten.
 4. Daarna legt de medewerker de kenmerken van de hoofdonderdelen vast en brengt als het nodig is labels (markering op onderdeel) aan. Dan kan na de restauratie worden vastgesteld dat het om dezelfde onderdelen gaat.
 5. U betaalt de kosten voor het vooronderzoek.
 6. Na het onderzoek kunt u beginnen met de restauratie/vervanging.

 Belangrijk voor restauratie/vervanging

 • Hoofdonderdelen
  Alle hoofdonderdelen moeten aanwezig en gemonteerd zijn. In overleg kan  hiervan worden afgeweken. Bijvoorbeeld als aan het begin van een restauratieproject nog een hoofdonderdeel ontbreekt.
 • Carrosserie
  Eventuele aanwezige typeplaatjes van de carrosserie mag u niet (tijdelijk) verwijderen. De originele bevestiging is belangrijk om het voertuig te kunnen identificeren. 
 • Aandrijflijn (motor, versnellingsbak en de complete assen)
  Het motorblok,- en versnellingsbaknummer moet goed zichtbaar en leesbaar zijn.
 • Chassis/zelfdragende carrosserie/frame
  Wilt u een chassis, zelfdragende carrosserie of frame helemaal vervangen door een nieuw en ongebruikt exemplaar? Dan is er altijd een onderzoek vooraf nodig.

Na de restauratie

Na de restauratie of vervanging van één of meer hoofdonderdelen maakt u een deze link opent in een nieuw venster afspraak voor een keuring om een kenteken aan te vragen. Het verslag van het vooronderzoek is belangrijk om het voertuig probleemloos te kunnen identificeren. Het is mogelijk dat het chassisnummer tijdens de werkzaamheden verloren is gegaan of niet meer goed leesbaar is. De RDW kan dan tijdens de keuring een nieuw nummer inslaan. Hieraan zijn kosten verbonden.

Regelgeving

De wijze waarop de RDW het VIN voor een (samengesteld) voertuig moet vaststellen vindt u in deze link opent in een nieuw venster Bijlage I van de Regeling Voertuigen. De bijlage is altijd doorslaggevend.

Kosten

Omschrijving Kosten
(her) inslag VIN €44,50
Vervolgonderzoek fiets/snor/bromfiets en lichte aanhangwagens €164,50
Vervolgonderzoek overige voertuigen €279,50