Het roetfilter van uw voertuig verwijderen

Nieuwe dieselvoertuigen hebben een roetfilter om aan de milieueisen te kunnen voldoen. Een roetfilter vangt voor een groot deel de roetdeeltjes op die ontstaan als de motor draait. Deze roetdeeltjes noemen we fijnstof. Een roetfilter wordt bij nieuwe voertuigen door de fabrikant van het voertuig geplaatst.

Bij oudere dieselvoertuigen was het door de fabrikant plaatsen van een roetfilter niet verplicht. Enkele fabrikanten van deze voertuigen hebben, uit milieuvriendelijk oogpunt, toch een roetfilter geplaatst. Onder bepaalde voorwaarden is het toegestaan om het door de fabrikant geplaatste roetfilter uit deze oudere voertuigen te verwijderen. U moet dit dan wel doorgeven aan de RDW.

Roetfiltercontrole onderdeel van de APK

Vanaf mei 2018 wordt er bij voertuigen als onderdeel van de APK gecontroleerd op de aanwezigheid van een roetfilter. Heeft uw voertuig geen roetfilter meer? Dan wordt uw voertuig per mei 2018 op dit punt afgekeurd.

Onder bepaalde voorwaarden is het ontbreken of (laten) verwijderen van het roetfilter wel toegestaan. Kijk bij ‘voorwaarden verwijderen roetfiltergegevens’ en controleer goed of dit voor uw voertuig van toepassing is.

Als het roetfilter ontbreekt, dan moet u dit melden bij de RDW. Hoe u dit moet doen, leest u in het artikel ‘Registreren verwijderen roetfiltergegevens’.

Als u het verwijderde roetfilter niet aan de RDW heeft doorgegeven wordt uw voertuig per mei 2018 op dit punt afgekeurd.