Gevolgen van een afkeuring

Wat als uw auto afgekeurd wordt bij de APK-keuring? 
 • Laat u een voertuig eerder keuren dan de datum waarop de APK verloopt? En komt het voertuig niet door de keuring? Dan moet de keurmeester de afkeur melden bij ons. U voldoet dan nog wel aan de APK-verplichting, tot de datum dat uw APK verloopt. U krijgt hiervoor geen boete.

  Wel of niet de weg op

  U beoordeelt zelf of het slim is om met een afgekeurd voertuig te rijden. Uw voertuig voldoet niet meer aan de technische eisen. Dit zijn de risico's:

  • De politie kan tijdens een controle constateren dat het voertuig niet aan de technische eisen voldoet en u hiervoor een bekeuring geven.
  • Uw verzekeringsmaatschappij kan besluiten geen schade te vergoeden na een aanrijding of ongeval.
 • Is uw voertuig afgekeurd voor de APK? Dan heeft u vanaf de vervaldatum nog 2 maanden de tijd om het voertuig te laten repareren en opnieuw te laten keuren.

  Afgekeurd voertuig mag de weg niet op

  Na de vervaldatum mag u niet met het voertuig de weg op. Behalve als u onderweg bent naar de garage voor de APK-keuring. Dat moet u kunnen aantonen.

  Voertuig schorsen

  Is uw voertuig 2 maanden na de vervaldatum van de APK niet goedgekeurd? Dan krijgt u automatisch een boete van de RDW. Dit voorkomt u door het voertuig te schorsen.

  Bekeuring

  Gaat u als de APK-datum verlopen is met uw voertuig op de openbare weg rijden? Dan kunt u van de politie een bekeuring krijgen voor het niet voldoen aan de APK-plicht. De bestuurder kan ook een bekeuring krijgen voor het technische gebrek waardoor het voertuig afgekeurd is.

  Als de APK-vervaldatum is verlopen, dan is de kans groter dat u daarvoor staande wordt gehouden. De politie kan met camera’s deze voertuigen makkelijk opsporen.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed