Blauwe historische kentekenplaten op uw bedrijfsauto

Wilt u blauwe of historische kentekenplaten op uw bedrijfsauto? Dat kan onder bepaalde voorwaarden. Soms kunt u ook het oorspronkelijke kenteken dat uw bedrijfsauto ooit heeft gehad weer terugkrijgen.

 • U mag alleen blauwe kentekenplaten op uw personenauto/kampeerauto, bedrijfsauto of motor gebruiken in de volgende gevallen:

  • het voertuig is vóór 1 januari 1978 voor het eerst op de weg gekomen (datum eerste toelating).
  • het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters.

  Omwisseling naar historisch kenteken

  Is uw voertuig wel van voor 1978, maar heeft u niet het juiste kenteken (2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters)? Wissel dan eerst uw kenteken om voor een historisch kenteken. Daarna mag u blauwe kentekenplaten gebruiken. Lees ‘Zo werkt omwisseling naar historisch of oorspronkelijk kenteken’.

  Het oorspronkelijke kenteken terugkrijgen

  Het oorspronkelijke kenteken is het kenteken dat uw voertuig mogelijk ooit eerder heeft gehad in Nederland. Alleen onder deze voorwaarden krijgt u het oorspronkelijke kenteken terug:

  • Het voertuig is hetzelfde gebleven. Een personenauto kan bijvoorbeeld niet een bedrijfsauto zijn geweest en andersom. 
  • U of wij moet(en) documenten hebben waaruit blijkt wat het oorspronkelijke kenteken was. Bijvoorbeeld het kentekenbewijs.

   

   

 • Is uw voertuig vóór 1 januari 1978 voor het eerst op de weg gekomen en bestaat het kenteken uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters?

  Dan kunt u uw gele kentekenplaten bij de erkende kentekenplaatfabrikant (tegen betaling) omwisselen voor blauwe kentekenplaten. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer.

  1. Stuur een brief waarin u vraagt om de omwisseling naar: 
   RDW unit VRD
   Postbus 30.000
   9640 RA Veendam
   Dit kan ook via ons contactformulier. Kies voor 'Iets anders' en vermeld 'omwisseling historisch of oorspronkelijk kenteken'.

  2. Betaal de kosten.

  3. Wij versturen het kentekenbewijs met het historische of oorspronkelijke kenteken binnen 5 werkdagen. Daarnaast ontvangt u een brief met een volledige tenaamstellingscode. Wij versturen deze code een werkdag later dan het kentekenbewijs. Heeft het voertuig nog een geldige APK? Dan ontvangt u ook een nieuw APK-rapport. Als het voertuig is geschorst, dan blijft het nieuwe kenteken ook geschorst.

  4. U koopt blauwe kentekenplaten met uw nieuwe kentekenbewijs bij de erkende kentekenplaatfabrikant. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer.

  5. Geef het nieuwe kenteken ook door aan uw verzekeringsmaatschappij. 

  Kosten
  Omschrijving Kosten
  Omwisselen naar historisch of oorspronkelijk kenteken €47,65
 • Maak het bedrag over op IBAN rekeningnummer NL25 ABNA 0477 2566 00 ten name van de RDW. U vermeldt daarbij het huidige kenteken van uw voertuig en de woorden 'historisch kenteken' of 'oorspronkelijk kenteken'.

 • Voert u een auto, bedrijfsauto, motor, trike of quad met een datum eerste toelating vóór 1 januari 1978 in Nederland in? Deze voertuigen krijgen bij invoer automatisch een kenteken waarmee u blauwe kentekenplaten mag voeren.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed