Blauwe historische kentekenplaten op uw bedrijfsauto

Wilt u blauwe of historische kentekenplaten op uw bedrijfsauto? Dat kan onder bepaalde voorwaarden. Soms kunt u ook het oorspronkelijke kenteken dat uw bedrijfsauto ooit heeft gehad weer terugkrijgen.

 • U mag alleen blauwe kentekenplaten op uw personenauto/kampeerauto, bedrijfsauto of motor gebruiken in de volgende gevallen:

  • het voertuig is vóór 1 januari 1978 voor het eerst op de weg gekomen (datum eerste toelating).
  • het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters.

  Bestaat het kenteken van uw voertuig niet uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters? Dan moet u eerst uw kenteken omwisselen voor een historisch kenteken. Pas als u dat heeft ontvangen, mag u blauwe kentekenplaten gebruiken.
  Lees hierover meer bij Zo werkt omwisseling naar historisch kenteken.

 • Is uw voertuig vóór 1 januari 1978 voor het eerst op de weg gekomen en bestaat het kenteken uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters?

  Dan kunt u uw gele kentekenplaten bij de erkende kentekenplaatfabrikant (tegen betaling) omwisselen voor blauwe kentekenplaten. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer.

 • Is uw voertuig wel van voor 1978, maar heeft u niet het juiste kenteken (2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters)? 

  Dan kunt u uw huidige kenteken omwisselen voor een historisch kenteken, zodat u blauwe kentekenplaten kunt gebruiken. Dit kan ook als u het oorspronkelijke kenteken van uw voertuig terug wilt krijgen.

  Dat gaat zo: 

  1. U stuurt een brief waarin u vraagt om de omwisseling naar: 
   RDW unit VRD
   Postbus 30.000
   9640 RA Veendam
  2. Heeft u een papieren kentekenbewijs? Dan stuurt u het complete kentekenbewijs mee met de brief. 
   Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard)? Dan stuurt u dit op. U krijgt uw kentekenbewijs niet meer terug, omdat u een andere kenteken krijgt. Mist u (een deel van) uw kentekenbewijs, dan geeft u dit aan in uw brief.
  3. U betaalt de kosten per bank op rekeningnummer IBAN NL 25ABNA0477256600 t.n.v. de RDW in Veendam. U vermeldt daarbij het huidige kenteken van uw voertuig en de woorden 'historisch kenteken' of 'oorspronkelijk kenteken'.
  4. Wij versturen het kentekenbewijs met het historische kenteken binnen 5 werkdagen. Soms is dit het oorspronkelijke kenteken dat het voertuig ooit al heeft gehad. Lees hierover meer bij Het oorspronkelijke kenteken terugkrijgen. 
  5. Daarnaast ontvangt u een brief met een volledige tenaamstellingscode. Wij versturen deze code een werkdag later dan het kentekenbewijs. Heeft het voertuig nog een geldige APK? Dan ontvangt u ook een nieuw APK-rapport. Als het voertuig is geschorst, dan blijft het nieuwe kenteken ook geschorst. 
  6. U koopt blauwe kentekenplaten met uw nieuwe kentekenbewijs bij de erkende kentekenplaatfabrikant. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer.
  7. Geef het nieuwe kenteken ook door aan uw verzekeringsmaatschappij. 
  Kosten
  Omschrijving Kosten
  Inschrijven voertuig in kentekenregister €40,80
 • Het oorspronkelijke kenteken is het kenteken dat uw voertuig mogelijk ooit eerder heeft gehad in Nederland.

  Alleen onder deze voorwaarden kunt u het oorspronkelijke kenteken terugkrijgen:

  • Het voertuig is hetzelfde gebleven. Een personenauto kan bijvoorbeeld niet een bedrijfsauto zijn geweest en andersom. 
  • U of wij moet(en) documenten hebben waaruit blijkt wat het oorspronkelijke kenteken was. Bijvoorbeeld het kentekenbewijs.
 • Voert u een auto, bedrijfsauto, motor, trike of quad met een datum eerste toelating vóór 1 januari 1978 in Nederland in? Deze voertuigen krijgen bij invoer automatisch een kenteken waarmee u blauwe kentekenplaten mag voeren.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed