Kentekenplaat voor personenauto's, bedrijfswagens, voertuigen op 3 wielen en aanhangwagens boven 750 kg

Deze kentekenplaat is voor personenauto’s, bedrijfswagens, voertuigen op 3 wielen (geen bromfiets of motorfiets met zijspan) en voor aanhangwagens met een maximaal toegestane maximum massa boven 750 kg. De maximaal toegestane maximum massa is een optelsom van het gewicht van de lege aanhanger en het gewicht van wat er maximaal in mag worden meegenomen (laadvermogen). 

Deze kentekenplaat is geel, met een zwart kader en een blauw vlak met het EU-symbool en het NL-teken.
Voorbeeld:

personenauto kentekenplaat

Afmeting: 520x110 mm (langwerpig) of
340x210 mm (rechthoekig)

Witte kentekenplaat voor aanhangwagens en caravans t/m 750 kg en aanhangsels zoals fietsendragers

Deze kentekenplaat is voor aanhangwagens met een maximaal toegestane maximum massa van minder dan 751 kg en aanhangsels zoals fietsendragers. De maximaal toegestane maximum massa is een optelsom van het gewicht van de lege aanhanger en het gewicht van wat er maximaal in mag worden meegenomen (laadvermogen).

De kentekenplaatfabrikant mag deze kentekenplaat onbeperkt leveren op vertoon van het Voertuigbewijs (Deel IA) van het papieren kentekenbewijs of van het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) van het trekkende/voerende voertuig. Voorwerpen die het zicht op een kentekenplaat ontnemen (zoals bijvoorbeeld een fietsdrager), moeten ook een witte kentekenplaat hebben.

Voorbeeld:

witte plaat aanhanger

Afmeting kentekenplaat voor aanhangwagens t/m 750 kg en voor aanhangsels op een motorvoertuig op meer dan 2 wielen of op een aanhangwagen:
520x110 mm of 340x210 mm

Afmeting kentekenplaat voor aanhangwagens van of aanhangsels op een motorvoertuig op 2 wielen met of zonder zijspan: 210x143 mm

Afmeting kentekenplaat voor aanhangwagens van of aanhangsels op een bromfiets:
100x175 mm of 145x125 mm

Kentekenplaat voor motorfiets en voertuigen op drie wielen (geen bromfiets)

De zogenoemde motorkentekenplaat is bestemd voor motorfietsen en voertuigen op drie wielen en is voorzien van het EU-symbool met daarin het NL-teken. Voorbeeld:

kentekenplaat motorfiets

Afmeting:
210x143 mm

Kentekenplaat voor bromfiets

De bromfietskentekenplaat is voor alle voertuigen die onder de definitie van bromfiets vallen, dus ook bromscooters, brommobielen, fietsen met hulpmotor en elektrische steps.

Kentekenplaat bromfiets met een maximumsnelheid van ten hoogste 45 km/h.

Voorbeeld:

kentekenplaat bromfiets geel

Afmeting liggend model :
145x125 mm

Voorbeeld:

kentekenplaat bromfiets geel staand

Afmeting staand model:
100x175 mm

Kentekenplaat snorfiets met een maximumsnelheid van ten hoogste 25 km/h

Voorbeeld:

kentekenplaat bromfiets 25km liggend

Afmeting liggend model:
145x125 mm

Voorbeeld:

kentekenplaat bromfiets 25km staand
Afmeting staand model:
100x175 mm

Uitvoerkentekenplaat

De uitvoerkentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters. U mag hiervoor het bestaande kenteken van het voertuig gebruiken. 
Het uitvoerkenteken is 14 dagen geldig, maar niet langer dan de APK geldig is. Zonder geldige APK mag u niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden.

Transito- of doorvoerkentekenplaat

De transitokentekenplaat is voor kentekenplichtige voertuigen die geen Nederlands kenteken (gehad) hebben en mogen hiermee over de weg door alle landen – in Europa én wereldwijd – rijden.
De kentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters. Het kenteken bestaat uit 1 cijfer gevolgd door 2 letters met daarachter een combinatie van 3 cijfers en/of letters. De transitokentekenplaat is geldig tot 14 dagen na afgifte van het kenteken.

Voorbeeld:

transito kentekenplaat

Afmeting voor personenvoertuigen, bedrijfswagens, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens boven 750 kg.:
520x110 mm of
340x210 mm
Afmeting voor motorfietsen:
210x143 mm
Afmeting voor bromfietsen:
100x175 mm of
145x125 mm

Handelaarskentekenplaat

Handelaarskentekenplaten zijn kentekenplaten voor RDW erkende bedrijven in de voertuigbranche. De handelaarskentekenplaat is lichtgroen met zwarte letters en cijfers. Deze platen worden onder meer gebruikt om proefritten te maken.

Voorbeeld:

Handelaarskentekenplaat
Afmeting voor personenvoertuigen, bedrijfswagens, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens boven 750 kg.:
520x110 mm of
340x210 mm

Afmeting voor voertuigen die gerechtigd zijn tot het voeren van Amerikaans model kentekenplaten.
310x110 mm

Afmeting voor motorfietsen:
210x143 mm

Afmeting voor bromfietsen:
100x175 mm of
145x125 mm

Taxikentekenplaat

De taxikentekenplaat is lichtblauw van kleur met zwarte letters en cijfers. Voertuigen die gebruikt worden voor taxivervoer zijn verplicht lichtblauwe taxikentekenplaten te voeren.

Voorbeeld:

taxikentekenplaat

Afmeting voor personenvoertuigen, bedrijfswagens, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens boven 750 kg.:
520x110 mm of
340x210 mm

Afmeting voor voertuigen die Amerikaans model kentekenplaten mogen voeren.
310x110 mm

Kleine Amerikaanse kentekenplaat (model 18.2)

  De kleine zogenoemde Amerikaanse kentekenplaat is uitsluitend bedoeld voor voertuigen waarbij kentekenplaten model 18.2 zijn toegestaan.

  • Bent u in het bezit van een papieren kentekenbewijs, dan staat er op het Voertuigbewijs (Deel IA) bij bijzonderheden ‘model 18.2 toegestaan’.
  • Bent u in het bezit van een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan kunt u met de deze link opent in een nieuw vensterRDW kentekencheck nakijken of deze kentekenplaten voor uw voertuig toegestaan zijn. U ziet dan bij ‘Bijzonderheden’ onder het kopje ‘Basis’: code 55: kentekenplaat model 18.2 toegestaan. Staat dit er niet bij, dan is het niet toegestaan.

  Moet het voertuig 2 kentekenplaten voeren, dan moet het voertuig aan de voor- en achterzijde voorzien zijn van een Amerikaanse kentekenplaat.

  Voorbeeld:

  kleine Amerikaanse kentekenplaat

  Afmeting:
  310x110 mm

  Donkerblauwe kentekenplaat voor historische voertuigen (oldtimers)

  De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen (personenauto's, bedrijfsauto’s en motoren) met een 'datum eerste toelating' (datum waarop het voertuig in gebruik genomen is) van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kentekennummer bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters. Voor aanhangwagens boven 750 kg is het voldoende dat het voertuig vóór 1 januari 1978 is toegelaten. Bromfietsen komen niet in aanmerking voor een donkerblauwe kentekenplaat.

  Voorbeeld:

  donkerblauwe kentekenplaat

  Afmetingen onder andere:
  520x110 mm (langwerpig)
  340x240 mm (rechthoekig)
  310x110 mm (Amerikaans model)

  Voor motorfiets:
  200x145 mm (maximaal 200 mm)

  Voertuig met kleine kentekenplaat

  Heeft u een voertuig met een kleine donkerblauwe Amerikaanse kentekenplaat, dan moet deze ook voldoen aan de voorwaarden van een Amerikaanse kentekenplaat.

  Meer informatie over rijden met donkerblauwe kentekenplaten.