Kenteken omwisselen voor historisch kenteken

Heeft u een personenauto, bedrijfsauto, motor, trike of quad met een datum eerste toelating van vóór 1 januari 1978? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

 1. Het kenteken bestaat NIET uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters. U kunt dan een verzoek doen voor omwisseling naar een historisch kenteken. Na de omwisseling mag u blauwe kentekenplaten voeren.
 2. Het kenteken bestaat WEL uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters. U mag al historische kentekenplaten voeren. U kunt uw gele kentekenplaten (tegen betaling) omwisselen voor donkerblauwe kentekenplaten bij de kentekenplaatfabrikant.

Rijden met donkerblauwe kentekenplaten

Wilt u graag donkerblauwe kentekenplaten voeren op uw voertuig? Dit mag alleen als u voldoet aan een aantal voorwaarden. Ga voor meer informatie naar 'Rijden met donkerblauwe kentekenplaten'.  

Omwisseling aanvragen

Zo wisselt u uw kenteken om:

 1. U stuurt een brief met daarin uw verzoek naar:
  RDW unit VRD
  Postbus 30.000
  9640 RA Veendam
 2. Heeft u een papieren kentekenbewijs, dan stuurt u het complete originele kentekenbewijs mee met de brief (u krijgt dit niet terug). Mist u (een deel van) uw kentekenbewijs dan geeft u dit aan in uw brief. Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan stuurt u dit op. Dit is het kentekenbewijs dat de RDW sinds 1 januari 2014 verstrekt.
 3. Maak de kosten over op rekeningnummer 47 72 56 600 - IBAN NL25ABNA0477256600 t.n.v. de RDW. Vermeld hierbij als omschrijving ‘historisch kenteken’ of ‘oorspronkelijk kenteken’ en het kenteken van uw voertuig. 
  Omschrijving Kosten
  Inschrijven voertuig in kentekenregister €42,65
 4. De RDW verstuurt de kentekencard met het historische of het oorspronkelijke kenteken binnen vijf werkdagen. Daarnaast ontvangt u een brief met een volledige tenaamstellingscode. De RDW verstuurt de tenaamstellingscode een werkdag later dan de kentekencard. Het is niet mogelijk om het papieren kentekenbewijs te houden, omdat uw voertuig een ander kenteken krijgt. Heeft het voertuig nog een geldige APK, dan ontvangt u ook een nieuw APK-rapport. Als het voertuig is geschorst wordt de schorsing automatisch meegenomen naar het nieuwe kenteken.
 5. U koopt kentekenplaten met de nieuwe kentekencard bij de erkende kentekenplaatfabrikant. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer. Geef het nieuwe kentekennummer ook door aan uw verzekeringsmaatschappij. 
    Geef het nieuwe kentekennummer ook door aan uw verzekeringsmaatschappij.

      Belangrijk

      U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In het kentekenregister is dan bij het kenteken een zogenaamd verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt.