Bent u de code (of een deel daarvan) kwijt, dan kunt u online een vervangende (nieuwe) tenaamstellingscode  aanvragen. U ontvangt dan een nieuwe tenaamstellingscode van 9 cijfers. De oude tenaamstellingscode komt hiermee te vervallen.

Vervangende tenaamstellingscode aanvragen

Zo vraagt u een vervangende tenaamstellingscode aan:

 1. Ga naar 'Externe linkVervangende tenaamstellingscode aanvragen’.
 2. Kies voor de tweede optie: Alleen een tenaamstellingscode aanvragen.
 3. Vul het kenteken en het voertuigidentificatienummer (VIN) in.
 4. U betaalt de kosten via iDEAL.
  Omschrijving
  Vervangende tenaamstellingscode €1,00
 5. U ontvangt van de RDW een e-mail met de aanvraaggegevens.
 6. De RDW stuurt u binnen 4 werkdagen per post (dus niet per e-mail) de nieuwe tenaamstellingscode. Het kenteken blijft gelijk.

  Let op! De RDW stuurt de tenaamstellingscode altijd naar het bij de gemeente geregistreerde adres van de persoon die het voertuig op naam heeft staan. Als het voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij, dan ontvangt deze maatschappij altijd de tenaamstellingscode. In dit geval moet deze ook de vervangende tenaamstellingscode aanvragen.

Leasevoertuig

Heeft u een leasevoertuig? Dan moet de lease- of fincancieringsmaatschappij een vervangende tenaamstellingscode aanvragen. Dat kan online via Tenaamstellingscode aanvragen voor leasemaatschappijen. 

Geen tenaamstellingscode bij papieren kentekenbewijs

Heeft u een papieren kentekenbewijs? Dan hoeft u geen tenaamstellingscode aan te vragen. Bij een papieren kentekenbewijs heeft u nooit een tenaamstellingscode ontvangen.

Kentekenbewijs en tenaamstellingscode kwijt

Bent u ook (een deel van) uw kentekenbewijs (papier of kentekencard) kwijt? Dan moet u een vervangend kentekenbewijs aanvragen. U krijgt daarbij ook een nieuwe tenaamstellingscode. Voor meer informatie gaat u naar 'Nieuw kentekenbewijs aanvragen'. 

Afhandeling van uw aanvraag

 • Maandag tot en met vrijdag > aanvraag voor 20.00 uur > na 2 werkdagen per post verstuurd.
 • Maandag tot en met donderdag > aanvraag na 20.00 uur > na 3 werkdagen per post verstuurd
 • Aanvraag op vrijdag na 20.00 uur en in het weekend > de eerstvolgende woensdag per post verstuurd.

Wanneer u de tenaamstellingscode precies in huis heeft, is afhankelijk van de postbezorging. Heeft u 5 werkdagen na de aanvraag nog geen tenaamstellingscode ontvangen? Meld dit dan bij de RDW. Voor meer informatie gaat u naar 'Kentekencard of tenaamstellingscode niet ontvangen'.

Geen geld terug

Veel mensen vinden kort nadat ze een nieuwe tenaamstellingscode hebben aangevraagd hun vermiste tenaamstellingscode terug. Heeft u een nieuwe tenaamstellingscode aangevraagd en uw oude tenaamstellingscode teruggevonden? Het is niet mogelijk om de aanvraag stop te zetten en geld terug te krijgen.