-
Het kentekenbewijs sinds 1 januari 2014
Sinds 1 januari 2014 bestaat het kentekenbewijs uit:
- Kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard)
- Tenaamstellingscode:
Het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat u thuis moet bewaren. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. De eerste 4 cijfers ontvangt u bij de aankoop van een voertuig en de laatste 5 cijfers als u de kentekencard ontvangt. - Kentekenbewijs deel II:
Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
Nieuw uiterlijk kentekenbewijs 2024
Sinds 11 juni 2024 heeft het kentekenbewijs een nieuw uiterlijk. Zo ziet het kentekenbewijs (voor personenauto's) eruit:
De achterkant van het kentekenbewijs kan per voertuigcategorie verschillen. Voor een brommer ziet deze er bijvoorbeeld anders uit dan voor een auto.
Het kentekenbewijs tot 1 januari 2014
- Voertuigbewijs - Deel IA: het deel met de voertuiggegevens
- Tenaamstellingsbewijs - Deel IB: het deel met de tenaamstellingsgegevens
- Overschrijvingsbewijs - Deel II: het deel dat nodig is bij overschrijving van het kentekenbewijs en dat u thuis moet bewaren.
Voorbeelden kentekenbewijs 2004 - 2014
Heeft u nog een papieren kentekenbewijs? U kunt dat hier omwisselen voor een kentekencard.
De kentekendelen tot 1 juni 2004
- Voertuigbewijs - Deel I: het deel met de voertuiggegevens
- Tenaamstellingsbewijs - Deel II: het deel met de tenaamstellingsgegevens
- Overschrijvingsbewijs (of als het kenteken is afgegeven vóór 01-01-1995: Kopie Deel 3): het deel dat nodig is bij overschrijving van het kentekenbewijs en dat u thuis moet bewaren.
Voorbeelden kentekenbewijs 1998 - 2004
-
Bij het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) hoort een unieke code: de tenaamstellingscode. Deze code bestaat uit 9 cijfers. Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt. Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen. U voegt de 2 delen van de code zelf samen.
De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of exporteren. Bewaar de tenaamstellingscode daarom goed.
Eerste keer
Bij de 1e registratie van een voertuig (dus als het voertuig nieuw is) ontvangt u de complete tenaamstellingscode in een aparte envelop, dus niet in 2 delen. Deze versturen wij een dag na het kentekenbewijs.
Leasevoertuig
U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. De lease- of financieringsmaatschappij ontvangt de tenaamstellingscode.
-
Als u rijdt op de weg, moet u uw kentekencard bij u hebben. De politie kan erom vragen. Heeft u (nog) een papieren kentekenbewijs, dan moet u het Voertuigbewijs (deel IA of het vroegere deel I) en het Tenaamstellingsbewijs (deel IB of het vroegere deel II) bij u hebben.
-
Kentekencard sinds 11 juni 2024
De volgende gegevens staan op de kentekencard vanaf 11 juni 2024 van een bedrijfsauto vermeld:
*Staat bij een gegeven een liggend streepje op uw kentekencard, dan zijn de gegevens niet bij ons bekend.
Code
Attribuut Verplicht/optioneel ** Positie A
Kenteken Verplicht Voorkant B
Datum eerste toelating Verplicht
Voorkant C1.1 Naam houder Verplicht Voorkant C1.2 Voorletter(s) Verplicht Voorkant C1.3
Adres houder Verplicht Voorkant C.4.c Aanduiding eigenaarschap Verplicht Voorkant D.1 Merk Verplicht Achterkant D.2 Type Verplicht Achterkant D.2 Variant Verplicht als van toepassing Achterkant D.2 Uitvoering Verplicht als van toepassing Achterkant D.3 Handelsbenaming Verplicht Achterkant E Voertuigidentificatienummer (VIN) Verplicht Achterkant F.1 Technische maximum massa Verplicht Achterkant F.2 Toegestane maximum massa Optioneel Achterkant F.3 Toegestane maximum massa combinatie (alleen bij zware bedrijfsauto's, categorie N2 en N3)
Optioneel Achterkant G Massa rijklaar Verplicht Achterkant H Inschrijving geldig tot Verplicht als deze niet onbeperkt is. Niet op het kentekenbewijs als de inschrijving onbeperkt geldig is. Achterkant I Datum tenaamstelling Verplicht Voorkant J Voertuigcategorie Optioneel Achterkant K Typegoedkeuringsnummer Verplicht als dit beschikbaar is Achterkant 0.2 Technische maximum massa aanhangwagen ongeremd (alleen bij lichte bedrijfsauto's, categorie N1) Optioneel Achterkant P.1 Cilinderinhoud Verplicht Achterkant P.2 Vermogen Verplicht Achterkant P.3 Brandstof Verplicht Achterkant S.1 Zitplaatsen Verplicht Achterkant T Maximum snelheid Optioneel Achterkant V.9 Milieuklasse EG-goedkeuring Optioneel Achterkant V.9 Milieuklasse EG Optioneel Achterkant Meldcode Optioneel Voorkant - Datum eerste inschrijving in Nederland Optioneel Voorkant Toegestane maximum massa middenas (alleen bij lichte bedrijfsauto's, categorie N1) Optioneel Achterkant Toegestane maximum massa autonoom (alleen bij lichte bedrijfsauto's, categorie N1) Optioneel Achterkant Toegestane maximum massa oplegger (alleen bij lichte bedrijfsauto's, categorie N1) Optioneel Achterkant Kentekencard tot 11 juni 2024
De volgende gegevens staan op de kentekencard tot 11 juni 2024 van een bedrijfsauto vermeld:
*Staat bij een gegeven een liggend streepje op uw kentekencard, dan zijn de gegevens niet bij ons bekend.
Code
Attribuut Verplicht/optioneel Positie A
Kenteken Verplicht Voorkant B
Datum eerste toelating Verplicht
Voorkant C1.1 Naam houder Verplicht Voorkant C1.2 Voorletter(s) Verplicht Voorkant C1.3
Adres houder Verplicht Voorkant C.4.c Aanduiding eigenaarschap Verplicht Voorkant D.1 Merk Verplicht Achterkant D.2 Type fabrikant, variant en versie Verplicht Achterkant D.3 Handelsnaam Verplicht Achterkant E VIN (Voertuigidentificatienummer) Verplicht Achterkant F.1 Technische maximum massa (niet voor motorfietsen) Verplicht Achterkant F.2 Toegestane max. massa voertuig Optioneel Achterkant G Massa rijklaar Verplicht Achterkant I Datum tenaamstelling Verplicht Voorkant J Voertuigcategorie Optioneel Achterkant K Typegoedkeuringsnummer Verplicht Achterkant P.1 Cilinderinhoud Verplicht Achterkant P.2 Vermogen Verplicht Achterkant P.3 Brandstof Verplicht Achterkant S.2 Staanplaatsen Verplicht Achterkant (alleen voor bussen) V.9 Milieuklasse EG goedkeuring Optioneel Achterkant Meldcode Voorkant - Datum eerste inschrijving in Nederland Voorkant Ander gewicht op papieren kentekenbewijs
Op de kentekencard staat een andere gewichtsaanduiding dan op het papieren kentekenbewijs. Op de kentekencard staat 'massa rijklaar' en niet 'ledig gewicht'. De massa rijklaar is de massa van het voertuig in bedrijfsklare (en onbeladen) toestand, inclusief koelvloeistof, smeermiddelen, brandstof (90% gevuld), reservewiel voor zover gemonteerd door de fabrikant, eventueel gereedschap en de bestuurder.
Geen invloed op motorrijtuigenbelasting
De motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) wordt nog steeds berekend op basis van het ledig (leeg) gewicht van een voertuig.
Is op uw kentekencard het gewicht in de rubriek ‘Massa rijklaar’ ingevuld? Trek dan daarvan 100 kg af om de gewichtsklasse te bepalen. Het ledig gewicht van een voertuig controleert u met de RDW-kentekencheck. Met dit gewicht kunt u op de site van de Belastingdienst de motorrijtuigenbelasting bekijken. -
Als u met een aanhangwagen of een caravan rijdt, dan is het belangrijk om te weten welk gewicht u maximaal mag trekken met uw voertuig. Zo voorkomt u boetes en problemen met het voertuig.
Trekgegevens op kentekenbewijs of conformiteitsbewijs
Bij personenauto's staat het trekgewicht op de kentekencard of op het papieren kentekenbewijs. Sinds 11 juni 2024 geldt dit ook voor lichte bedrijfsauto's (N1). Eerder stonden de trekgegevens van lichte bedrijfsauto's op het zogenoemde conformiteitsbewijs. Dit bewijs geven we nu niet meer af. Bij een zware bedrijfsauto (vanaf 3500 kg) staan de trekgegevens nog wel op het conformiteitsbewijs.
U herkent de trekgegevens van een lichte bedrijfsauto op het kentekenbewijs als:
- Toegestane max. massa middenas
- Toegestane max. massa autonoom
- Toegestane max. massa oplegger
U herkent de trekgegevens van een zware bedrijfsauto op het conformiteitsbewijs als:
- Aanhangwagen autonoom geremd
- Aanhangwagen middenas geremd
Bekijk online met de RDW-kentekencheck uw voertuiggegevens. De trekgegevens vindt u onder het tabblad Basis > Gewichten.
Geen of verkeerd trekgewicht op het conformiteitsbewijs
Ontbreekt of klopt het trekgewicht niet? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Een aanhangwagen trekken met een elektrische auto
De meeste elektrische auto’s zijn niet gebouwd om een aanhangwagen te trekken. Daarom is het maximale trekgewicht meestal niet vastgelegd in de typegoedkeuring en ontbreken deze gegevens in het kentekenregister. Wilt u weten of u toch op pad kunt met een aanhangwagen of caravan achter uw elektrische auto? Vraag dan een beoordeling aan bij de RDW. Dit doet u via het contactformulier.
-
Sinds 1 januari 2014 verstrekken wij na elke keer dat een voertuig wordt overgeschreven een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard). De kentekencard is handzaam in gebruik en het document is beter beveiligd dan het papieren kentekenbewijs.
Echtheidskenmerken
Verklaring van de cijfers
Hier ziet u waar de echtheidskenmerken zich op het kentekenbewijs bevinden. Klik op de namen voor meer informatie.
- 1: kinegram
- 2: voelbaar
- 3: moving print
- 4: optisch variabele inkt
- 5: ultraviolet fluorescerende bedrukking
- 6: microtekst
- 7: iriserende druk
- 8: beveiligd ontwerp
Kinegram®
- Plaats(en): rechtsboven op de voorkant
- Eigenschap(pen): het bevat een aantal beelden dat van kleur en vorm wijzigt
- Wijze van controle: door het document te kantelen en te draaien
Voelbaar reliëf
-
Plaats(en): rechtsonder op de voorkant
- Eigenschap(pen): Het reliëf is voelbaar en onder bepaalde lichtval ook zichtbaar
- Wijze van controle: voelbaar en met behulp van een loep is de tekst ‘RDW KENTEKENBEWIJS’ in de bogen te lezen
Moving print®
- Plaats(en): linksonder op de voorkant
- Eigenschap(pen): op het document is een venster aangebracht met een structuur die de groene en blauwe strepen laat bewegen
- Wijze van controle: door het document te kantelen langs de horizontale as
Optisch Variabele Inkt (OVI)
- Plaats(en): rechtsboven op de achterkant
- Eigenschap(pen): beeld in de vorm van het RDW-logo dat van kleur verandert
- Wijze van controle: door het document te kantelen verandert de kleur van het logo van goud naar groen en van groen naar goud
Ultraviolet (UV) fluorescerende bedrukking
- Plaats(en): op de voor- en achterkant van het document
- Eigenschap(pen): op de voorkant is een vorm van een weg aangebracht. Op de achterkant zes balken van links naar rechts, vijf blokjes linksonder en de verticale tekst rechts van het document
- Wijze van controle: onder ultraviolet licht zichtbaar
Microtekst
- Plaats(en): op de voor- en achterkant
- Eigenschap(pen): de tekst 'KENTEKENBEWIJS DEEL 1' is in hoofdletters weergegeven
- Wijze van controle: met behulp van een loep
Iriserende druk
- Plaats(en): linksonder op de voorkant
- Eigenschap(pen): afbeelding van een pijl uitgespaard in een cirkelvormig vlak dat van tint verandert
- Wijze van controle: door het document te kantelen verandert de zilverkleurige kleur van licht naar donker en van donker naar licht
Beveiligd ontwerp
- Plaats(en): over het gehele document
- Eigenschap(pen): het beveiligd ontwerp is opgebouwd uit complexe structuren van fijne lijnen. Op de voor- en achterkant is een irisbedrukking aangebracht
- Wijze van controle: met een loep zijn alle elementen zichtbaar
-
Echtheidskenmerken
Hier vindt u de echtheidskenmerken van het kentekenbewijs dat wij sinds 11 juni 2024 afgeven. De cijfers geven aan waar de echtheidskenmerken op het kentekenbewijs te vinden zijn.
1. Microtekst
- Plaats(en): Op de voor- en achterkant
- Beschrijving: Onder andere de tekst ‘kentekenbewijs’ is zichtbaar in microtekst.
- Wijze van controle: met behulp van een loep
2. Moving print
- Plaats: Voorkant rechtsboven.
- Beschrijving: Een beeld dat verandert wanneer het document wordt gekanteld.
- Wijze van controle: Door het document te kantelen verandert de richting van de witte pijl van boven naar rechtsonder.
3. Multiple Laser Image (MLI)
- Plaats: Voorkant rechtsboven.
- Beschrijving: Een MLI is een beeld met kanteleffecten dat met laser wordt gegraveerd in een kunststofkaart.
- Wijze van controle: Door het document te kantelen is het kenteken of het documentnummer zichtbaar.
4. Voelbaar reliëf
- Plaats: Voorkant.
- Beschrijving: visuele en voelbare elementen, zoals complexe lijnenpatronen, afbeeldingen en tekst. Deze gaan kopiëren van het kentekenbewijs en gegevensmanipulatie tegen.
- Wijze van controle: Voelbaar met vingertoppen of zichtbaar met licht dat van de zijkant komt.
5. Optisch Variabele Inkt (OVI)
- Plaats: Achterkant rechtsboven.
- Beschrijving: De kleur van het RDW-logo verandert afhankelijk van de kijkhoek.
- Wijze van controle: Door het kentekenbewijs te kantelen.
6. Ultraviolet fluorescerende bedrukking (UV)
- Plaatsen: Voorkant en achterkant.
- Beschrijving: Op de voorkant van het kentekenbewijs staan wegen en voertuigen en op de achterkant een bandenspoor met pijlen. Deze zijn alleen zichtbaar onder UV-licht.
- Wijze van controle: Door onder ultraviolet licht te houden.