Nederlands rijbewijs in het buitenland

Gaat u op vakantie naar het buitenland? Dan is uw Nederlands rijbewijs geldig en kunt u daarmee rijden. Soms heeft u wel een internationaal rijbewijs nodig. Woont of studeert u in het buitenland? Dan krijgt u te maken met andere regels. Ook als bijvoorbeeld uw Nederlands rijbewijs verloopt.

Handige link

 • Bent u voor bijvoorbeeld vakantie of werk tijdelijk in het buitenland? En is dit niet langer dan 8 maanden? Dan kunt u met uw Nederlands rijbewijs blijven rijden. Bent u in een land buiten de EU? Dan heeft u soms een internationaal rijbewijs nodig. Dit is een vertaling van uw rijbewijs in meerdere talen. Vraag dit na bij de ambassade van het land waar u bent of naartoe gaat. Een internationaal rijbewijs vraagt u aan bij de ANWB.

  Lees meer over de geldigheid van uw rijbewijs in het buitenland op  Nederland wereldwijd

 • Ik woon in een EU/EVA-land

  U mag nog een tijdje met uw Nederlands rijbewijs rijden. Hoe lang dit is, vraagt u na in het land waar u woont. Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dit kan niet bij ons (wel als u student bent). Wissel uw rijbewijs om in het land waar u woont. Meer informatie hierover leest u op de website van Nederland wereldwijd.

  Ik woon in een land buiten de EU/EVA

  Vraag bij de instantie in het land waar u woont of u mag blijven rijden met uw Nederlands rijbewijs. Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dit doet u bij ons. Kijk voor meer informatie bij 'Verlengen rijbewijs vanuit het buitenland'.

 • Woont u in een EU/EVA- land? Verlengen van uw Nederlands rijbewijs is niet mogelijk (wel als u student bent). Wissel uw rijbewijs om in het land waar u woont.

  Voorwaarden verlengen rijbewijs 

  • U woont in een land buiten de EU/EVA en staat niet ingeschreven op een adres in Nederland.
  • U heeft een EU/EVA nationaliteit.
  • U moet een Nederlands correspondentieadres doorgeven aan ons. Wij sturen geen post naar het buitenland.

  Zo verlengt u uw rijbewijs 

  1. Vraag een aanvraagformulier bij ons aan via de knop ' Rijbewijs verlengen'.
  2. Wij sturen het formulier naar u toe. Stuur het originele formulier (mag geen kopie zijn) ingevuld naar ons terug samen met een kleurenpasfoto ( check fotomatrix voor eisen), een kopie geldig paspoort of identiteitsbewijs en uw Nederlands rijbewijs.
  3. Bent u student? Stuur dan ook mee: 
   - bewijs van inschrijving in het buitenland
   - inschrijving van de buitenlandse school en
   - bewijs van persoonlijke binding met Nederland
  4. Soms heeft u een Gezondheidsverklaring nodig van het CBR. Bijvoorbeeld als u een vrachtwagenrijbewijs heeft of vanaf een bepaalde leeftijd. Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.
  5. Betaal de kosten. Meer informatie vindt u bij Kosten.
  6. Wij nemen uw aanvraag in behandeling en beoordelen deze binnen 10 werkdagen. Aanvraag akkoord? Dan sturen wij het rijbewijs binnen 5 werkdagen naar het door u opgegeven correspondentieadres in Nederland. 
 • Betaal de kosten voor een nieuw rijbewijs via automatische incasso of maak het bedrag over op rekeningnummer NL25ABNA0477256600 ten name van de RDW. Bij de betaling vermeldt u het betalingskenmerk (staat op het aanvraagformulier).

  Maakt u vanuit het buitenland de kosten over? Doe dit dan onder vermelding van de BIC-code ABNANL2A en de International Banking Code NL25ABNA0477256600.

  Omschrijving Kosten
  Aanvraag rijbewijs van Nederlanders die in het buitenland wonen €30,00
   

 • Wilt u uw rijbewijs vanuit het buitenland verlengen en heeft u categorie C of D? Dan moet u zich ook medisch laten keuren door een arts van het CBR. Dit is vanuit het buitenland niet altijd makkelijk. Vraag bij het CBR naar de mogelijkheden.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed