Verklaring van Vakbekwaamheid (code 95)

Bent u vrachtwagen- of buschauffeur? Dan moet u een code 95 op uw rijbewijs hebben. Hiermee toont u aan dat u geschikt bent om uw beroep goed uit te voeren (u bent vakbekwaam).
 • In sommige situaties is een Code 95 niet verplicht. U heeft deze voor uw werkzaamheden dan niet nodig.

  Met de Regelhulp Code 95 van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet u snel of u vrijstelling voor Code 95 heeft.

 • Om de code 95 op uw rijbewijs te krijgen, moet u de basiskwalificatie voor chauffeurs halen. Dit doet u bij het CBR. De code staat achter de voertuigcategorie op het rijbewijs en is 5 jaar geldig. 

  Vrachtwagenchauffeur

  Heeft u categorie C en is uw rijbewijs voor 10 september 2009 afgegeven? Dan bent u vrijgesteld van de basiskwalificatie vakbekwaamheid. U moet wel 35 uur nascholing volgen.

  Buschauffeur

  Heeft u categorie D en is uw rijbewijs voor 10 september 2008 afgegeven? Dan bent u vrijgesteld van de basiskwalificatie vakbekwaamheid. U moet wel 35 uur nascholing volgen.

  Nascholing

  Iedere 5 jaar verlengt u de code 95 door nascholing te volgen. Meer informatie over code 95 en nascholing vindt u op de website van het CBR.

 • Volgt u een opleiding voor vrachtwagen- of buschauffeur bij een ROC of Vakschool en bent u jonger dan 21 jaar? Dan kunt u een vrijstelling vakbekwaamheid voor maximaal 3 jaar aanvragen. Neem voor meer informatie contact op met de ROC /Vakschool waar u de opleiding volgt.  
 • Heeft u uw vakbekwaamheid in het buitenland gehaald en woont u in Nederland? Wissel deze dan om voor een Nederlandse Verklaring van Vakbekwaamheid.

  Voorwaarden

  U kunt alleen een document van vakbekwaamheid omwisselen als:

  • u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen
  • u een Nederlands rijbewijs heeft
  • uw vakbekwaamheidsdocument afgegeven is in een EU/EVA land.
  • uw vakbekwaamheidsdocument afgegeven is in een land waar het bedrijf waarvoor u werkt zit of in een land waar u een werkvergunning heeft.

  Voldoet u niet aan de voorwaarden, dan moet u uw vakbekwaamheid opnieuw in Nederland halen.

  Zo werkt het 

  1. Download het aanvraagformulier 'Aanvraag omwisselen buitenlands vakbekwaamheidsdocument'. (pdf, 176kb) 
  2. Vul het formulier in en stuur dit samen met het originele vakbekwaamheidsdocument en een verklaring van uw buitenlandse werkgever naar:

   RDW Unit Rijbewijzen
   Postbus 9000
   9640 HA Veendam.

  3. Wij beoordelen uw aanvraag binnen 10 werkdagen. Aanvraag goedgekeurd? Dan krijgt u een brief met de bevestiging.
  4. Ga met de brief naar uw gemeente en wissel uw rijbewijs om voor een rijbewijs met code 95.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed