Verklaring van Vakbekwaamheid (code 95)

Bent u vrachtwagen- of buschauffeur? Dan moet u een code 95 op uw rijbewijs hebben. Hiermee toont u aan dat u geschikt bent om uw beroep goed uit te voeren (u bent vakbekwaam).
 • In sommige situaties is een Code 95 niet verplicht. U heeft deze voor uw werkzaamheden dan niet nodig.

  Met de Regelhulp Code 95 van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet u snel of u vrijstelling voor Code 95 heeft.

 • Om de code 95 op uw rijbewijs te krijgen, moet u de basiskwalificatie voor chauffeurs halen. Dit doet u bij het CBR. De code staat achter de voertuigcategorie op het rijbewijs en is 5 jaar geldig. 

  Vrachtwagenchauffeur

  Heeft u categorie C en is uw rijbewijs voor 10 september 2009 afgegeven? Dan bent u vrijgesteld van de basiskwalificatie vakbekwaamheid. U moet wel 35 uur nascholing volgen.

  Buschauffeur

  Heeft u categorie D en is uw rijbewijs voor 10 september 2008 afgegeven? Dan bent u vrijgesteld van de basiskwalificatie vakbekwaamheid. U moet wel 35 uur nascholing volgen.

  Nascholing

  Iedere 5 jaar verlengt u de code 95 door nascholing te volgen. Meer informatie over code 95 en nascholing vindt u op de website van het CBR.

 • Volgt u een opleiding voor vrachtwagen- of buschauffeur bij een ROC of Vakschool en bent u jonger dan 21 jaar? Dan kunt u een vrijstelling vakbekwaamheid voor maximaal 3 jaar aanvragen. Neem voor meer informatie contact op met de ROC /Vakschool waar u de opleiding volgt.  
 • Heeft u uw nascholing in het buitenland gehaald en woont u in Nederland? Vraag dan een kwalificatiekaart aan in het land waar u uw nascholing heeft gehaald. Met een kwalificatiekaart die is afgegeven in een EU/EVA land kunt u als beroepschauffeur blijven werken. Het is niet mogelijk om nascholing behaald in het buitenland om te zetten naar een code 95 op een Nederlands rijbewijs.

Heeft deze informatie u geholpen?