• reliëf op bepaalde plekken
  • een opvallend doorzichtig rond venster (clear window)
  • een hologram die van kleur verandert als je het rijbewijs kantelt

Ook bevat het rijbewijs een chip. Deze is vanaf de buitenkant niet te zien. Op de chip staan dezelfde gegevens als op het rijbewijs. Uitlezen lukt alleen met behulp van de zogenaamde Machine Readable Zone (MRZ) of met de QR-code. De chip is daardoor beveiligd tegen het op afstand uitlezen. De MRZ is een eenregelige cijfer- en/of letterreeks die op de voorkant van het rijbewijs staat. De QR-code is een tweedimensionaal grafisch patroon dat achterop het rijbewijs staat. Opsporingsautoriteiten kunnen dankzij de chip in de toekomst bij controle het rijbewijs sneller en foutloos uitlezen.

Lees hier meer over de echtheidskenmerken van het rijbewijs.  

App met echtheidskenmerken

De RDW heeft een app beschikbaar gesteld waarmee een aantal echtheidskenmerken zichtbaar kunnen worden gemaakt. Zo wordt bijvoorbeeld met UV-licht aan de voorkant van het rijbewijs een verkeerslicht zichtbaar en aan de achterkant een afbeelding van een weg. De app 'RDW rijbewijs' is verkrijgbaar in de diverse App Stores.

Oude rijbewijs blijft geldig

Oude rijbewijzen blijven geldig tot de datum die op het rijbewijs staat. Het aanvraagproces en de kosten van een rijbewijs blijven hetzelfde. Meer informatie vindt u op externe websitewww.rijbewijs.nl