Bedrijfsauto invoeren vanuit EU/ EVA-land

Koopt u een bedrijfsauto in een ander land binnen de Europese Unie (EU) en de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) en wilt u daarmee gaan rijden in Nederland? Voer uw bedrijfsauto bij ons in en vraag een Nederlands kenteken aan.
 • Particulier vraagt kenteken aan

  Vraagt u als particulier een Nederlands kenteken aan, dan geldt het volgende:

  • U bent minimaal 18 jaar.
  • U woont in Nederland (ingeschreven in de BRP).
  • U komt zelf met het voertuig naar het RDW-keuringsstation. Iemand anders kan de aanvraag niet doen.

  Rechtspersoon vraagt kenteken aan

  Vraagt u als rechtspersoon een Nederlands kenteken aan, dan geldt het volgende:

  • U bent minimaal 18 jaar.
  • Uw bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
  • Uw bedrijf moet in Nederland zitten.
  • Uw bedrijf is géén eenmanszaak, rederij, maatschap of rechtsvorm in oprichting.
  • Als rechtspersoon (tekenbevoegde) hoeft u niet perse bij de overschrijving aanwezig te zijn. Regelt iemand anders de overschrijving? Dan moet diegene (de gemachtigde) een eenmalige machtiging meenemen. Zie bij Zo werkt eenmalig machtigen.

  Overnemen buitenlandse APK

  Heeft uw voertuig nog een geldige buitenlandse APK? Dan kunnen we de vervaldatum overnemen als:

  • u een bewijs meeneemt naar de keuring. Een bewijs kan zijn: een origineel APK-rapport, een vermelding op het buitenlandse kentekenbewijs of een sticker op de buitenlandse kentekenplaat.
  • de buitenlandse APK in een EU- of EVA land (in hetzelfde land als de buitenlandse registratie) is gedaan.

  Let op! U krijgt geen Nederlands APK-rapport. We registreren alleen de vervaldatum in het kentekenregister. In Nederland hoeft u het keuringsrapport onderweg niet bij u te hebben. 

  Verhuizen naar Nederland

  Verhuist u naar Nederland en neemt u uw voertuig mee als ‘verhuisgoed’? Vraag bij de Belastingdienst een vergunning voor vrijstelling van de BPM aan. Ga voor meer informatie naar 'Verhuizen naar Nederland en uw voertuig meenemen'.

  Linksrijdend voertuig

  Heeft u een voertuig uit een land waar links wordt gereden? Dan moet het voertuig wel spiegels en verlichting hebben voor verkeer dat rechts rijdt.

  Bouwjaar voor 1978

  Voert u een voertuig in met een bouwjaar van voor 1-1-1978? Dan hebben wij meer tijd nodig om de registratie te controleren. Het komt vaak voor dat we van deze voertuigen de buitenlandse gegevens niet zomaar kunnen overnemen. Houd daarom rekening met extra kosten.  

  Bus voor personenvervoer

  Voert u een autobus of touringcar voor personenvervoer in of wijzigt u de inrichting? Dan moeten wij de inrichting van uw bus uitgebreid keuren.
  Ga naar Keuring bus voor personenvervoer

  1. Maak een afspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop 'Keuringsafspraak maken'. U logt in met DigiD of eHerkenning.
  2. Neem uw voertuig mee. Komt u rijdend naar ons toe? Vraag dan na het maken van uw keuringsafspraak een eendagskenteken aan. Meer informatie leest u bij 'Eendagskenteken'. 
  3. Neem ook het volgende mee:

   • Het complete originele buitenlandse kentekenbewijs (wij nemen dit in, maak een kopie voor uw BPM-aangifte)
   • Uw legitimatiebewijs. Lees hier welke legitimatiemiddelen mogelijk zijn.  
   • Certificaat van Overeenstemming (CVO). Dit document is niet verplicht om mee te nemen.
  4. Heeft uw voertuig nog een geldige buitenlandse APK en wilt u dat wij dit overnemen? Geef dit dan aan als u zich meldt bij onze balie. Kijk voor de voorwaarden bij ' Wat u eerst moet weten'.
  5. Wij identificeren het voertuig en beoordelen de documenten. Is alles goed? Dan nemen we de gegevens over in het Nederlandse kentekenregister.
  6. Betaal de kosten.
  7. Doe aangifte van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Hoe en waar u dit doet, leest u op de website van de Belastingdienst.
  8. Na akkoord van ons en de Belastingdienst, sturen wij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met een volledige tenaamstellingscode. Is de buitenlandse APK overgenomen? Dan blijft uw buitenlandse rapport geldig. U ontvangt dan geen Nederlands rapport. Wij nemen de vervaldatum in het kentekenregister op. APK-keuring bij ons gedaan? Dan ontvangt u wel een Nederlands rapport.
  9. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Van de Belastingdienst ontvangt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting. Meer informatie vindt u bij 'Dit moet u regelen'.
  10. Laat kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer .
 • Heeft u geen geldig buitenlands APK-bewijs en heeft u ook geen APK-keuring laten doen bij ons? Laat dan direct na ontvangst van het kentekenbewijs de APK-keuring doen door een garage bij u in de buurt. Doet u dit later, dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.
  • Wij kijken tijdens de keuring niet naar de technische staat van het voertuig. Voert u een voertuig met schade in en/of zien wij dat het voertuig een gevaar is voor de verkeersveiligheid of het milieu? Dan geven we wel een kenteken af, maar verklaren dit direct ongeldig. Ook nemen we een foto van het voertuig en registreren we in welke staat het voertuig in Nederland is ingevoerd. U mag niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Na herstel laat u het voertuig opnieuw keuren.
  • Heeft uw voertuig in het verleden al een Nederlands kenteken gehad? Dan krijgt het voertuig na de invoer in Nederland hetzelfde kenteken weer terug. U laat wel nieuwe kentekenplaten maken. Hierop staat het kenteken met een cijfer boven het eerste streepje (duplicaatcode). Dit moet omdat er al eerder kentekenplaten zijn afgegeven en het kenteken ongeldig is geweest. Dit helpt om fraude met kentekenplaten tegen te gaan.
 • Omschrijving Kosten
  Identificatie voertuig licht €56,50
  Identificatie voertuig zwaar €109,00
  Kentekenbewijs €47,65
  Tenaamstellen via RDW €12,50
  Recyclingbijdrage €20,00

  Let op: Is uw voertuig gewijzigd? Dan gelden de kosten voor  'Aangepaste auto laten goedkeuren'.

  Vanaf 1 mei 2021 betaalt u bij de invoer van een auto/lichte bedrijfsauto (tot 3500 kg) een recyclingbijdrage. Dit geldt ook als het voertuig in het verleden een Nederlands kenteken heeft gehad. Wij dragen dit bedrag af aan Autorecycling Nederland.

 • Als u een auto, bedrijfsauto of kampeerauto op uw (bedrijfs)naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  1. Verzekering
  2. APK
  3. Motorrijtuigenbelasting
  4. Juiste kentekenplaten

  Verzekering

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)).
  De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.
  De verzekeringsmaatschappij vraagt u bij het afsluiten van de verzekering om de zogenoemde meldcode . Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht en staat ook op de kentekencard.

  APK

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet APK goedgekeurd (Algemene Periodieke Keuring) zijn.

  Motorrijtuigenbelasting

  U moet motorrijtuigenbelasting betalen. Als u een kentekenbewijs op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.
  Ga voor meer informatie over de motorrijtuigenbelasting naar de site van de Belastingdienst.

  Heeft u een oldtimer? Dan komt u misschien in aanmerking voor de oldtimerregeling. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij u geen wegenbelasting betaalt voor het voertuig. Wel moet u blijven voldoen aan de verzekeringsplicht en de APK-plicht. 
  Ga voor meer informatie over de oldtimerregeling naar de site van de Belastingdienst.

  Kentekenplaten

  U moet de juiste kentekenplaten op uw (kampeer-/bedrijfs) auto hebben.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een (kampeer-/bedrijfs)auto tijdelijk stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet.

  Boetes na controle van gegevens

  Wij controleren het verzekeringsregister en het keuringsregister dagelijks. Zo kunnen we direct zien of een voertuig is verzekerd en APK-goedgekeurd. Elk voertuig wordt minstens 1 keer per jaar in beide registers gecontroleerd (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
   
  Heeft u uw auto niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. Ook als uw auto niet APK-goedgekeurd is, dan krijgt u van het CJIB een boete. De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete.

  Boetebedrag

  De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

 • Geen kenteken

  Wij geven geen kenteken af voor het rijden vanuit het buitenland naar Nederland. Vraag in het buitenland naar de mogelijkheden daar. U kunt het voertuig ook op een trailer of auto-ambulance vervoeren.

  Wij nemen buitenlands kentekenbewijs in

  Rijdt u met het voertuig met de buitenlandse kentekenplaten en het geldige buitenlandse kentekenbewijs naar ons? Hou er rekening mee dat wij het buitenlandse kentekenbewijs innemen. 

  Eendagskenteken

  U mag nadat u bij ons bent geweest niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Vraag daarom een gratis eendagskenteken bij ons aan. Kijk voor meer informatie bij 'Eendagskenteken'. Na ontvangst van het Nederlandse kentekenbewijs mag u het voertuig (weer) gebruiken.

 • Laat u een voertuig zonder Nederlands kenteken bij ons keuren, dan kunt u dit per autoambulance naar het keuringsstation vervoeren. Rijdt u liever zelf met het voertuig naar ons toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig. U kunt dit kentekenbewijs gratis aanvragen met Digid of met eHerkenning.

  Voorwaarden eendagskenteken

  • Alleen aan te vragen in combinatie met een keuringsafspraak.
  • Alleen geldig op de dag van de keuring.
  • Alleen geldig in Nederland.

  Zo werkt het

  1. U heeft een keuringsafspraak gemaakt. 
  2. Log via de knop ‘Eendagskentekenbewijs aanvragen’ in met uw DigiD of uw eHerkenning en vul de gegevens in. 
  3. U ontvangt  per mail een bevestiging van de aanvraag. Daarin vindt u een link naar uw eendagskentekenbewijs en aanvullende informatie. 
  4. Het kenteken moet op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven. 
  5. Op de dag van de keuring mag u met het eendagskenteken vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug.
  6. Uw voertuig moet in Nederland verzekerd zijn op de dag van de keuring en veilig zijn om mee te rijden.
  7. U moet het eendagskentekenbewijs uitgeprint bij u hebben als u op de openbare weg rijdt.
  8. Heeft u het eendagskentekenbewijs met Digid aangevraagd? Dan kunt u (als aanvulling) gebruik maken van de RDW-voertuigapp. Kijk voor meer informatie bij Eendagskentekenbewijs op de RDW-voertuigapp

  Niet online

  Lukt het u niet om het eendagskentekenbewijs online aan te vragen? Vraag het dan aan via onze klantenservice.

Handige links

Heeft deze informatie u geholpen?