Bedrijfsauto invoeren vanuit land buiten EU of EVA-land

Koopt u een bedrijfsauto in een land van buiten de Europese Unie (EU) en de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) of het Verenigd Koninkrijk en u wilt daarmee gaan rijden in Nederland? Vraag dan bij ons een Nederlands kenteken aan. Daar komt vaak meer bij kijken dan u misschien denkt. Waarschijnlijk moet u uw bedrijfsauto laten testen bij ons testcentrum in Lelystad. Dat kost u extra tijd en geld. Lees waar u rekening mee kunt houden. Informeer ook bij de Belastingdienst naar de inrichtingseisen.
  • Bij de keuring van een voertuig van buiten de EU geven wij ook een APK-rapport af.
  •  Meestal moet u het voertuig laten keuren bij ons testcentrum in Lelystad.
  • Het geluid dat een voertuig maakt tijdens het rijden zorgt er vaak voor dat wij het voertuig afkeuren. Zorg daarom voor de juiste uitlaten en luchtfilters. Bij sommige voertuigen is Europese software nodig voor het juiste geluid.
  • Ook spiegels en verlichting leiden vaak tot afkeuring. Loop alle voorschriften na.
  • Loop van te voren uw voertuig na met een garagebedrijf. Zorg dat uw voertuig voldoet aan de eisen voor de APK. Zo voorkomt u extra kosten voor een herkeuring door ons.
  • Ook als wij uw voertuig afkeuren krijgt u een rekening voor de kosten van de keuring. 

  Soms kunt u naar RDW-keuringsstation 

  In onderstaande 3 gevallen kunt u terecht bij een RDW-keuringsstation.

  1. Als u de juiste documenten heeft

  In deze gevallen is alleen identificatie van het voertuig en controle van de documenten nodig op het keuringsstation:

  • Als het voertuig eerder een Nederlands kenteken heeft gehad.
  • Als het voertuig een Nationale of Europese typegoedkeuring heeft. Vraag hiervoor het bewijs op bij de fabrikant of importeur: het Certificaat van Overeenstemming.
  • Als op het buitenlandse kenteken een geldig en volledig Europees Goedkeuringsnummer staat en deze is door ons gecontroleerd. Neem hiervoor contact op met het Technisch Kenniscentrum via het telefoonnummer 088 008 7477 en kies voor optie 5.

  Voldoet uw voertuig aan 1 van deze voorwaarden? Ga naar Invoeren binnen de EU.

  2. Bij verhuizing of ouder voertuig

  In deze gevallen is een technische keuring nodig op het keuringsstation:

  • Als het voertuig onderdeel is van uw verhuizing vanuit het buitenland.
  • Als het voertuig een datum eerste toelating heeft van voor 1-1-1998.

  Voldoet uw voertuig aan 1 van deze voorwaarden? Ga naar Verhuizen naar Nederland en uw voertuig meenemen.

  1. Via de knop 'Keuringsafspraak maken' gaat u naar het online formulier 'Individuele goedkeuring'. Vul dit formulier in.
  2. Wij bellen u voor een afspraak. Let op! Het is druk bij ons testcentrum. Het kan daarom 2 tot 4 weken duren voordat wij u bellen. Ook kan het 2 tot 3 maanden duren voor wij uw voertuig kunnen inplannen. Heeft u een eendagskenteken nodig, geef dit dan aan.
  3. Breng uw voertuig op de dag van de afspraak. Zorg dat de brandstoftank voor minimaal ¼ gevuld is. U mag zelf niet blijven. Wij bellen u na de keuring als u het voertuig weer kunt ophalen. 
   Neem mee:  
   • het volledige buitenlandse kentekenbewijs (als dit van toepassing is)
   • uw geldig legitimatiebewijs.

   Heeft u geen buitenlands kentekenbewijs? Neem contact op met het testcentrum in Lelystad

  4. Wij identificeren het voertuig, beoordelen of het aan de eisen voldoet en wij rijden een aantal rondes met het voertuig op de testbaan.
  5. Keuren wij uw voertuig goed? Dan doet u aangifte voor BPM. Voor een personenauto hangt de BPM af van de CO2-uitstoot. Dat bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s. Lees bij de Belastingdienst hoe u de BPM berekent en hoe u aangifte doet
  6. Binnen 5 werkdagen na akkoord van de Belastingdienst sturen wij u een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed. U krijgt een Nederlands rapport van de APK-keuring. 
  7. U ontvangt van ons de rekening voor de keuring(en) in Lelystad.
  8. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Van de Belastingdienst ontvangt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting. Meer informatie bij Voertuigverplichtingen. 
  9. Laat kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een kentekenplatenfabrikant met de RDW-locatiewijzer.
 • Kosten invoer lopen snel op

  Houd er rekening mee dat de kosten bij het invoeren van een voertuig van buiten de EU kunnen oplopen. Het begint met uw kosten van het vervoer naar Europa. Vervolgens betaalt u invoerrechten en BTW. U betaalt bij toelating BPM aan de Belastingdienst én u krijgt onze rekening voor de keuring (en) en voor de kosten van uw kentekencard. Bekijk ook onze informatie ‘Tips bij invoer van een auto'.

  Keuring bij testcentrum Lelystad
  Omschrijving Kosten
  Invoer personenauto/lichte bedrijfsauto voertuigcategorie (M1/N1) €859,00
  Herkeuring personenauto/lichte bedrijfsauto (voertuigcategorie M1/N1) €494,00
  Bij goedkeuring van het voertuig
  Omschrijving Kosten
  Inschrijven voertuig in kentekenregister €40,80
  Tenaamstellen via RDW €10,75
  Individueel goedkeuringscertificaat €57,00

  Herkeuring

  Alleen voor de herkeuring van weggedrag, geluid, remmen, snelheidsmeting en parkeerremhelling komt u terug naar Lelystad. Andere herkeuringen kunt u doen bij een keuringsstation.

 • Als u een auto, bedrijfsauto of kampeerauto op uw (bedrijfs)naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  1. Verzekering
  2. APK
  3. Motorrijtuigenbelasting
  4. Juiste kentekenplaten

  Verzekering

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)).
  De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.
  De verzekeringsmaatschappij vraagt u bij het afsluiten van de verzekering om de zogenoemde meldcode . Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht en staat ook op de kentekencard.

  APK

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet APK goedgekeurd (Algemene Periodieke Keuring) zijn.

  Motorrijtuigenbelasting

  U moet motorrijtuigenbelasting betalen. Als u een kentekenbewijs op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.
  Ga voor meer informatie over de motorrijtuigenbelasting naar de site van de Belastingdienst.

  Heeft u een oldtimer? Dan komt u misschien in aanmerking voor de oldtimerregeling. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij u geen wegenbelasting betaalt voor het voertuig. Wel moet u blijven voldoen aan de verzekeringsplicht en de APK-plicht. 
  Ga voor meer informatie over de oldtimerregeling naar de site van de Belastingdienst.

  Kentekenplaten

  U moet de juiste kentekenplaten op uw (kampeer-/bedrijfs) auto hebben.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een (kampeer-/bedrijfs)auto tijdelijk stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet.

  Boetes na controle van gegevens

  Wij controleren het verzekeringsregister en het keuringsregister dagelijks. Zo kunnen we direct zien of een voertuig is verzekerd en APK-goedgekeurd. Elk voertuig wordt minstens 1 keer per jaar in beide registers gecontroleerd (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
   
  Heeft u uw auto niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. Ook als uw auto niet APK-goedgekeurd is, dan krijgt u van het CJIB een boete. De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete.

  Boetebedrag

  De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

 • Wij geven geen kenteken af voor het rijden vanuit het buitenland naar Nederland. Vraag in het buitenland naar de mogelijkheden daar. U kunt het voertuig ook op een trailer of auto-ambulance vervoeren. Rijdt u met het voertuig met de buitenlandse kentekenplaten en het geldige buitenlandse kentekenbewijs naar ons? Hou er rekening mee dat wij het buitenlandse kentekenbewijs innemen. U mag nadat u bij ons bent geweest niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Vraag daarom een gratis eendagskenteken bij ons aan. Kijk voor meer informatie bij 'Eendagskenteken'. Na ontvangst van het Nederlandse kentekenbewijs mag u het voertuig (weer) gebruiken.

 • Laat u een voertuig zonder Nederlands kenteken bij ons keuren, dan kunt u dit per autoambulance naar het keuringsstation vervoeren. Rijdt u liever zelf met het voertuig naar ons toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig. U kunt dit kentekenbewijs gratis aanvragen met Digid of met eHerkenning.

  Voorwaarden eendagskenteken

  • Alleen aan te vragen in combinatie met een keuringsafspraak.
  • Alleen geldig op de dag van de keuring.
  • Alleen geldig in Nederland.

  Zo werkt het

  1. U heeft een keuringsafspraak gemaakt. 
  2. U logt via de knop ‘Eendagskentekenbewijs aanvragen’ in met uw DigiD of uw eHerkenning. 
  3. Na het invullen van de gevraagde gegevens ontvangt u per mail een bevestiging van de aanvraag. Daarin vindt u een link naar uw eendagskentekenbewijs en aanvullende informatie. 
  4. Het kenteken moet op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven. 
  5. Op de dag van de keuring mag u met het eendagskenteken vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug.
  6. Uw voertuig moet in Nederland verzekerd zijn op de dag van de keuring en veilig zijn om mee te rijden.
  7. U moet het eendagskentekenbewijs uitgeprint bij u hebben als u op de openbare weg rijdt.
  8. Heeft u het eendagskentekenbewijs met Digid aangevraagd? Dan kunt u (als aanvulling) gebruik maken van de RDW-voertuigapp. Kijk voor meer informatie bij Eendagskentekenbewijs op de RDW-voertuigapp

  Niet online

  Lukt het u niet om het eendagskentekenbewijs online aan te vragen? Dan kunt u het ook aanvragen via onze klantenservice.

 • Particulier

  Als particulier legitimeert u zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs met daarop uw geboortedatum
  • Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort
  • Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Geen Nederlands persoonsnummer (BSN) op uw legitimatie?

  Staat uw Nederlandse persoonsnummer niet op uw legitimatiedocument, dan neemt u ook een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) mee. Het uittreksel haalt u bij uw gemeente en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Vraag wel om een uittreksel met BSN, gemeenten geven dit niet automatisch af. Heeft u een diplomatiek paspoort? Dan mag u ook een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken overleggen (niet ouder dan 3 maanden) met daarop uw BSN.

  Bedrijf

  Als bedrijf legitimeert u (de tekenbevoegde) zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart van tekenbevoegde met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land  met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Uittreksel Kamer van Koophandel

  Naast uw legitimatiebewijs overlegt u ook een (kopie) uittreksel van de Kamer van Koophandel (KvK). Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en mag géén uittreksel zijn van internet. Op het uittreksel staat de naam van de tekenbevoegde.

  Eenmanszaak, maatschap of rederij

  Is uw bedrijf een eenmanszaak, maatschap of rederij? Dan kunt u het voertuig niet op naam van het bedrijf zelf zetten. U kunt het alleen op uw eigen naam laten zetten. U legitimeert zich in dit geval als particulier .  

 • Voertuigen op de openbare weg moeten voldoen aan technische eisen. De datum eerste toelating van het voertuig bepaalt welke eisen. Snel weten welke? Beantwoord de vragen en check de eisen voor uw voertuig.