Invoeren vanuit land buiten EU of EVA-land

Koopt u een bedrijfsauto in een land van buiten de EU of EVA of het Verenigd Koninkrijk en u wilt daarmee gaan rijden in Nederland? Vraag dan bij ons een Nederlands kenteken aan. Daarvoor laat u uw bedrijfsauto keuren bij ons testcentrum. Informeer ook bij de Belastingdienst naar de inrichtingseisen.
 • (Link)

  Wat u eerst moet weten

  Vraagt u een Nederlands kenteken aan dan moet uw voertuig voldoen aan de permanente en individuele eisen. De permanente eisen vindt u in hoofdstuk 5 van de Regeling Voertuigen. De individuele eisen en informatie over de keuring leest u in de Wijze van keuren.

  Soms kunt u voor een voertuig uit een land buiten de EU dezelfde aanvraag doen als voor een EU-voertuig. Bij deze aanvraag beoordelen wij in sommige gevallen alleen maar de documenten (registratie). 

  Dit kan alleen als:
  • het voertuig eerder een Nederlands kenteken heeft gehad.
  • het voertuig een Nationale of Europese typegoedkeuring heeft. Vraag dit na bij de fabrikant of importeur van het merk voertuig.
  • het voertuig een datum eerste toelating van voor 1-1-1998 heeft. Let op! Wij beoordelen niet alleen de documenten maar keuren uw voertuig ook.
   Heeft uw voertuig een bouwjaar voor 1978? Dan hebben we ook meer tijd nodig om de registratie te controleren. Houd daarom rekening met extra kosten.  

  Ga voor meer informatie naar 'Invoeren vanuit EU of EVA-land'.

 • (Link)

  Zo werkt het

  1. Via de knop 'Toelatingskeuring aanvragen' gaat u naar het online formulier. Vul dit formulier in.
  2. Wij nemen contact met u op en maken met u een afspraak bij ons testcentrum in Lelystad. Heeft u een eendagskenteken nodig, geef dit dan aan.
  3. Ga op de dag van de afspraak met het voertuig naar het testcentrum.
   Neem mee:  
   - het volledige buitenlandse kentekenbewijs (als dit van toepassing is)
   -  uw geldig legitimatiebewijs.
   Heeft u geen buitenlands kentekenbewijs? Neem dan ook mee:
   - betrouwbare documenten waaruit blijkt dat u de eigenaar bent
   - bouwjaarverklaring fabrikant
  4. Wij beoordelen of uw voertuig aan de individuele toelatingseisen voldoet.
  5. Doe aangifte van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Hoe en waar u dit kunt doen, leest u op deze link opent in een nieuw venster de website van de Belastingdienst.
  6. Na akkoord van ons en de Belastingdienst, sturen wij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed. 
  7. Heeft u de APK bij ons laten doen? Dan krijgt u ook een APK-keuringsrapport.
  8. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Van de Belastingdienst ontvangt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting. Meer informatie bij Voertuigverplichtingen. 
  9. Laat kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een kentekenplatenfabrikant met de RDW-locatiewijzer.
 • (Link)

  En nu verder

  Heeft u geen APK-keuring laten doen bij ons? Laat dan direct na ontvangst van het kentekenbewijs de APK-keuring doen door een garage bij u in de buurt. Doet u dit later, dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden. 
 • (Link)

  Kosten

  Neem contact op met onze klantenservice voor meer informatie over de kosten.
 • (Link)

  Voertuigverplichtingen

  Als u een auto, bedrijfsauto of kampeerauto op uw naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  1. Verzekering
  2. APK
  3. Motorrijtuigenbelasting
  4. Juiste kentekenplaten

  Verzekering

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)).
  De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.
  De verzekeringsmaatschappij vraagt u bij het afsluiten van de verzekering om de zogenoemde meldcode . Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht en staat ook op de kentekencard.

  APK

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet APK goedgekeurd (Algemene Periodieke Keuring) zijn.

  Motorrijtuigenbelasting

  U moet motorrijtuigenbelasting betalen. Als u een kentekenbewijs op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.
  Ga voor deze link opent in een nieuw venster meer informatie over de motorrijtuigenbelasting naar de site van de Belastingdienst.

  Heeft u een oldtimer? Dan komt u misschien in aanmerking voor de oldtimerregeling. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij u geen wegenbelasting betaalt voor het voertuig. Wel moet u blijven voldoen aan de verzekeringsplicht en de APK-plicht. 
  Ga voor deze link opent in een nieuw venster meer informatie over de oldtimerregeling naar de site van de Belastingdienst.

  Kentekenplaten

  U moet de juiste kentekenplaten op uw (kampeer-/bedrijfs) auto hebben.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een (kampeer-/bedrijfs)auto tijdelijk stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet.

  Boetes na controle van gegevens

  Wij controleren het verzekeringsregister en het keuringsregister dagelijks. Zo kunnen we direct zien of een voertuig is verzekerd en APK-goedgekeurd. Elk voertuig wordt minstens 1 keer per jaar in beide registers gecontroleerd (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
   
  Heeft u uw auto niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. Ook als uw auto niet APK-goedgekeurd is, dan krijgt u van het CJIB een boete. De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete.

  Boetebedrag

  De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

 • (Link)

  Rijden met een voertuig dat u wilt invoeren

  Wij geven geen kenteken af voor het rijden vanuit het buitenland naar Nederland. Vraag in het buitenland naar de mogelijkheden daar. U kunt het voertuig ook op een trailer of auto-ambulance vervoeren. Rijdt u met het voertuig met de buitenlandse kentekenplaten en het geldige buitenlandse kentekenbewijs naar ons? Hou er rekening mee dat wij het buitenlandse kentekenbewijs innemen. U mag nadat u bij ons bent geweest niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Vraag daarom een gratis eendagskenteken bij ons aan. Kijk voor meer informatie bij 'Eendagskenteken'. Na ontvangst van het Nederlandse kentekenbewijs mag u het voertuig (weer) gebruiken.

 • (Link)

  Eendagskenteken

  Laat u een voertuig zonder Nederlands kenteken bij ons keuren, dan kunt u dit per autoambulance naar het keuringsstation vervoeren. Rijdt u liever zelf met het voertuig naar ons toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig. U kunt dit kentekenbewijs gratis aanvragen met uw Digid. Heeft u geen Digid? Vraag deze dan aan via deze link opent in een nieuw venster www.digid.nl

  Voorwaarden eendagskenteken

  • Alleen aan te vragen in combinatie met een keuringsafspraak.
  •  Alleen geldig op de dag van de keuring.
  •  Alleen geldig in Nederland.

  Zo werkt het

  1. U heeft een keuringsafspraak gemaakt. 
  2. U logt via de knop ‘Eendagskentekenbewijs aanvragen’ in met uw DigiD. 
  3. Na het invullen van de gevraagde gegevens ontvangt u per mail een bevestiging van de aanvraag. Daarin vindt u een link naar uw eendagskentekenbewijs en aanvullende informatie. 
  4. Het kenteken moet op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven. 
  5. Op de dag van de keuring mag u met het eendagskenteken vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug.
  6. Uw voertuig moet in Nederland verzekerd zijn op de dag van de keuring en veilig zijn om mee te rijden.
  7. U moet het eendagskentekenbewijs uitgeprint bij u hebben als u op de openbare weg rijdt. Daarnaast kunt u (als aanvulling) gebruik maken van de RDW-voertuigapp. Kijk bij ‘Eendagskentekenbewijs op de RDW-voertuigapp’ hoe dit werkt. 

  Niet online

  Lukt het u niet om het eendagskentekenbewijs online aan te vragen? Dan kunt u het ook aanvragen via onze Klantenservice. 

 • (Link)

  Legitimeren

  Particulier

  Vraagt u als particulier het kenteken aan,  dan legitimeert u zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs met daarop uw geboortedatum
  • Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort
  • Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Geen Nederlands persoonsnummer (BSN) op uw legitimatie?

  Staat uw Nederlandse persoonsnummer niet op uw legitimatiedocument, dan neemt u ook een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) mee. Het uittreksel haalt u bij uw gemeente en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Vraag wel om een uittreksel met BSN, gemeenten geven dit niet automatisch af. Heeft u een diplomatiek paspoort? Dan mag u ook een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken overleggen (niet ouder dan 3 maanden) met daarop uw BSN.

  Bedrijf

  Vraagt u als bedrijf het kenteken aan, dan legitimeert u (de tekenbevoegde) zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart van tekenbevoegde met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land  met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Uittreksel Kamer van Koophandel

  Naast uw legitimatiebewijs overlegt u ook een (kopie) uittreksel van de Kamer van Koophandel (KvK). Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en mag géén uittreksel zijn van internet. Op het uittreksel staat de naam van de tekenbevoegde.

  Eenmanszaak, maatschap of rederij

  Is uw bedrijf een eenmanszaak, maatschap of rederij? Dan kunt u het voertuig niet op naam van het bedrijf zelf zetten. U kunt het alleen op uw eigen naam laten zetten. U legitimeert zich in dit geval als particulier .