Keuren bedrijfsauto na schade

Heeft u een aanrijding met schade gehad, zijn er technische gebreken aan uw bedrijfsauto vastgesteld of heeft uw bedrijfsauto mogelijk waterschade? Dan kunt u een brief van ons ontvangen dat het voertuig niet meer de weg op mag. Totdat de schade is gerepareerd en de reparaties door ons zijn goedgekeurd. Voor het goedkeuren kunt u online een keuringsafspraak maken.
  • Een schadekeuring is verplicht als uw voertuig waterschade heeft gehad en wij daarvan een melding hebben ontvangen. U ziet de waterschade misschien niet aan de buitenkant. Toch kan het water problemen geven in bijvoorbeeld de motor of elektronische veiligheidsonderdelen. 
  • U mag niet meer met voertuig rijden, maar het moet nog wel verzekerd en (indien van toepassing) APK goedgekeurd zijn. Ook moet u motorrijtuigenbelasting blijven betalen als uw voertuig belastingplichtig is. 
  • Heeft uw voertuig heel veel schade?  Dan is het verstandig om vóór de keuring de uitlijning te (laten) controleren en zo nodig te (laten) corrigeren.
 • Om weer met het voertuig op de weg te mogen rijden, moet u het voertuig laten repareren en daarna bij ons laten keuren.

  1. Maak een afspraak voor een schadekeuring via de knop Keuringsafspraak maken. Voor een schadekeuring van een (bedrijfs)auto of kampeerauto tot en met 3500 kg kunt u alleen terecht bij de RDW-keuringsstations in Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Elsloo, Veldhoven, Zwijndrecht of Zwolle.  
  2. Op de dag van de keuringsafspraak mag u met uw voertuig op de openbare weg rijden. Dit geldt alleen voor de kortste route van uw huisadres naar het keuringsstation en van het keuringsstation naar uw huisadres.
  3. Uw voertuig wordt gekeurd op technische eisen. Wij controleren bij de schadekeuring of de schade goed (deugdelijk) is gerepareerd. Ook doen we een meting om de maten van de carrosserie te vergelijken met de oorspronkelijke fabrieksgegevens en controleren we de wieluitlijning. Bij een keuring na waterschade lezen we het voertuig uit om storingen te ontdekken. 
  4. U betaalt de kosten.
  5. Na goedkeuring sturen wij u binnen 5 werkdagen een brief en verwijderen wij de melding 'Verbod voor rijden op de weg' (ook wel WOK-melding genoemd) uit het kentekenregister. Pas als deze melding is verwijderd, mag u weer met het voertuig rijden, niet eerder. U kunt zelf ook bekijken of de melding uit het register is gehaald met de RDW-Kentekencheck. Als bij het onderwerp Status van het voertuig bij ‘Verbod voor rijden’ op de weg ‘Nee’ staat, mag u weer rijden.
  6. Het bestaande kentekenbewijs is weer geldig. Is er een aanpassing aan het voertuig gedaan die ervoor zorgt het voertuig niet meer overeenkomt met wat op het kentekenbewijs staat (bijvoorbeeld een andere kleur gekregen)? Dan ontvangt u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs van ons.
 • Wij keuren uw voertuig tijdens de keuring niet automatisch voor de APK.

  Wilt u direct een APK-keuring? Geef dit dan duidelijk aan als u de afspraak maakt. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

 • De kosten die u op het keuringsstation betaalt, zijn de kosten voor de schadekeuring en voor de heractivering van het kentekenbewijs. Laat u ook een APK doen, dan komen die kosten erbij. 

  (Bedrijfs)auto's en kampeerauto's met een gewicht t/m 3500 kg:

  Omschrijving Kosten
  Schadekeuring voertuig licht €53,00
  Herinschrijving voertuig licht €79,00
  Periodieke keuring APK voertuig licht €77,00

Heeft deze informatie u geholpen?