Problemen met identificatienummer (VIN)

Elk voertuig heeft een voertuigidentificatienummer (VIN). Dit nummer geeft het voertuig een unieke identiteit en wordt ook wel ‘de vingerafdruk’ van het voertuig genoemd. Andere namen voor het VIN zijn: chassisnummer en framenummer. Als er iets met het VIN van uw bedrijfsauto aan de hand is, kan dat gevolgen hebben voor de geldigheid van uw kenteken. Het is dus belangrijk om eventuele problemen met uw VIN op te lossen. Hier leest u wat u kunt doen.

 • (Link)

  VIN is veranderd of verwijderd

  Is het voertuigidentificatienummer (VIN) van uw voertuig veranderd of verwijderd? Neem dan contact op met onze klantenservice.
  Een technisch medewerker van ons informeert u over wat u verder moet doen.
 • (Link)

  VIN is niet leesbaar of niet ingeslagen

  Is het voertuigidentificatienummer (VIN) niet meer (helemaal) leesbaar is of helemaal niet ingeslagen? Dan moeten wij het nummer alsnog of opnieuw inslaan. In Nederland mag alleen de RDW dat doen.
  Voordat wij het nummer inslaan, is eerst een identiteitsonderzoek nodig. Kijk hiervoor bij Opnieuw inslaan voertuigidentificatienummer. 
 • (Link)

  Opnieuw inslaan voertuigidentificatienummer

  Voordat wij het VIN (opnieuw) in uw voertuig inslaan, doen wij een identiteitsonderzoek bij een van onze keuringsstations. Bij dit onderzoek moeten wij kunnen vaststellen dat het VIN inderdaad bij uw voertuig hoort. Het is daarbij belangrijk dat u uw voertuig in ongewijzigde staat laat zien.

  Zo werkt het

  Zo laat u (opnieuw) een VIN inslaan:

  1. U maakt online een keuringsafspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop Keuringsafspraak maken.
  2. U kiest voor: 'onderzoek en inslag van het Voertuigidentificatienummer'.
  3. Op de dag van de afspraak rijdt u met uw voertuig naar het keuringsstation. Dit mag u alleen doen als het kenteken van uw voertuig nog geldig is. Is dat niet zo? Dan moet u uw voertuig op een trailer of een autoambulance vervoeren of een eendagskenteken aanvragen. Dit eendagskenteken kunt u direct bij het maken van de afspraak aanvragen. Meer informatie bij Eendagskenteken. 
  4. U betaalt op het keuringsstation de kosten van het identiteitsonderzoek en de inslag.
  5. Als het onderzoek akkoord is en het VIN is ingeslagen, sturen wij u binnen 5 werkdagen een bevestiging van de wijziging. Uw kentekencard blijft gewoon geldig.
   Heeft u nog een papieren kentekenbewijs? Dan sturen wij u binnen 5 werkdagen een kentekencard (kentekenbewijs op creditcardformaat). Daarnaast ontvangt u een werkdag later een brief met een tenaamstellingscode.  
  6. Als we de identiteit van uw voertuig niet kunnen vaststellen, kunnen we de inslag van het VIN weigeren. Is dat het geval, dan zetten wij de registratie stop. U mag dan niet meer met het voertuig rijden.
 • (Link)

  Kosten

  Omschrijving Kosten
  Identiteitsonderzoek VIN €44,50
  (her) inslag VIN €44,50
 • (Link)

  Eendagskenteken

  Laat u een voertuig zonder Nederlands kenteken bij ons keuren, dan kunt u dit per autoambulance naar het keuringsstation vervoeren. Rijdt u liever zelf met het voertuig naar ons toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig. U kunt dit kentekenbewijs gratis aanvragen met uw Digid. Heeft u geen Digid? Vraag deze dan aan via deze link opent in een nieuw venster www.digid.nl

  Voorwaarden eendagskenteken

  • Alleen aan te vragen in combinatie met een keuringsafspraak.
  •  Alleen geldig op de dag van de keuring.
  •  Alleen geldig in Nederland.

  Zo werkt het

  1. U heeft een keuringsafspraak gemaakt. 
  2. U logt via de knop ‘Eendagskentekenbewijs aanvragen’ in met uw DigiD. 
  3. Na het invullen van de gevraagde gegevens ontvangt u per mail een bevestiging van de aanvraag. Daarin vindt u een link naar uw eendagskentekenbewijs en aanvullende informatie. 
  4. Het kenteken moet op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven. 
  5. Op de dag van de keuring mag u met het eendagskenteken vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug.
  6. Uw voertuig moet in Nederland verzekerd zijn op de dag van de keuring en veilig zijn om mee te rijden.
  7. U moet het eendagskentekenbewijs uitgeprint bij u hebben als u op de openbare weg rijdt. Daarnaast kunt u (als aanvulling) gebruik maken van de RDW-voertuigapp. Kijk bij ‘Eendagskentekenbewijs op de RDW-voertuigapp’ hoe dit werkt. 

  Niet online

  Lukt het u niet om het eendagskentekenbewijs online aan te vragen? Dan kunt u het ook aanvragen via onze Klantenservice.