Kenteken bedrijfsauto overschrijven

Als u een bedrijfsauto heeft gekocht, dan moet u met hulp van de verkoper het kenteken op uw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. 

Handige links

 • Voorwaarden voor overschrijven

  • U bent minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer wilt overschrijven).
  • U woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
  • U moet het kenteken zelf op uw naam laten overschrijven.
  • Het kentekenbewijs is compleet. 
   Check dit van te voren bij de verkoper van het voertuig. Als hij namelijk (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is, dan moet hij eerst een nieuw kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode bij ons aanvragen. Eerder kan hij het voertuig niet aan u verkopen. Bij een voertuig met een papieren kentekenbewijs mag het Voertuigbewijs deel I ontbreken. 

  Voertuig op naam van uw bedrijf zetten

  Als u het voertuig op naam van een rechtspersoon wilt zetten, lees dan Kenteken overschrijven op naam van bedrijf.
  Heeft u een eenmanszaak of maatschap? Dan kunt u het kenteken alleen op naam van uw persoon overschrijven. Dat staat op deze pagina beschreven. 

  Kentekenbewijs en tenaamstellingscode controleren

  Check gratis of de kentekencard van de verkoper inderdaad het laatst afgegeven kentekenbewijs bij het voertuig is en of de kentekencard en de tenaamstellingscode bij elkaar horen. Ga hiervoor naar Kentekencard controleren. 

 • Kopen bij een RDW erkend bedrijf

  Koopt u een voertuig bij een door de RDW erkend voertuigbedrijf? Dan kan dat bedrijf de overschrijving meestal direct voor u regelen. U hoeft dan alleen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.  (Kijk hiervoor bij Legitimeren bij aankoop van een voertuig) U vindt erkende bedrijven waar u een voertuig kunt kopen via de RDW-locatiewijzer. 

  Kopen van een particulier of rechtspersoon

  Koopt u van een particulier of rechtspersoon? Dan regelt u de overschrijving zo: 

  1. U gaat naar een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Mogelijk kunt u het voertuig ook online overschrijven. Kijk hiervoor bij Zo werkt online overschrijven. 
   Bij sommige kentekenloketten kunt u ook op zondag en 's avonds overschrijven.
  2. U vraagt de verkoper van het voertuig:
   •  het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode of 
   • het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs
  3. Neem deze documenten mee, samen met een geldig legitimatiebewijs. (Kijk hiervoor bij Legitimeren bij aankoop van een voertuig) Een rijbewijs is niet verplicht.
  4. U krijgt 2 documenten van de medewerker:
   • een tenaamstellingsverslag met daarop de 1e 4 cijfers van de tenaamstellingscode.
   •  een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. U geeft dit aan de verkoper. 
  5. Nu staat het voertuig op uw naam en moet u voldoen aan de verplichtingen die daarbij horen. Welke dat zijn leest u bij Voertuigverplichtingen. 
  6. Wij sturen u de volgende werkdag uw nieuwe kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode. Is het kenteken vóór 16.00 uur overgeschreven dan doen we dat nog dezelfde dag. 
   Is uw voertuig eigendom van een lease- of financieringsmaatschappij? Dan ontvangt u de kentekencard van ons óf van de leasemaatschappij.  De tenaamstellingscode van een leasevoertuig sturen wij altijd naar de leasemaatschappij.  
  7. Tip: De tenaamstellingscode wordt vaak afgedrukt op een soort kassabon. Kassabonnen worden vaak weggegooid, daarom is het handig de cijfers van de tenaamstellingscode ergens ander goed te bewaren. U kunt de eerste 4 cijfers overschrijven op de brief die u van ons krijgt met het tweede gedeelte van de code. U hoeft de bon dan niet te bewaren.
 • Onder bepaalde voorwaarden kunt u een voertuig online overschrijven. Dan hoeft u niet naar een balie of loket.

  Voorwaarden

  • U heeft de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een ‘papieren’ kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk. 
  • U heeft een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten bevatten een chip. Rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 bevatten een chip.
  • Uw mobiele telefoon (of die van iemand anders) moet een Android smartphone zijn, versie 7.0 of hoger, óf een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13.2. Deze telefoons beschikken over een zogenoemde NFC chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren. Zorg bij gebruik dat de lezer is ingeschakeld op uw telefoon. 

  Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Dan is online overschrijven niet mogelijk. Ga dan naar een loket. 

  Zo werkt online overschrijven

  1. Voldoet u aan de voorwaarden voor online overschrijven? Dan moet u als koper een eenmalige identiteitscheck doen van uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met de app van DigiD. Dit doet u met een mobiele telefoon. Heeft u nog geen DigiD app op uw telefoon? Download deze dan eerst. Meer informatie over  de identiteitscheck van DigiD.
   Gebruikt u de mobiele telefoon van iemand anders? Dan is het van belang dat u de app gebruikt met uw DigiD-gegevens!
  2. Na de eenmalige identiteitscheck, kunt u het voertuig overschrijven. U doet dat via ' Voertuig overschrijven'. U betaalt met iDEAL.
  3. U ontvangt een aantal e-mails na afronding van de online overschrijving.
   • Tweede mail: voertuig is nu pas echt overgeschreven. Dan bent u verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen, meer informatie bij Voertuigverplichtingen. 
   • Derde e-mail: link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag met daarop het 1e deel van de tenaamstellingscode. Het tenaamstellingsverslag is voor uzelf. Het vrijwaringsbewijs downloadt u of print u uit en geeft u vervolgens aan de verkoper. Let op: het doorsturen van alleen de link werkt niet. De link in de mail is 30 dagen beschikbaar.   
  4. Via de post ontvangt u het kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode. 
   U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. Dan krijgt de lease- of financieringsmaatschappij de tenaamstellingscode. De leasemaatschappij stuurt het kentekenbewijs naar u.
 • Particulier schrijft het voertuig over

  Legitimeren bij een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation

  U kunt zich als particulier legitimeren met de volgende geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs met daarop uw geboortedatum
  • Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart met daarop uw persoonsnummer (BSN)

  Legitimeren bij een RDW-keuringsstation of RDW-balie

  Met de volgende documenten kunt u alleen terecht bij een RDW-keuringsstation of RDW-balie:

  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land  met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort
  • Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Legitimeren zonder Nederlands persoonsnummer (BSN)

  Staat uw Nederlandse persoonsnummer (Burgerservicenummer) niet op uw legitimatiedocument? Dan moet u ook een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) meenemen. Het uittreksel is verkrijgbaar bij uw gemeente en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Vraag wel om een uittreksel met BSN. Gemeenten geven dit niet automatisch af.

  Heeft u een diplomatiek paspoort? Dan mag u ook een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken overleggen (niet ouder dan 3 maanden) met daarop uw BSN. 

  Rechtspersoon schrijft het voertuig over

  Legitimatie bij kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation

  U kunt zich als tekenbevoegde van een bedrijf (rechtspersoon) bij het overschrijven van uw voertuig op bedrijfsnaam legitimeren met de volgende geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs van tekenbevoegde met daarop zijn geboortedatum
  • Nederlands paspoort van tekenbevoegde met daarop zijn persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart van tekenbevoegde met daarop zijn persoonsnummer (BSN).
  • Legitimatie bij RDW-balie of RDW-keuringsstation

  Met de volgende documenten mag u zich alleen legitimeren bij een RDW-balie of - keuringsstation: 

  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land  met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort
  • Buitenlands paspoort.

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Ook uittreksel Kamer van Koophandel meenemen

  Naast uw legitimatiedocument moet u een (kopie) actueel uittreksel van de Kamer van Koophandel (KvK) overleggen. Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en mag géén uittreksel zijn van internet. Op het uittreksel moet de naam van de tekenbevoegde staan.

  Eenmanszaak, maatschap of rederij

  Is uw bedrijf een eenmanszaak, maatschap of rederij? Dan kunt u het voertuig niet op naam van het bedrijf zelf zetten. U kunt het alleen op uw eigen naam laten zetten. U moet zich in dit geval als particulier legitimeren. 

 • Overschrijving direct checken

  Na de overschrijving kunt u direct bekijken of het voertuig op uw naam staat. Dit kan via ‘Mijn RDW ’(Inloggen particulier) Hiervoor heeft u een DigiD app nodig of DigiD met Sms-controle.

  Voertuigverplichtingen

  Als het voertuig op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen. Die vindt u bij Voertuigverplichtingen.

  De weg op zonder kentekencard

  Heeft u het voertuig op naam gezet, maar het kentekenbewijs nog niet in huis? Dan mag u nu al wel de Nederlandse weg op. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na de overschrijving van het voertuig uw kentekenbewijs kunnen tonen. Let op: Zonder kentekenbewijs mag u niet met uw voertuig in het buitenland de weg op.

 • De kosten voor overschrijving zijn overal gelijk. Het maakt daarbij niet uit of u de overschrijving regelt bij ons of bij een kentekenloket. 
  Omschrijving Kosten
  Tenaamstellen via RDW €11,40
 • Als u een auto, bedrijfsauto of kampeerauto op uw (bedrijfs)naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  1. Verzekering
  2. APK
  3. Motorrijtuigenbelasting
  4. Juiste kentekenplaten

  Verzekering

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)).
  De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.
  De verzekeringsmaatschappij vraagt u bij het afsluiten van de verzekering om de zogenoemde meldcode . Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht en staat ook op de kentekencard.

  APK

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet APK goedgekeurd (Algemene Periodieke Keuring) zijn.

  Motorrijtuigenbelasting

  U moet motorrijtuigenbelasting betalen. Als u een kentekenbewijs op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.
  Ga voor meer informatie over de motorrijtuigenbelasting naar de site van de Belastingdienst.

  Heeft u een oldtimer? Dan komt u misschien in aanmerking voor de oldtimerregeling. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij u geen wegenbelasting betaalt voor het voertuig. Wel moet u blijven voldoen aan de verzekeringsplicht en de APK-plicht. 
  Ga voor meer informatie over de oldtimerregeling naar de site van de Belastingdienst.

  Kentekenplaten

  U moet de juiste kentekenplaten op uw (kampeer-/bedrijfs) auto hebben.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een (kampeer-/bedrijfs)auto tijdelijk stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet.

  Boetes na controle van gegevens

  Wij controleren het verzekeringsregister en het keuringsregister dagelijks. Zo kunnen we direct zien of een voertuig is verzekerd en APK-goedgekeurd. Elk voertuig wordt minstens 1 keer per jaar in beide registers gecontroleerd (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
   
  Heeft u uw auto niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. Ook als uw auto niet APK-goedgekeurd is, dan krijgt u van het CJIB een boete. De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete.

  Boetebedrag

  De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

 • Kunt u niet wachten tot wij het kentekenbewijs na de overschrijving naar u toe sturen? Bijvoorbeeld omdat u op het punt staat om naar het buitenland op vakantie te gaan? Doe dan een spoedaanvraag voor een kentekenbewijs.

  Wat u eerst moet weten 

  • Een spoedaanvraag is alleen mogelijk bij koop van een voertuig, niet als u het kentekenbewijs kwijt bent. 
  • Een spoedaanvraag is alleen mogelijk op de dag van de overschrijving, of op de eerstvolgende werkdag.
  • Voor een spoedaanvraag moet u extra betalen.

  Zo werkt het 

  1. Ga naar een RDW-keuringsstation of naar de RDW in Zoetermeer of Veendam. 
  2. U legitimeert zich met een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart.
  3. U kiest of u het kentekenbewijs zelf ophaalt bij de RDW in Veendam, of thuis laat bezorgen per koerier.
  4. U betaalt extra kosten voor de spoedaanvraag. Deze betaalt u bij het indienen van de aanvraag. Dit kan contant of met pin.

  Kosten 

  Omschrijving Kosten
  Spoedverzending kentekencard €220,00
  Spoedtarief bij afhalen kentekencard in Veendam €56,00

  Dezelfde of volgende werkdag klaar

  Als u de aanvraag voor 11.45 uur doet, kunt u het kentekenbewijs dezelfde werkdag ophalen bij de RDW in Veendam. Of u laat het kentekenbewijs dezelfde werkdag thuisbezorgen.

  Als u de aanvraag na 11.45 uur doet, kunt u het kentekenbewijs de volgende werkdag ophalen bij de RDW in Veendam. Of u laat het kentekenbewijs de volgende werkdag thuisbezorgen.

 • Bent u inwoner van de Europese Unie en heeft u geen DigiD? U kunt mogelijk uw voertuig online overschrijven met het nationale inlogmiddel van uw land

  Let op: u heeft hiervoor wel een Nederlands Burgerservicenummer en een Nederlandse bankrekening nodig. 

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed