Meerdere bedrijfsauto's schorsen met verzamelaarsregeling

Verzamelt u oude bedrijfsauto's en staan deze geregistreerd op uw naam? Dan kunt u mogelijk gebruik maken van een voordelige regeling als u meerdere bedrijfsauto's tegelijk wilt schorsen. Door ze in bijvoorbeeld een schuur te stallen en voor 1, 2 of 3 jaar te schorsen, hoeft u in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Ook hoeft uw bedrijfsauto dan niet verzekerd en APK-goedgekeurd te zijn. U kunt dit online of bij een loket regelen.

Handige links

 • (Link)

  Wat u eerst moet weten

  Voorwaarden

  • Onze voordelige schorsingsregeling geldt alleen als u meer dan 5 voertuigen ouder dan 15 jaar heeft. U hoeft dan maar voor 5 van die voertuigen de schorsing te betalen. Vanaf het zesde voertuig is de schorsing gratis, het maakt daarbij niet uit hoe lang u schorst. 
  • Is een betaalde schorsing beëindigd? Dan moet u voor de eerstvolgende schorsing betalen, zodat er weer 5 betaalde schorsingen zijn. 
  • De voertuigen staan op uw naam.
  • De voertuigen moeten 15 jaar of ouder zijn, behalve brom- en snorfietsen. Daarvoor geldt dat op het kentekenbewijs een datum eerste toelating van 31-08-2005 of ouder moet staan.
 • (Link)

  Zo werkt meerdere schorsingen online aanvragen

  Als u online een schorsing wilt aanvragen, dan heeft u een Digid  nodig. Heeft u geen DigiD? Vraag deze dan gratis aan via deze link opent in een nieuw venster www.digid.nl.

  Zo schorst u meerdere voertuigen met de verzamelaarsregeling:

  1. U logt via de knop Schorsing aanvragen in met Digid.
  2. U voert de voertuigen die u wilt schorsen stuk voor stuk op.
  3. U betaalt de eventuele kosten via iDEAL. U betaalt voor de eerste 5 voertuigen van 15 jaar of ouder. De 6e en opvolgende schorsing(en) van een voertuig van 15 jaar en ouder zijn dan gratis. 
  4. U ontvangt per e-mail een bevestiging van de aanvraag.
  5. Het kenteken is pas geschorst zodra u een tweede mail van ons ontvangt. In deze mail staat ook de einddatum van de schorsing (bij verwachte einddatum). Print en bewaar deze e-mail. Deze mail is uw bewijs van schorsing.
  6. De schorsing geldt vanaf de datum dat u de schorsing bij ons aanmeldt tot en met dezelfde datum 1, 2 of 3 jaar later. Voorbeeld: u schorst voor een periode van 3 jaar: van 10 januari 2019 tot en met 10 januari 2022.
  7. Het kentekenbewijs (van papier of op creditcardformaat) blijft geldig. U krijgt na de schorsing geen nieuw kentekenbewijs.
  8. U kunt nu zelf de verzekering stopzetten.
  9. Moet u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting betalen? Dan geven wij aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
 • (Link)

  Zo werkt meerdere schorsingen bij het loket aanvragen

  1. U gaat naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie. De eerste keer meldt u daar dat u 5 of meer voertuigen wilt schorsen. 
  2. U neemt de volgende documenten mee:
   - een origineel geldig legitimatiebewijs (zie bij Legitimatie voor schorsen bij een loket)
   - de kentekencard en de tenaamstellingscode of het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (bij een papieren kentekenbewijs).
  3. U betaalt de eventuele kosten. Bij 5 actuele schorsingen van een voertuig uit de verzamelaarsregeling, zijn de 6e en opvolgende schorsingen gratis.
  4. De kentekens zijn direct geschorst.
  5. U ontvangt van de medewerker van elk voertuig een schorsingsverslag. Bewaar dit goed, dit is uw bewijs van schorsing.
  6. Uw kentekenbewijs blijft geldig. Als u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) heeft, dan krijgt u wel een nieuwe tenaamstellingscode. De eerste 4 cijfers hiervan vindt u op het schorsingsverslag. U ontvangt per post op het adres waar u staat ingeschreven bij de gemeente het 2e deel (met 5 cijfers) van de tenaamstellingscode. De oude tenaamstellingscode moet u vernietigen.
  7. U kunt nu zelf de verzekering stopzetten.
  8. Moet u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting betalen? Dan geven wij aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
 • (Link)

  Legitimatie voor schorsen bij een loket

  Bent u de geregistreerde eigenaar/houder van het voertuig of iemand anders die het namens de eigenaar regelt? Dan kunt u zich bij het loket/de balie legitimeren met 1 van deze documenten:

  • een Nederlands(e) rijbewijs, paspoort of identiteitskaart 
  • een rijbewijs of identiteitskaart uit een EU- of EVA-land
  • een diplomatiek paspoort
  • een Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  •  een Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • een dienstpaspoort
  • een buitenlands paspoort

  Legitimeren met buitenlands legitimatiebewijs

  Legitimeren met een buitenlands legitimatiebewijs kan alleen bij een RDW-balie of -keuringsstation, niet bij een kentekenloket.

  Voertuig op naam van een bedrijf

  Wilt u als tekenbevoegde of afgevaardigde van een bedrijf (rechtspersoon) een voertuig (op naam van het bedrijf) schorsen, dan moet u zich ook legitimeren met deze documenten.

 • (Link)

  Kosten

  U betaalt de kosten voor de eerste 5 voertuigen. Vanaf het 6e voertuig is de schorsing gratis.

  Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW €24,95
  Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 2 jaar €49,90
  Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 3 jaar €74,85
  Let op: U krijgt geen geld terug als u de schorsing eerder stopzet. 

 • (Link)

  Goed om te weten

  Eerder stopzetten

  • U kunt een schorsing eerder stopzetten als u weer met uw voertuig gebruikt wilt maken van de openbare weg. U krijgt dan geen geld terug.
  • Als u de schorsing binnen 1 maand na het begin van de schorsing stopzet, moet u (voor belastingplichtige voertuigen) alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Zie hiervoor de deze link opent in een nieuw venster site van de Belastingdienst.

  Afloop van de schorsing

  • Na de door u gekozen schorsingsperiode loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen (verzekering, eventuele motorrijtuigenbelasting en eventuele APK-plicht). Doet u dan niet, dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u vinden in de deze link opent in een nieuw venster Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM). U kunt ook de schorsing verlengen.

  • 4 à 5 weken voor afloop van de schorsing krijgt u van ons een herinneringsbrief. Deze krijgt u per post of in uw Berichtenbox. Als u op mijn.overheid.nl heeft aangegeven dat u onze post in uw Berichtenbox wilt ontvangen, dan ontvangt u de brief alleen in deze Berichtenbox en niet per post.

  Leasevoertuig 

  U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. Wij sturen de tenaamstellingscode dan altijd naar de lease- of financieringsmaatschappij.

  Schorsing bij ombouw 

  Krijgt het voertuig een ander kenteken bijvoorbeeld bij ombouw naar een kampeerwagen, dan loopt de schorsing door op het nieuwe kenteken.

 • (Link)

  Rijden met een geschorst voertuig (bijv. voor APK)

  Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan. Hierop zijn 2 uitzonderingen:

  1. U mag met een geschorst voertuig voor een APK-keuring rijden naar een RDW-erkend bedrijf dat APK-keuringen uitvoert of naar een RDW-keuringsstation. Een voertuig waarvoor de APK-plicht geldt, moet immers een geldige APK hebben op het moment dat de schorsing afloopt of u deze stopzet.
   U moet dan de afspraakbevestiging, met daarop het tijdstip van de keuring, bij u hebben. Deze moet u kunnen laten zien als de politie daar om vraagt. Ook moet het voertuig WA verzekerd zijn.
   U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van het adres waar het voertuig is gestald naar het adres waar u de APK-keuring laat doen. U neemt daarbij de kortste route.
   U hoeft op de dag van de keuring geen motorrijtuigenbelasting te betalen en u hoeft de APK-keuring vooraf niet te melden. Meer informatie op de deze link opent in een nieuw venster website van de Belastingdienst .
  2. U mag met uw geschorste voertuig van 15 jaar of ouder naar een evenement rijden. Hiervoor moet u zich wel bij de Belastingdienst deze link opent in een nieuw venster aanmelden voor de evenementenregeling.
 • (Link)

  Iemand anders de schorsing voor u laten regelen

  Kunt u de (verlenging van de) schorsing niet zelf aanvragen? Dan kan iemand anders dit ook voor u doen.

  Wat u eerst moet weten

  • De persoon die voor u schorst moet minimaal 18 jaar zijn (16 jaar voor een bromfiets).
  • Online kan iemand anders de schorsing alleen voor u regelen als u een kentekencard heeft. Met een papieren kentekenbewijs kan dit alleen bij een loket.

  Bij loket schorsing voor iemand anders regelen

  De persoon die voor u de schorsing regelt, moet de volgende documenten van u meekrijgen:

  • bij een papieren kentekenbewijs: het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs.
  • bij een kentekencard: deze kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode.

  Zelf moet hij zijn eigen legitimatiebewijs meenemen. (Die van u hoeft niet)

  Nadat de schorsing geregeld is, moet hij de documenten die de loketmedewerker geeft aan u overhandigen. 

  Online schorsing voor iemand anders regelen

  De persoon die voor u de schorsing regelt, heeft het volgende van u nodig:

  • het documentnummer van uw kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode. Het documentnummer vindt u op de voorkant van de kentekencard.
  1. Hij/zij logt via de knop Schorsing aanvragen in met zijn eigen Digid.
  2. Hij/zij vult de gevraagde gegevens in en betaalt de kosten via iDeal.
  3. Wij sturen u een bevestigingsmail naar het opgegeven e-mailadres. 
  4. Het kenteken is geschorst/verlenging is geregeld zodra op dat e-mailadres een tweede mail van ons binnenkomt.
  5. U ontvangt een nieuwe tenaamstellingscode per post. Uw kentekenbewijs blijft geldig.
 • (Link)

  Meerdere voertuigen schorsen met een Europees inlogmiddel

  Bent u inwoner van de Europese Unie en heeft u geen DigiD? U kunt mogelijk ook  deze link opent in een nieuw venster een schorsing aanvragen of verlengen met het nationale inlogmiddel van uw land

  Let op: U heeft hiervoor wel een Nederlands Burgerservicenummer en een Nederlandse bankrekening nodig.