Schorsing bedrijfsauto opheffen

De schorsing van het kenteken van uw bedrijfsauto vervalt automatisch na de door u gekozen schorsingsperiode. Wilt u eerder met uw bedrijfsauto gebruik maken van de openbare weg? Dan moet u de schorsing stopzetten. Dit is gratis en gaat direct in. U kunt dit online of bij een loket regelen.

Handige links

  • Als u de schorsing stopzet binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet u (voor belastingplichtige voertuigen) alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag.
  • Als u uw schorsing eerder dan het einde van de schorsingsperiode opheft, krijgt u geen geld terug.
  • Na de opheffing van de schorsing moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen (verzekering, eventuele motorrijtuigenbelasting en eventuele APK-plicht). Doet u dan niet, dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.
  • Is de eigenaar van een geschorst voertuig overleden? Dan kunt u de schorsing niet eerder stopzetten. De schorsing stopt automatisch na afloop van de gekozen schorsingsperiode. Meer informatie hierover vindt u bij het onderwerp Bij overlijden. De schorsing eindigt wel als bijvoorbeeld de partner of een erfgenaam of iemand anders het voertuig overneemt en op naam laat zetten.
  • Zodra het voertuig is overgeschreven (naar een ander bedrijf of op naam van een particulier) stopt de schorsing automatisch.
 • U kunt een schorsing online stopzetten met uw DigiD, eHerkenning of een RDW-certificaat. 

  Zo heft u de schorsing gratis online op:

  1. U logt via de knop Schorsing stopzetten in met uw Digid, eHerkenning of uw RDW-certificaat. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. 
  2. U geeft aan welke schorsing u wilt beëindigen.
  3. U ontvangt 2 e-mails van ons. Pas bij ontvangst van de tweede e-mail is de schorsing direct opgeheven. In die mail zit een bevestiging en een einddatum van de schorsing.
  4. Op het moment dat de schorsing is opgeheven, mag u weer met het voertuig op de openbare weg rijden. Het voertuig moet dan wel WA-verzekerd zijn. Voor voertuigen die een APK-plicht hebben en waarvoor motorrijtuigenbelasting betaald moet worden, gaan deze verplichtingen direct weer in. Het voertuig moet dus na het opheffen van de schorsing een geldige APK hebben.
  5. Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard)? Deze blijft geldig na afloop van de schorsing. U ontvangt geen nieuw kentekenbewijs.
   Heeft u een papieren kentekenbewijs waarop de schorsing is vermeld? ((Deze melding staat erop als u heeft geschorst of de schorsing heeft verlengd vóór 1-1-2014). Dan ontvangt u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat en een tenaamstellingscode. Wij versturen de tenaamstellingscode een werkdag later dan de kentekencard.
   Heeft u een papieren kentekenbewijs heeft zonder vermelding van de schorsing daarop? Dan blijft dit kentekenbewijs geldig. 
  1. U gaat naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of bij een RDW-balie. 
  2. U neemt de volgende documenten mee:
   - een origineel geldig legitimatiebewijs (zie bij Legitimatie voor schorsen bij een loket)
   - de kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode of het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (bij een papieren kentekenbewijs).
  3. De medewerker zet de schorsing direct gratis stop.
  4. U ontvangt van de medewerker een bewijs op papier met de einddatum van de schorsing.
  5. Heeft u een kentekencard? Dan staan op uw schorsingsbewijs ook de eerste 4 cijfers van uw nieuwe tenaamstellingscode. U ontvangt van ons binnen 5 werkdagen een brief met het tweede deel van de tenaamstellingscode (5 cijfers). Uw kentekencard blijft geldig.
   Heeft u een papieren kentekenbewijs waarop een melding staat van schorsing? (Deze melding staat erop als u heeft geschorst of de schorsing heeft verlengd vóór 1-1-2014). Dan staan op uw schorsingsbewijs ook de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. U ontvangt daarna binnen 5 werkdagen van ons een brief met daarop een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en het tweede deel van de tenaamstellingscode (5 cijfers).
   Heeft u een papieren kentekenbewijs zonder de melding van een schorsing erop? Dan blijft dit kentekenbewijs geldig.  
  6. Op het moment dat de schorsing is opgeheven, mag u weer met het voertuig op de openbare weg rijden. Het voertuig moet dan wel verzekerd zijn. Voor voertuigen die een APK-plicht hebben en waarvoor motorrijtuigenbelasting betaald moet worden, gaan deze verplichtingen direct weer in. Het voertuig moet dus na het opheffen van de schorsing een geldige APK hebben.
 • Bent u de geregistreerde eigenaar/houder van het voertuig of iemand anders die het namens de eigenaar regelt? Dan kunt u zich bij het loket/de balie legitimeren met 1 van deze documenten:

  • een Nederlands(e) rijbewijs, paspoort of identiteitskaart 
  • een rijbewijs of identiteitskaart uit een EU- of EVA-land
  • een diplomatiek paspoort
  • een Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  •  een Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • een dienstpaspoort
  • een buitenlands paspoort

  Legitimeren met buitenlands legitimatiebewijs

  Legitimeren met een buitenlands legitimatiebewijs kan alleen bij een RDW-balie of -keuringsstation, niet bij een kentekenloket.

  Voertuig op naam van een bedrijf

  Wilt u als tekenbevoegde of afgevaardigde van een bedrijf (rechtspersoon) een voertuig (op naam van het bedrijf) schorsen, dan moet u zich ook legitimeren met deze documenten.

  • Verkoopt u het voertuig waarvan het kenteken is geschorst, dan hoeft u niets te doen. Zodra de koper het voertuig op zijn naam heeft laten overschrijven, vervalt de schorsing.
  • Heeft u meerdere voertuigen van 15 jaar of ouder via de verzamelaarsregeling bij ons geschorst? Dan kan het zijn dat u door het opheffen van deze schorsing geen 5 betaalde schorsingen meer heeft. Voor een eerstvolgende schorsing of verlenging van een schorsing moet u mogelijk betalen. U krijgt immers alleen een schorsing gratis als u 5 betaalde schorsingen voor voertuigen van 15 jaar en ouder per jaar heeft.
  • Wij sturen het kentekenbewijs en een brief met de code altijd naar het bij de gemeente geregistreerde adres van de geregistreerde eigenaar/houder van het voertuig of naar een Nederlands correspondentieadres. We sturen het niet naar het buitenland.
  • Krijgt u een kentekencard na afloop van de schorsing en heeft u deze nog niet in huis? Dan mag u al wel de Nederlandse weg op. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na het stopzetten van de schorsing de kentekencard kunnen tonen. U mag niet zonder kentekenbewijs met uw voertuig de weg op in het buitenland.
  • U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. Wij sturen de tenaamstellingscode dan altijd naar de lease- of financieringsmaatschappij.
 • Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan. Hierop zijn 2 uitzonderingen:

  1. U mag met een geschorst voertuig voor een APK-keuring rijden naar een RDW-erkend bedrijf dat APK-keuringen uitvoert of naar een RDW-keuringsstation. Een voertuig waarvoor de APK-plicht geldt, moet immers een geldige APK hebben op het moment dat de schorsing afloopt of u deze stopzet.
   U moet dan de afspraakbevestiging, met daarop het tijdstip van de keuring, bij u hebben. Deze moet u kunnen laten zien als de politie daar om vraagt. Ook moet het voertuig WA verzekerd zijn.
   U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van het adres waar het voertuig is gestald naar het adres waar u de APK-keuring laat doen. U neemt daarbij de kortste route.
   Vraag het APK-keuringsstation altijd om een APK-rapport (goed- of afkeurrapport). Als u zonder geldige APK op de openbare weg rijdt, kunt u een boete krijgen. Ook als de politie u niet stopt onderweg. Bezwaar maken tegen deze boete kan alleen als u een APK-rapport kunt tonen voor dezelfde datum.
   U hoeft op de dag van de keuring geen motorrijtuigenbelasting te betalen en u hoeft de APK-keuring vooraf niet te melden. Meer informatie op de website van de Belastingdienst.
  2. U mag met uw geschorste voertuig van 15 jaar of ouder naar een evenement rijden. Hiervoor moet u zich wel bij de Belastingdienst  aanmelden voor de evenementenregeling.
 • Kunt u de schorsing niet zelf stopzetten? Dan kan iemand anders dit ook voor u doen.

  Wat u eerst moet weten

  • De persoon die de schorsing voor u stopzet, moet minimaal 18 jaar zijn (16 jaar voor een bromfiets).
  • Online kan iemand anders de opheffing alleen voor u regelen als u een kentekencard heeft. Met een papieren kentekenbewijs kan dit alleen bij een loket.

  Bij loket schorsing voor iemand anders stopzetten

  De persoon die voor u de stopzetting regelt, moet de volgende documenten van u meekrijgen:

  • bij een kentekencard: deze kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode.
  • bij een papieren kentekenbewijs: het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs.

  Zelf moet hij zijn eigen legitimatiebewijs meenemen. (Die van u hoeft niet)

  Nadat de opheffing geregeld is, moet hij de documenten die de loketmedewerker geeft aan u overhandigen.

  Online schorsing voor iemand anders stopzetten

  De persoon die voor u de opheffing regelt, heeft het volgende van u nodig:

  • het documentnummer van uw kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode. Het documentnummer vindt u op de voorkant van de kentekencard.
  1. Hij/zij logt via de knop Schorsing opheffen in met zijn eigen Digid.
  2. Hij/zij vult de gevraagde gegevens in.
  3. Wij sturen u een bevestigingsmail naar het opgegeven e-mailadres.
  4. De schorsing is opgeheven zodra op dat e-mailadres een tweede mail van ons binnenkomt waarin een einddatum is genoemd.
  5. U ontvangt een nieuwe tenaamstellingscode per post. Uw kentekenbewijs blijft geldig.
 • Bent u inwoner van de Europese Unie en heeft u geen DigiD? U kunt mogelijk ook een schorsing opheffen met het nationale inlogmiddel van uw land.  

  Let op: U heeft hiervoor wel een Nederlands Burgerservicenummer en een Nederlandse bankrekening nodig.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed