Fijnstofuitstoot dieselvoertuigen aanpassen

In ons kentekenregister staan de gegevens die de fabrikant over de fijnstofuitstoot van uw bedrijfsauto heeft aangeleverd. De waarde van de fijnstofuitstoot van uw bedrijfsauto bepaalt of u fijnstoftoeslag mrb (motorrijtuigenbelasting) moet gaan betalen. Is de informatie in het kentekenregister volgens u niet juist? Of kunt u ontbrekende uitstootgegevens aanleveren? Dan kunt u ons vragen de gegevens aan te passen.
  • In het kentekenregister staat de fijnstofuitstoot die uw voertuig had bij het verlaten van de fabriek. Die waarde staat in de typegoedkeuring die bij uw voertuig hoort. U vindt de fijnstofgegevens van uw voertuig in de RDW-Kentekencheck onder Motor & Milieu > Uitstoot onder V5. uitstoot deeltjes (licht of zwaar). 

    Bij geïmporteerde voertuigen is niet altijd de waarde van de fijnstofuitstoot geregistreerd. Dit kan komen doordat wij de gegevens vanuit het buitenland overnemen en deze gegevens niet altijd compleet zijn.

  • U moet fijnstoftoeslag mrb betalen in de volgende gevallen:

    • De fijnstofuitstoot van uw motorrijtuig is hoger dan 5 mg/km (de waarde onder V.5 is hoger dan 0,005 g/km).
    • De fijnstofuitstoot van uw motorrijtuig is hoger dan 10 mg/kWh (de waarde onder V.5 is hoger dan 0,01 g/kWh). 
    • Het roetfilter is verwijderd.
    • De datum eerste toelating is vóór 1 september 2009 en de fijnstofuitstoot is niet bij ons bekend.

    Heeft u een bestelauto? U betaalt dan een fijnstoftoeslag vanaf 12 jaar na de datum eerste toelating.

    De uitstoot van uw voertuig controleert u door de ‘ RDW-kentekencheck' te gebruiken. Voer uw kenteken in en klik op het tabblad ‘Motor & Milieu’, daarna op ‘Uitstoot’ en kijk bij V.5 ‘Uitstoot deeltjes’.

    Voor meer informatie over de fijnstoftoeslag mrb neemt u contact op met de Belastingdienst.

  • Bewijsmateriaal

    U kunt alleen om een aanpassing van de fijnstofuitstoot vragen als u bewijsmateriaal kunt meesturen. Dit kan bijvoorbeeld het Certificaat van Overeenstemming (CvO) zijn. U vraagt dit aan bij de importeur of fabrikant. Of bijvoorbeeld een verklaring van de goedkeuringsinstantie waaruit blijkt dat de typegoedkeuring niet juist is geweest. De aanvraag van een CvO kost mogelijk geld. Ook kan het zijn dat het CvO de gevraagde waarde niet bevat. Vraag hier van te voren goed naar bij uw importeur of fabrikant.  

    Achteraf roetfilter ingebouwd

    Heeft u in het voertuig een roetfilter (retrofit) ingebouwd nadat het voertuig uit de fabriek is gekomen? Dan heeft dat geen invloed op de geregistreerde waarde van de ‘uitstoot deeltjes’. De ‘uitstoot deeltjes’ is namelijk de waarde die het voertuig had toen het voor de eerste keer op de weg kwam (af-fabriek). De vermindering van de uitstoot die een retrofit roetfilter tot gevolg heeft, zorgt er niet voor dat deze onder de geldende norm van fijnstofuitstoot komt. In dit geval heeft het geen zin ons te vragen de gegevens aan te passen.
  • Is de informatie in ons kentekenregister volgens u niet juist of wilt u de ontbrekende fijnstofuitstoot laten registreren? Vraag ons dan om een aanpassing van de fijnstofuitstoot.

    1. Stuur uw aanvraag met uitleg en bewijsmateriaal naar:
      RDW,
      unit VRD t.a.v. wijziging uitstoot deeltjes
      Postbus 30 000
      9640 RA Veendam.
      Dit kan ook via ons contactformulier. Kies voor 'Iets anders'. U kunt ook bijlages toevoegen met uitleg en bewijsmateriaal. 
    2. Wij onderzoeken of uw vraag om de gegevens aan te passen terecht is. Als dat zo is, dan passen we de fijnstofwaarde in het kentekenregister aan. U ontvangt hiervan bericht.

Heeft deze informatie u geholpen?