Een bedrijfsauto verkopen
Wat kunt u doen?
Bedrijfsauto verkopen aan een particulier of rechtspersoon
Zo regelt de koper de overschrijving bij een kentekenloket of RDW-balie (De koper kan de bedrijfsauto eventueel ook online overschrijven):
- De koper regelt de overschrijving bij een kentekenloket of RDW-balie.
- U geeft de koper de documenten die hij nodig heeft om de bedrijfsauto op zijn naam te laten zetten. De bedrijfsauto geeft u nog niet mee.
- De koper krijgt van de medewerker een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat de bedrijfsauto niet meer op uw naam staat.
- U vraagt de koper om het vrijwaringsbewijs. Hiermee kunt u aantonen dat de bedrijfsauto niet meer van u is. Heeft u het vrijwaringsbewijs gekregen, dan mag u de bedrijfsauto meegeven.
- Daarnaast geeft u de koper ook:
als u papieren kentekenbewijs heeft:
- het Voertuigbewijs en het APK-keuringsrapport
als u een kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel
kentekencard genoemd) heeft:
- het APK-keuringsrapport
Kijk of het voertuig van uw naam is
Via ‘Mijn RDW’ (inloggen particulier) kunt u na de overschrijving direct bekijken of het voertuig inderdaad niet meer op uw naam staat. Hiervoor heeft u een DigiD-app nodig of DigiD met Sms-controle.
Voorwaarden
- U moet het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode in uw bezit hebben. Bent u het kentekenbewijs (of deel ervan) kwijt, dan moet u eerst een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
- De koper is minimaal 18 jaar oud
- De koper woont in Nederland en is bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Woont de koper in het buitenland dan kan overschrijven niet bij een kentekenloket. U moet dan met de koper naar een RDW-keuringsstation of RDW–balie gaan om het voertuig voor uitvoer aan te melden.
Documenten die de koper nodig heeft om de bedrijfsauto op naam te zetten:
- het Tenaamstellingsbewijs en
- het Overschrijvingsbewijs
óf - de kentekencard en
- de tenaamstellingscode
Bedrijfsauto verkopen aan een RDW erkend bedrijf
U kunt uw bedrijfsauto ook verkopen aan een voertuigbedrijf. Dat bedrijf moet dan wel door de RDW erkend zijn. U vindt zo'n erkend bedrijf via de RDW-locatiewijzer. U kunt dit zien aan het RDW-bordje op de muur waarop bijvoorbeeld staat Afgifte vrijwaringsbewijzen.
Bij de verkoop geeft u het complete kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode aan de medewerker van het voertuigbedrijf. U krijgt van de medewerker dan een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat de bedrijfsauto niet meer op uw naam staat.
Controleren documentnummer en tenaamstellingscode
Heeft de bedrijfsauto die u koopt of verkoopt een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan kunt u via de dienst ‘Controleren documentnummer' gratis controleren of een kentekencard de laatst afgegeven kentekencard bij de bedrijfsauto is.
Via de dienst ‘Controleren documentnummer/tenaamstellingscode’ kunt u gratis controleren of een kentekencard en een tenaamstellingscode bij elkaar horen.
Schorsing wordt automatisch beëindigd bij overschrijving
Als u een bedrijfsauto verkoopt die u langere tijd niet heeft gebruikt en waarvan u de verplichtingen heeft stopgezet (geschorst), dan wordt de schorsing door de overschrijving op de naam van de koper of voertuigbedrijf automatisch beëindigd.