Soorten kentekenplaten

De Nederlandse kentekenplaat is er in verschillende soorten. Iedere plaat heeft een unieke code en echtheidskenmerken. Hier vindt u een overzicht van de verschillende soorten die er voor bromfietsen zijn. 

 • De bromfietskentekenplaat is voor alle voertuigen die onder de definitie van bromfiets vallen, dus ook bromscooters, brommobielen, fietsen met hulpmotor en elektrische steps.

  Kentekenplaat bromfiets met een maximumsnelheid van ten hoogste 45 km/h

  Voorbeeld:

  bromfiets kentekenplaat

  Afmeting liggend model: 145x125 mm

   

  bromfiets kentekenplaat staand

  Afmeting staand model: 100x175 mm

  Kentekenplaat snorfiets met een maximumsnelheid van ten hoogste 25 km/h

  Voorbeeld:

  snorfiets kentekenplaat

  Afmeting liggend model: 145x125 mm

  Voorbeeld:

  snorfiets kentekenplaat staand

  Afmeting staand model: 100x175 mm

 • Uitvoerkentekenplaat

  De exportkentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters. U mag hiervoor het bestaande kenteken van het voertuig gebruiken. Deze kentekenplaten mag u zelf maken of laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Het kenteken moet wel leesbaar blijven bij elk soort weer.

  Het uitvoerkenteken is 14 dagen geldig, maar niet langer dan de APK geldig is. Zonder geldige APK mag u niet met het voertuig op de openbare weg rijden.

  Transito- of doorvoerkentekenplaat

  De transitokentekenplaat is voor voertuigen die wel verplicht zijn een kenteken te hebben, maar die geen Nederlands kenteken (gehad) hebben.  Deze voertuigen mogen hiermee over de weg door alle landen –wereldwijd – rijden.

  De kentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters. De transitokentekenplaat is geldig tot 14 dagen na afgifte van het kenteken.

  Transitokentekenplaat

  Afmeting voor bromfietsen:100 x 175 mm of 145 x 125 mm

 • Handelaarskentekenplaten zijn kentekenplaten voor RDW erkende bedrijven in de voertuigbranche. De handelaarskentekenplaat is lichtgroen met zwarte letters en cijfers. Deze platen worden onder meer gebruikt om proefritten te maken.

  Voorbeeld:

  handelaarskentekenplaat

  Afmeting voor bromfietsen: 100x175 mm of 145x125 mm

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed