Aangepaste Datum Eerste Toelating

Een grote groep eigenaren van bromfietsen (bijna 100.000) van dertig jaar en ouder krijgt voor 1 januari 2018 gratis een kentekenbewijs met daarop een aangepaste Datum Eerste Toelating (DET) toegestuurd. Deze DET is belangrijk bij een aanvraag van een ontheffing. Mogelijk wilt u die ontheffing aanvragen voor uw oldtimerbromfiets nu er in Amsterdam op 1 januari 2018 (en later mogelijk in meer gemeenten) milieuzones voor bromfietsen worden ingevoerd.  

Waarom een aangepaste Datum Eerste Toelating

Op dit moment is lastig uit het kentekenregister te halen of een bromfiets ouder is dan 30 jaar. Tijdens de kentekenregistratie van bromfietsen (2005-2007) hebben historische bromfietsen een door de RDW vastgestelde DET gekregen van 31 augustus 2005, met daarbij de aantekening dat het voertuig in ieder geval voor deze datum in gebruik is genomen. Hier is toen voor gekozen omdat het te duur zou zijn geweest om alle oldtimers te laten keuren. Nu de DET een belangrijk gegeven wordt voor een aanvraag van een ontheffing, heeft de RDW in samenwerking met de belangenvereniging voor historische voertuigen, FEHAC, het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en de gemeente Amsterdam deze oplossing bedacht. Hiermee wordt een zo groot mogelijke groep bromfietsbezitters meteen geholpen en kost het de eigenaren niets.

Oud kentekenbewijs niet meer geldig

Heeft u een nieuw kentekenbewijs ontvangen, dan moet dit bij u hebben als u met uw bromfiets de weg op gaat. Het oude kentekenbewijs is niet langer geldig en mag u bewaren.

Geen nieuw kentekenbewijs ontvangen

Bent u eigenaar van een bromfiets ouder dan 30 jaar, maar heeft u geen nieuw kentekenbewijs ontvangen? Dan kunt u met uw bromfiets naar een keuringsstation van de RDW gaan. Daar wordt in 2018 voor 27 euro de exacte Datum Eerste Toelating vastgesteld. U krijgt dan alsnog een kentekenbewijs met de nieuwe datum toegestuurd.

Milieuzones voor bromfietsen

Steden voeren milieuzones voor vervuilende voertuigen in om de luchtkwaliteit van de binnenstad te verbeteren. Het staat gemeenten vrij om voertuigen van de milieuzone uit te sluiten. Zo voert Amsterdam dus op 1 januari 2018 een milieuzone voor bromfietsen in. De gemeente wil de oldtimers met een ontheffing daarvan uitzonderen en ze in het weekend en op feestdagen welkom heten in de Amsterdamse binnenstad.  

Ontheffing aanvragen

U kunt voor uw oldtimer bromfiets een ontheffing aanvragen bij uw gemeente. Vooralsnog gelden de milieuzones voor bromfietsen alleen voor de gemeente Amsterdam. Als in de toekomst meer gemeenten milieuzones voor bromfietsen gaan invoeren, bent u met uw nieuwe kentekencard klaar om eventueel een ontheffing aan te vragen.  

Meer informatie

Voor informatie over milieuzones en ontheffingen kunt u contact opnemen met uw gemeente. Voor andere vragen kunt u bellen met de Klantenservice van de RDW. Het telefoonnummer is 0900 07 39 (€ 0,10 per minuut).