Ik woon in de Europese Unie

Als u een Nederlands rijbewijs heeft, maar u woont in een land van de Europese Unie (EU) of Europese Vrijhandels Associatie (EVA) (anders dan Nederland), dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U moet het rijbewijs omwisselen bij de autoriteiten in het land waar u verblijft. Lees meer over het verlengen van uw rijbewijs vanuit het buitenland op deze link opent in een nieuw vensterNederlandwereldwijd.nl.

Rijbewijs verlopen of kwijt

Is uw Nederlands rijbewijs verlopen of bent u het kwijt en u wilt het omwisselen in het buitenland? Dan kunt u hiervoor een echtheidsverklaring aanvragen. Ga voor meer informatie naar 'Echtheidsverklaring aanvragen'. 

De echtheidsverklaring is helaas geen garantie dat u het rijbewijs ook daadwerkelijk kunt omwisselen. De RDW adviseert u dan ook om voor de voorwaarden voor omwisseling van uw rijbewijs contact op te nemen met de autoriteiten van het betreffende land. Hoe u in het bezit komt van een geldig buitenlands rijbewijs bepaalt de buitenlandse instantie. Het is mogelijk dat u opnieuw examen moet doen. Meer informatie vindt u op deze link opent in een nieuw vensterNederlandwereldwijd.nl.

Ik woon buiten de Europese Unie

Als u niet in Nederland of niet in een lidstaat van de Europese Unie (EU) of Europese Vrijhandels Associatie (EVA) woont, dan kunt u bij de RDW een nieuw rijbewijs aanvragen.

Nieuw rijbewijs aanvragen

Zo vraagt u een nieuw Nederlands rijbewijs aan:

 1. U vraagt een aanvraagformulier aan door een e-mail naar de RDW te sturen. De RDW stuurt het aanvraagformulier naar het Nederlandse correspondentieadres dat u moet doorgeven. Het aanvraagformulier is voorzien van een sticker voor de pasfoto en is daarom niet geschikt om via deze website te downloaden.
 2. U stuurt het aanvraagformulier samen met een aantal documenten vervolgens op naar de RDW, Unit Rijbewijzen, Postbus 9000, 9640 HA Veendam. In Documentde handleiding voor de aanvraag van een rijbewijs (pdf, 668kb)  kunt u lezen welke documenten u moet meesturen. Uw huidige Nederlandse rijbewijs mag verlopen zijn.
 3. U betaalt de kosten voor de aanvraag rijbewijs.

  Dit kan via automatische incasso of u kunt het bedrag overmaken op rekeningnummer IBAN NL25 ABNA 0477 2566 00 ten name van de RDW te Veendam onder vermelding van uw rijbewijsnummer en uw persoonsgegevens. Automatische incasso gaat het snelst. Als u vanuit het buitenland het tarief overmaakt, dan kunt u dat doen onder vermelding van de BIC-code ABNANL2A en de International Banking Code NL25 ABNA 0477 2566 00. 

  Omschrijving Kosten
  Aanvraag rijbewijs van Nederlanders die in het buitenland wonen €30,00
 4. Als alles akkoord is stuurt de RDW het rijbewijs binnen 10 werkdagen op naar het door u opgegeven correspondentieadres in Nederland.

Belangrijk

 • Het is alleen mogelijk om uw rijbewijs te verlengen, als u een EU/EVA-nationaliteit heeft.
 • Om uw rijbewijs te verlengen moet u een Nederlands correspondentieadres doorgeven aan de RDW. Naar dit adres verstuurt de RDW het aanvraagformulier en het rijbewijs. De RDW stuurt geen aanvraagformulieren en rijbewijzen naar het buitenland. Het correspondentieadres geeft u door bij het aanvragen van het aanvraagformulier in stap 1.

Afstand doen van categorie(ën)

Wilt u geen gebruik meer maken van één of meerdere categorie(ën) op uw rijbewijs, dan kunt u hier afstand van doen. Hiervoor vult u een zogenoemde afstandsverklaring in. U bent uw categorie(ën) niet definitief kwijt. Als u bij een nieuwe aanvraag weer een Verklaring van Geschiktheid heeft, komen deze categorie(ën) weer op uw rijbewijs. De Documentafstandsverklaring (pdf, 169kb) kunt u hier downloaden.