Identificeren met het rijbewijs

In Nederland is het rijbewijs sinds 1 januari 2005 ook een identiteitsdocument. Inmiddels is het zelfs het meest gebruikte identiteitsdocument. U kunt het rijbewijs bijvoorbeeld gebruiken voor het afsluiten van een huurcontract of telefoonabonnement. En in de toekomst kunt u het voor meer online diensten gebruiken als inlogmiddel.
  • U mag het rijbewijs niet in alle situaties als identiteitsbewijs gebruiken. In deze tabel ziet u wanneer u het rijbewijs wel of niet als identiteitsdocument kunt gebruiken.

    Situatie  Identificeren met rijbewijs/bromfietsrijbewijs (categorie AM) mogelijk? 
    bij identiteitscontrole door politie, marechaussee en toezichthouders Ja
    bij de Belastingdienst Nee
    bij geldzaken Ja
    bij aanvraag van een Burgerservicenummer (BSN) Nee
    bij de notaris Ja
    bij het aanvragen van een uitkering  Nee
    bij in dienst treden bij nieuwe werkgever Nee
    op het werk Ja
    in de zorg Ja
    bij zwartrijden in het openbaar vervoer Ja
    bij binnenlands vreemdelingentoezicht Nee
    bij het bezoeken van bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd Ja
    bij het stemmen bij verkiezingen Ja
  • Als u online uw zaken wilt regelen met de overheid, zorg en pensioenfondsen, kunt u inloggen via DigiD. Als het gaat om extra gevoelige informatie, hebben organisaties bij sommige online diensten meer zekerheid over iemands identiteit nodig. Bijvoorbeeld bij het online overschrijven van een voertuig.

    Rijbewijs met DigiD app

    U kunt dan uw rijbewijs gebruiken met uw DigiD en de DigiD app om een eenmalige controle uit te voeren op uw rijbewijs. Deze controle geeft organisaties meer zekerheid over wie er inlogt. Als uw rijbewijs is uitgegeven vanaf 14 november 2014, dan is uw rijbewijs geschikt voor het uitvoeren van de eenmalige controle. Meer informatie over deze controle vindt u op de website van DigiD.

    Inloggen met het rijbewijs via DigiD

    In de toekomst komen er diensten waarbij u altijd met uw rijbewijs moet inloggen (dus niet voor een eenmalige controle). Hiervoor kunt u het rijbewijs gebruiken dat we sinds 26 mei 2018 afgeven. Hierop staat namelijk een chip met een inlogfunctie. Inloggen met dit rijbewijs geeft maximale zekerheid over de identiteit van de persoon die wil inloggen. Hierdoor kunnen organisaties zeer privacygevoelige informatie online aanbieden. 

    Een rijbewijs is geschikt voor deze manier van inloggen als het onderstaande beeldmerk op de achterkant van het rijbewijs staat.

    Logo EiD


  • Identiteitsfraude betekent dat iemand anders dan uzelf gebruik maakt van uw identiteitsgegevens. Dit gebeurt vaak met een kopie van uw identiteitsbewijs, bijvoorbeeld een rijbewijs. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een auto huren of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft aangeschaft. Als u die niet betaalt, krijgt ú met de deurwaarder te maken en niet de fraudeur.

    Wie mag een kopie maken

    Niet iedereen mag zomaar om een kopie van uw identiteitsbewijs vragen. Slechts enkele organisaties mogen dit, uw werkgever en banken bijvoorbeeld. Een telecombedrijf mag wel een kopie of een scan van uw legitimatiebewijs maken, maar moet dan de pasfoto of het Burgerservicenummer (BSN) afschermen. 
    Meer over dit onderwerp op de site van de rijksoverheid.

    Fraude met een kopie voorkomen

    Hoe voorkomt u fraude met een kopie van uw rijbewijs?

    Schrijf het volgende op de kopie: 

    • dat het een kopie is.
    • aan welk bedrijf u de kopie geeft
    • de datum waarop u de kopie afgeeft

    Geeft u een kopie van de achterzijde? Maak dan uw Burgerservicenummer (BSN) onleesbaar als het geven van dit nummer niet wettelijk verplicht is. Hier leest u welke organisaties om uw BSN mogen vragen. U kunt ook de app KopieID downloaden, waarmee u op uw telefoon in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens kunt doorstrepen.

    Vermoeden van identiteitsfraude

    Vermoed u identiteitsfraude? Dan kunt u aangifte doen bij de politie. Iedereen kan aangifte doen, u hoeft daarvoor dus geen slachtoffer te zijn. Als u er met de betrokken instanties niet uitkomt, meld dit dan bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en –fouten (CMI).

    Misbruik rijbewijs

    Maakt iemand misbruik gemaakt van uw rijbewijs? Verklaar deze dan zo snel mogelijk ongeldig. Dit kunt u online doen. Vraag nadat u uw rijbewijs ongeldig heeft verklaard een nieuw rijbewijs aan bij de gemeente. 

    Campagne ‘Laat u niet zomaar kopiëren

    ’De overheid is de campagne ‘Laat u niet zomaar kopiëren’ gestart om burgers tips te geven om identiteitsfraude te voorkomen. In Nederland is de RDW hét aanspreekpunt als het gaat om identiteitsfraude met het rijbewijs.  Meer informatie over deze campagne en/of identiteitsfraude.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed