Brommer invoeren vanuit land buiten EU- of EVA

Koopt u een brommer of snorfiets in een land van buiten de Europese Unie (EU) en de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) of het Verenigd Koninkrijk? En wilt u daarmee rijden in Nederland? Vraag dan bij ons een Nederlands kenteken aan. Daar komt vaak meer bij kijken dan u misschien denkt. Waarschijnlijk moet u uw brommer bij ons testcentrum in Lelystad laten keuren. Dat kost u extra tijd en geld. Lees waar u rekening mee moet houden.

 • Naar RDW-keuringsstation

  In deze 2 gevallen kunt u terecht bij een RDW-keuringsstation.

  1. Als u de juiste documenten heeft

  In deze gevallen is alleen identificatie van het voertuig en controle van de documenten nodig:

  • Als het voertuig eerder een Nederlands kenteken heeft gehad. 
  • Als het voertuig een Nationale of Europese typegoedkeuring heeft. Vraag hiervoor het bewijs op bij de fabrikant of importeur: het CVOCertificaat van Overeenstemming.
  • Als op het buitenlandse kenteken een geldig en volledig Europees Goedkeuringsnummer staat en deze is door ons gecontroleerd. Neem hiervoor contact op met het Technisch Kenniscentrum via het telefoonnummer 088 008 7477 en kies voor optie 5.

  Voldoet uw voertuig aan 1 van deze voorwaarden? Maak een afspraak op een keuringsstation, ga naar Brommer invoeren binnen de EU of naar Motor invoeren binnen de EU.

  2. Bij verhuizing of ouder voertuig

  In deze gevallen is een technische keuring nodig:

  • Als het voertuig onderdeel is van uw verhuizing vanuit het buitenland.
  • Als het voertuig een datum eerste toelating heeft van van voor 1-1-2006. 

  Voldoet uw voertuig aan 1 van deze voorwaarden? Maak een afspraak op een keuringsstation, ga naar Verhuizen naar Nederland en uw brommer meenemen of naar Verhuizen naar Nederland en uw motor meenemen.

  Alle andere gevallen: naar RDW testcentrum Lelystad

  Voldoet uw voertuig niet aan 1 van bovenstaande voorwaarden? Dan bent u verplicht om uw voertuig te laten keuren bij ons testcentrum in Lelystad. Houd hier rekening mee:

  • Het geluid dat een voertuig maakt tijdens het rijden zorgt er vaak voor dat wij het voertuig afkeuren. Zorg daarom voor de juiste uitlaten en luchtfilters. Bij sommige voertuigen is Europese software nodig voor het juiste geluid.
  • Loop van te voren uw voertuig na met een garagebedrijf. Zorg dat uw voertuig zoveel mogelijk 'testklaar' is. Daarmee voorkomt u extra kosten voor een herkeuring door ons.
  • Ook als wij uw voertuig afkeuren krijgt u een rekening voor de kosten van de keuring.
  1. Via de knop 'Keuringsafspraak maken' gaat u naar het online formulier 'Individuele goedkeuring'. Vul dit formulier in.
  2. Wij bellen u voor een afspraak. Let op! Het is druk bij ons testcentrum. Het kan daarom 2 tot 4 weken duren voordat wij u bellen. Ook kan het 2 tot 3 maanden duren voor wij uw voertuig kunnen inplannen. Heeft u een eendagskenteken nodig, geef dit dan aan.
  3. Ga op de dag van de afspraak met het voertuig naar het testcentrum. Zorg dat de brandstoftank voor minimaal ¼ gevuld is. Neem mee:  
   • het volledige buitenlandse kentekenbewijs (als dit van toepassing is)
   • uw geldig legitimatiebewijs.

   Heeft u geen buitenlands kentekenbewijs? Neem contact op met het testcentrum Lelystad.

  4. Wij identificeren het voertuig, beoordelen of het aan de eisen voldoet en wij rijden een aantal rondes met het voertuig op de testbaan.
  5. Keuren wij uw voertuig goed? Dan sturen wij u een kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed. 
  6. U ontvangt van ons de rekening voor de keuring(en) in Lelystad.
  7. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Bekijk de informatie bij Voertuigverplichtingen. 
  8. Laat een kentekenplaat maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een kentekenplatenfabrikant met de RDW-locatiewijzer.
 • Kosten invoer voertuig lopen snel op

  Houd er rekening mee dat de kosten bij het invoeren van een voertuig van buiten de EU kunnen oplopen. Het begint met uw kosten van het vervoer naar Europa. Vervolgens betaalt u invoerrechten en BTW. U betaalt bij toelating BPM aan de Belastingdienst én u krijgt onze rekening voor de keuring (en) en voor de kosten van uw kentekencard. Bekijk ook onze informatie ‘Tips bij invoer van een auto’.

  Keuring bij testcentrum Lelystad

  Omschrijving Kosten
  Invoer motorfiets (voertuigcategorie L3e)
  €671,-
  Herkeuring Invoer motorfiets (voertuigcategorie L3e) €397,-
  Invoer bromfiets/ snorfiets elektrisch aangedreven €322,- 
  Herkeuring invoer bromfiets/ snorfiets elektrisch aangedreven €220,-
  Invoer bromfiets/ snorfiets aangedreven door fossiele brandstof €375,-
  Herkeuring invoer bromfiets/ snorfiets aangedreven door fossiele brandstof €284,- 

  * Alleen voor de herkeuring van weggedrag, geluid, remmen, snelheidsmeting en parkeerremhelling komt u terug naar Lelystad. Andere herkeuringen kunt u doen bij een keuringsstation van ons.

  Bij goedkeuring van het voertuig

  Omschrijving Kosten
  Inschrijven voertuig in het kentekenregister €42,65
  Tenaamstellen bij de RDW €10,75
 • Als u een brommer op uw naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  • Verzekering
  • Juiste kentekenplaten

  Verzekering

  Een brommer moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)). De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.
  De verzekeringsmaatschappij vraagt u bij het afsluiten van de verzekering om de zogenoemde meldcode . Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht en ook op de kentekencard.

  Kentekenplaten

  U moet de juiste kentekenplaten op uw brommer hebben.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een brommer stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet.

  Boetes na controle van gegevens

  Wij controleren het verzekeringsregister dagelijks. Zo kunnen wij direct zien of een brommer is verzekerd. Elke brommer wordt minstens 1 keer per jaar gecontroleerd (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

  Heeft u uw brommer niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. 

  Boetebedrag

  De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden. 

 • Wij geven geen kenteken af voor het rijden vanuit het buitenland naar Nederland. Vraag in het buitenland naar de mogelijkheden daar. U kunt het voertuig ook op een trailer of auto-ambulance vervoeren. Rijdt u met het voertuig met de buitenlandse kentekenplaten en het geldige buitenlandse kentekenbewijs naar ons? Hou er rekening mee dat wij het buitenlandse kentekenbewijs innemen. U mag nadat u bij ons bent geweest niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Vraag daarom een gratis eendagskenteken bij ons aan. Kijk voor meer informatie bij 'Eendagskenteken'. Na ontvangst van het Nederlandse kentekenbewijs mag u het voertuig (weer) gebruiken.

 • Laat u een voertuig zonder Nederlands kenteken bij ons keuren, dan kunt u dit per autoambulance naar het keuringsstation vervoeren. Rijdt u liever zelf met het voertuig naar ons toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig. U kunt dit kentekenbewijs gratis aanvragen met Digid of met eHerkenning.

  Voorwaarden eendagskenteken

  • Alleen aan te vragen in combinatie met een keuringsafspraak.
  • Alleen geldig op de dag van de keuring.
  • Alleen geldig in Nederland.

  Zo werkt het

  1. U heeft een keuringsafspraak gemaakt. 
  2. U logt via de knop ‘Eendagskentekenbewijs aanvragen’ in met uw DigiD of uw eHerkenning. 
  3. Na het invullen van de gevraagde gegevens ontvangt u per mail een bevestiging van de aanvraag. Daarin vindt u een link naar uw eendagskentekenbewijs en aanvullende informatie. 
  4. Het kenteken moet op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven. 
  5. Op de dag van de keuring mag u met het eendagskenteken vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug.
  6. Uw voertuig moet in Nederland verzekerd zijn op de dag van de keuring en veilig zijn om mee te rijden.
  7. U moet het eendagskentekenbewijs uitgeprint bij u hebben als u op de openbare weg rijdt.
  8. Heeft u het eendagskentekenbewijs met Digid aangevraagd? Dan kunt u (als aanvulling) gebruik maken van de RDW-voertuigapp. Kijk voor meer informatie bij Eendagskentekenbewijs op de RDW-voertuigapp

  Niet online

  Lukt het u niet om het eendagskentekenbewijs online aan te vragen? Dan kunt u het ook aanvragen via onze klantenservice.

 • Particulier

  Als particulier legitimeert u zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs met daarop uw geboortedatum
  • Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort
  • Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Geen Nederlands persoonsnummer (BSN) op uw legitimatie?

  Staat uw Nederlandse persoonsnummer niet op uw legitimatiedocument, dan neemt u ook een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) mee. Het uittreksel haalt u bij uw gemeente en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Vraag wel om een uittreksel met BSN, gemeenten geven dit niet automatisch af. Heeft u een diplomatiek paspoort? Dan mag u ook een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken overleggen (niet ouder dan 3 maanden) met daarop uw BSN.

  Bedrijf

  Als bedrijf legitimeert u (de tekenbevoegde) zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart van tekenbevoegde met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land  met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Uittreksel Kamer van Koophandel

  Naast uw legitimatiebewijs overlegt u ook een (kopie) uittreksel van de Kamer van Koophandel (KvK). Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en mag géén uittreksel zijn van internet. Op het uittreksel staat de naam van de tekenbevoegde.

  Eenmanszaak, maatschap of rederij

  Is uw bedrijf een eenmanszaak, maatschap of rederij? Dan kunt u het voertuig niet op naam van het bedrijf zelf zetten. U kunt het alleen op uw eigen naam laten zetten. U legitimeert zich in dit geval als particulier .  

 • Voertuigen op de openbare weg moeten voldoen aan technische eisen. De datum eerste toelating van het voertuig bepaalt welke eisen. Snel weten welke? Beantwoord de vragen en check de eisen voor uw voertuig.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed