Invoeren vanuit land buiten EU- of EVA

Als u een brommer heeft gekocht in een land van buiten de Europese Unie (EU) of een land van de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) en u wilt daarmee in Nederland de weg op, dan moet u bij de RDW eerst een Nederlands kenteken voor het voertuig aanvragen. Daarvoor moet u het voertuig laten goedkeuren bij de RDW.

Keuren bij testcentrum Lelystad

De meeste van deze voertuigen zijn niet gebouwd volgens een Nederlandse- of Europese typegoedkeuring. De speciale apparatuur die voor de keuring nodig is, is alleen aanwezig op het RDW-testcentrum in Lelystad. Daarom moeten de testen daar plaatsvinden. Deze testen zijn duur. Voor meer informatie over de invoer van een dergelijk voertuig ga naar 'Toelatingskeuring brommer' . Wilt u meer informatie over de kosten, neemt u dan contact op met de RDW-Klantenservice.

Keuren bij andere RDW-locaties

In onderstaande situaties kunt u uw voertuig op RDW-keuringsstations in het hele land laten keuren:

  • Als u het voertuig invoert als verhuisgoed . 
  • Als het voertuig in het verleden al een Nederlands kenteken heeft gehad.
  • Als de datum waarop het voertuig voor het eerst op de weg is gekomen, ligt vóór 01-01-1998 of in geval van bromfietsen, snorfietsen, motorfietsen en driewielige voertuigen vóór 01-01-2006.
  • Als het voertuig een Europese typegoedkeuring heeft. Dit kunt u navragen bij de fabrikant of importeur van het merk voertuig.

Ga voor meer informatie over deze situaties naar 'Invoeren vanuit EU of EVA-land'.

Invoer van een gebruikt voertuig uit het Verenigd Koninkrijk

Voertuigen die eerder geregistreerd zijn in het VK worden vanaf 1 januari 2021 niet meer in Nederland ingeschreven op basis van een EU-kentekenbewijs of een kentekenbewijs uit het VK. De RDW behandelt het voertuig als invoer vanuit een land buiten de EU of EVA-land. Het voertuig moet individueel gekeurd worden op een keuringsstation van de RDW.  Houd er rekening mee dat de kosten door de uitgebreidere keuring onverwachts hoger kunnen uitvallen. De keuringslocaties doen hun best om u zo goed mogelijk te helpen. Is een uitgebreide technische keuring nodig, dan kan het voorkomen dat de geplande keuringstijd onvoldoende is en de keuring niet (geheel) kan worden uitgevoerd. De RDW vraagt u dan om op een ander tijdstip nogmaals terug te komen om de keuring af te ronden.  

BPM en invoerrechten

Houd u er rekening mee dat u vanaf 1 januari 2021 te maken kunt krijgen met andere tarieven voor BPM en eventuele invoerrechten. Meer informatie hierover krijgt u bij de Belastingdienst/Douane.