Rijden met een voertuig dat u wilt invoeren

Voor de rit vanuit het buitenland naar uw adres in Nederland geeft de RDW geen kenteken af. Wilt u deze tocht rijdend met de bromfiets doen, vraagt u dan bij de buitenlandse instanties na of dat mogelijk is. U kunt het voertuig ook op een trailer of autoambulance vervoeren. Als u in Nederland bent en u gaat naar de RDW voor het onderzoek, dan kunt u voor die dag een eendagskenteken aanvragen als u de bromfiets niet op een trailer of autoambulance vervoert.

Aan de invoer van een bromfiets zijn regels en kosten verbonden. Ook moet u bepaalde documenten aan de RDW laten zien. Zo vraagt u een Nederlands kenteken aan:

 1. U maakt deze link opent in een nieuw vensteronline een afspraak voor een keuring  bij een keuringsstation van de RDW. Ook kunt u zonder een afspraak te maken bij het keuringsstation terecht.
 2. U vraagt online een eendagskenteken aan voor de dag van het onderzoek, als u de bromfiets niet op een trailer of autoambulance gaat vervoeren. Dit doet u via de knop rechts op deze pagina.
 3. U gaat op de dag van het onderzoek (met of zonder afspraak) met het voertuig naar het keuringsstation en neemt het complete originele buitenlandse kentekenbewijs en uw legitimatiebewijs mee. Heeft u aanvullende documenten zoals een Certificaat van Overeenstemming (CVO) of andere relevante voertuigdocumenten, neemt u deze dan ook mee.
 4. U betaalt de kosten met pin of contant op het keuringsstation.
 5. De RDW beoordeelt aan de hand van de documenten of de buitenlandse registratie van uw voertuig kan worden overgenomen.
 6. Na akkoord stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen het Nederlandse kentekenbewijs. U bent vanaf dat moment aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het hebben van een voertuig.
 7. Als u het kentekenbewijs van de RDW heeft ontvangen, moet u een kentekenplaat laten maken bij een Documenterkende kentekenplatenfabrikant (pdf, 934kb) en het voertuig verzekeren voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA).

Voorwaarden voor u

 • U bent minimaal 16 jaar en staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Als u het voertuig op naam van uw bedrijf wilt laten registreren moet uw bedrijf een in Nederland gevestigde rechtspersoon zijn. Een eenmanszaak, rederij of maatschap kan geen voertuig op naam van het bedrijf krijgen.
 • U heeft een geldig legitimatiebewijs  bij u.
 • U verschijnt persoonlijk. (Tekenbevoegde van het bedrijf).

Voorwaarden aan uw voertuig

De RDW kijkt bij een ingevoerde bromfiets uit een EU-lidstaat niet naar de technische staat. Maar als het voertuig overduidelijk een gevaar vormt voor de verkeersveiligheid, kan de RDW besluiten om het af te geven kentekenbewijs onmiddellijk ongeldig te verklaren.

Heeft de bromfiets eerder geregistreerd gestaan in een EU-lidstaat waar linksrijdend verkeer gebruikelijk is, dan moet de bromfiets voor Nederland zijn voorzien van dimlicht(-en) voor rechts rijdend verkeer. De RDW brengt bij het onderzoek extra kosten in rekening voor het beoordelen van deze verlichting.

Keuren zonder afspraak

Een beperkte groep voertuigen kan voor de aanvraag van een Nederlands kenteken of een doorvoer (Transito) kenteken ook zonder afspraak bij een RDW-keuringsstation terecht.

Let op:

 • Bij grote drukte kan de RDW niet garanderen dat u daadwerkelijk geholpen wordt als u zonder afspraak komt.
 • Vanaf 1 december 2019 is keuren zonder afspraak niet meer mogelijk.

Keuren zonder afspraak kan op werkdagen tussen 08.00 en 12.00 uur.

U kunt alleen keuren zonder afspraak als uw voertuig voldoet aan de volgende 4 voorwaarden:

 • de maximale massa van het voertuig mag niet meer zijn dan 3500 kg;
 • voertuig heeft een geldig kentekendocument uit een EU/EVA land;
 • voertuig mag niet gewijzigd zijn ten opzichte van het kentekendocument uit het EU/EVA land;
 • voertuig heeft een bouwjaar (datum eerste toelating) na 1-1-1978.

Als u een keuringsafspraak maakt, bent u er zeker van dat u geholpen wordt. Voor voertuigen die niet voldoen aan de 4 bovenstaande voorwaarden moet u altijd een keuringsafspraak maken.

Bromfietsen met bouwjaar voor 1-1-1978

Bromfietsen met een bouwjaar voor 1-1-1978 worden uitgebreid onderzocht bij een RDW-keuringsstation. Hiervoor moet u altijd online een afspraak maken. De RDW brengt bij het onderzoek extra kosten in rekening voor het beoordelen van deze bromfietsen. In het kosten-overzicht onderaan deze pagina staat dit vermeld als 'beoordeling 5 tot 9 aspecten'.

Kosten

De kosten voor de aanvraag, het onderzoek en het kentekenbewijs zijn:

Omschrijving
Identificatie voertuig licht €51,00
Inschrijven voertuig in kentekenregister €39,00
Tenaamstellen via RDW €10,10
Beoordeling goedkeuring 5-9 aspecten voertuig licht €54,00