Na status 'wacht op keuren' weer de weg op met uw bromfiets

Als de politie vaststelt dat uw bromfiets niet (helemaal) voldoet aan de wettelijk gestelde eisen (bijvoorbeeld door een te hoge geluidsproductie of snelheid), dan plaatst de politie een zogeheten WOK-signaal (Wacht Op Keuring) in het RDW-kentekenregister.

In de brief die u vervolgens ontvangt van de RDW staat dat de bromfiets een WOK-status heeft. U mag er niet mee op de openbare weg rijden, totdat de bromfiets aan de 'permanente eisen' voldoet en opnieuw is gekeurd door de RDW. De permanente eisen kunt u vinden in de 'Regeling Voertuigen'. De verzekeringsplicht loopt wel gewoon door.

Wat kunt u doen?

Keuring bij een RDW-keuringsstation

Om de bromfiets bij een RDW-keuringsstation te laten keuren, doet u het volgende:

 1. Ga naar Externe link'Keuringsafspraak maken'  om een afspraak te maken. U kiest vervolgens voor ‘ongeldig verklaard kenteken’
 2. U gaat naar het RDW-keuringsstation op de dag van de afspraak en betaalt de kosten van de keuring contant of met pin. Staat de bromfiets nog niet op uw naam, dan betaalt u ook de kosten voor Tenaamstelling.
  Omschrijving
  Herafgifte/activering KB voertuig licht €64,00
  Tenaamstelling €10,10
 3. Uw bromfiets wordt gekeurd op de permanente eisen. Dit zijn eisen die gesteld worden aan verkeersveiligheid en milieu, zoals bijvoorbeeld geluidsproductie.
 4. Als uw bromfiets is goedgekeurd, verwijdert de RDW de zogenaamde WOK-melding in het kentekenregister. Pas daarna mag u weer met uw bromfiets de openbare weg op. U ontvangt hierover een brief van de RDW. U kunt dit zelf ook nazien door rechts op deze pagina uw kenteken in te voeren.
 5. Bent u in het bezit van een kentekencard plus tenaamstellingscode of u heeft een papieren kentekenbewijs, dan blijven deze geldig. U ontvangt geen nieuw kentekenbewijs. Uitzondering bij een papieren kentekenbewijs: is er ook een wijziging doorgevoerd (via keuring of administratief in het kentekenregister), dan ontvangt u een nieuwe kentekencard en een tenaamstellingscode. De RDW verstuurt de tenaamstellingscode een werkdag later dan het kentekenbewijs. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van de kentekencard te bewaren.

Belangrijk

Op de dag van de keuringsafspraak mag u met uw bromfiets op de openbare weg rijden. Dit geldt alleen voor de route van uw huisadres naar het keuringsstation toe en van het keuringsstation naar uw huisadres toe.