Een brommer verkopen

Als u uw brommer verkoopt, moet u er voor zorgen dat de koper de brommer op zijn naam overschrijft en u als verkoper een vrijwaringsbewijs krijgt. Gebeurt dat niet, dan blijft u verantwoordelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een brommer.
  • Alleen onder deze voorwaarden kunt u uw voertuig verkopen:  

    • De koper is minimaal 18 jaar oud (16 jaar als het om een brommer gaat)
    • De koper woont in Nederland en is bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
      Woont de koper in het buitenland, dan moet u samen met de koper naar een RDW-keuringsstation of RDW-balie gaan, waar het voertuig voor uitvoer aangemeld moet worden. 
    • Voor de overschrijving heeft u de kentekencard met de tenaamstellingscode van het voertuig nodig.
      Bij een papieren kentekenbewijs heeft u alleen het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs nodig. Bent u het kentekenbewijs (of een  benodigd deel ervan) kwijt? Vraag dan eerst een nieuw kentekenbewijs aan. Bent u de tenaamstellingscode kwijt? Vraag dan een nieuwe tenaamstellingscode aan.

    Controleer het kentekenbewijs

    Twijfelt u of het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) de laatst afgegeven kentekencard bij uw voertuig is? Dit kunt u bij ons gratis controleren. Ga hiervoor naar Kentekencard controleren. 

  • Verkoop aan RDW erkend bedrijf

    Verkoopt u uw voertuig aan een RDW erkend bedrijf? Dan geeft u het complete kentekenbewijs aan de medewerker van het voertuigbedrijf. U krijgt van hem dan een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op uw naam staat. U vindt een erkend bedrijf waaraan u uw voertuig kunt verkopen via de RDW-locatiewijzer

    Verkoop aan particulier of rechtspersoon

    Verkoopt u uw voertuig aan een particulier of rechtspersoon? Dan gaat de verkoop zo:

    1. U geeft de koper de volgende documenten mee:
      - het kentekenbewijs op creditcardformaat met de tenaamstellingscode
      - het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (als u een papieren kentekenbewijs heeft). Het voertuig dat u verkoopt houdt u nog.
    2. De koper regelt de overschrijving van het voertuig bij een kentekenloket van Post NL of van Kentekenloket BV of een RDW-balie. (Soms kan de koper dit ook online doen. Daarover kan hij informatie vinden bij Kenteken overschrijven - Zo werkt online overschrijven.)  
    3. De koper krijgt van de medewerker een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs moet u van de koper krijgen. Hiermee bewijst u dat het voertuig niet meer op uw naam staat. Heeft u het vrijwaringsbewijs gekregen? Dan mag u het voertuig meegeven. 
    4. Heeft u een voertuig waar een APK-plicht voor geldt? Geef de koper dan ook het APK-keuringsrapport (als het voertuig eerder een APK-keuring heeft gehad). 
  • Kijk of het voertuig van uw naam is

    Via ‘Mijn RDW’ (inloggen particulier) kunt u na de overschrijving direct bekijken of het voertuig inderdaad niet meer op uw naam staat. Hiervoor heeft u een DigiD-app nodig of DigiD met Sms-controle.

  • Voertuig geschorst

    Verkoopt u een voertuig dat geschorst is? De schorsing stopt automatisch door de overschrijving op naam de van koper.

    Voertuigverplichtingen 

    De voertuigverplichtingen stoppen. De Belastingdienst ontvangt automatisch bericht. U moet zelf de verzekering stopzetten.

Handige links

Heeft deze informatie u geholpen?