Een kenteken aanvragen voor een Nederlandse bromfiets

Heeft u een bromfiets die al werd gebruikt in Nederland voor de invoering van het bromfietskenteken (2007) en waar nog geen Nederlands kenteken voor is aangevraagd? Dan moet u alsnog een kenteken aanvragen. U moet de bromfiets door de RDW laten onderzoeken. De RDW controleert onder meer of de bromfiets aan de regels voldoet om op de weg te mogen rijden en beoordeelt de technische staat.

Wat kunt u doen?

Zo vraagt u een kenteken aan:

  1. Ga naar deze link opent in een nieuw venster 'Keuringsafspraak maken'  om een afspraak te maken voor een onderzoek.
  2. Wilt u rijden naar het onderzoek, dan moet u hiervoor een apart kenteken aanvragen, een zogenoemd ééndagskenteken. Klik hiervoor op 'Eendagskenteken aanvragen'.
  3. RDW stuurt u binnen 5 werkdagen een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) per post. Daarnaast ontvangt u een brief met een tenaamstellingscode. De RDW verstuurt de tenaamstellingscode een werkdag later dan het kentekenbewijs.
    Vanaf dit moment bent u aansprakelijk voor de verzekering voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) en het hebben van de juiste kentekenplaat.
  4. U koopt een kentekenplaat bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer.

Voorwaarden aan u

  • U bent minimaal 16 jaar en staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)
  • Als u het voertuig op naam van uw bedrijf wilt registreren is uw bedrijf in Nederland gevestigd (rechtspersoon) en geen éénmanszaak.
  • U bent in het bezit van een geldig legitimatiebewijs voor invoer.
  • U moet persoonlijk verschijnen.

Voorwaarden aan uw voertuig

Bromfiets in 2006 of later in gebruik genomen.

Als de bromfiets in 2006 of later in gebruik is genomen, moet de bromfiets zijn gebouwd volgens een typegoedkeuring. De bromfiets moet dan voorzien zijn van een Europese Typegoedkeuring.

Bij de fabrikant of importeur kunt u dan een CVO opvragen. Als dit niet het geval is moet u voor de bromfiets een individuele goedkeuring aanvragen.

Meer informatie over een individuele goedkeuring vindt u bij het onderwerp 'Individuele goedkeuringen'.

Wat controleert de RDW

De RDW controleert of de bromfiets technisch in goede staat is en voldoet aan de permanente eisen. Dit zijn de eisen op het gebied van de verkeersveiligheid en milieu. Wilt u precies weten welke eisen er gelden, dan kunt u contact opnemen met RDW Klantenservice.

Documenten die u moet meenemen

Bij de keuring wordt het bouwjaar of de datum waarop de bromfiets voor het eerst in gebruik genomen is, vastgesteld. Als dit niet kan aan de hand van de bromfiets, moet u dit aantonen met aanvullende documenten, zoals een rekening die u heeft van de brommer of een garantiebewijs.

Kosten

De kosten voor de aanvraag van een kenteken bedragen:

Omschrijving Kosten
Inschrijven voertuig in kentekenregister €40,80
Tenaamstellen via RDW €10,75
Identificatie voertuig licht €51,00
Beoordeling goedkeuring 5-9 aspecten voertuig licht €57,00