Schorsing brommer aanvragen

Als u besluit uw brommer voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u deze voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Tijdens de schorsing mag uw brommer niet op de openbare weg staan of rijden. Uw brommer hoeft in die periode niet verzekerd te zijn. Schorsen kan online of via een loket.

Handige links

Weet u al hoe een schorsing werkt? Regel de schorsing dan direct via deze knoppen.
Zo niet; op deze pagina leggen we uit hoe u een schorsing kunt aanvragen. 

Schorsing aanvragen met Digid Schorsing aanvragen met eHerkenning Schorsing aanvragen met RDW-certificaat
  • De persoon die de schorsing regelt moet minimaal 18 jaar zijn. (16 jaar bij een brom- of  snorfiets)
  • Het voertuig staat op uw naam of op naam van uw bedrijf. 
  • Is de geregistreerde eigenaar van het voertuig overleden? Dan kunt u geen schorsing aanvragen. Het voertuig moet eerst overgeschreven worden op naam van een nieuwe eigenaar. 
  • Heeft u een kenteken op naam van uw bedrijf staan en is de inschrijving van uw bedrijf bij de Kamer van Koophandel gestopt? Dan kunt u geen schorsing aanvragen. Schrijf het voertuig eerst over naar een ander bedrijf of op naam van een particulier.
 • U kunt online een schorsing aanvragen met DigiD als het voertuig op uw eigen naam staat. En u vraagt een schorsing aan met eHerkenning of een RDW-certificaat als het voertuig op naam van uw bedrijf staat. 

  Zo vraagt u online een schorsing aan:

  1. U logt via de knop Schorsing aanvragen in met uw Digid, eHerkenning of RDW-certificaat. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.
  2. U vult de gevraagde gegevens in en betaalt de kosten via iDeal (bij Digid en eHerkenning). Logt u met een RDW-certificaat in? Dan betaalt u op de manier die u met ons heeft afgesproken (automatische incasso of op rekening). 
  3. U ontvangt per e-mail een bevestiging van de aanvraag.
  4. Het kenteken is pas geschorst zodra u een tweede mail van ons ontvangt. In deze mail staat ook de einddatum van de schorsing (bij verwachte einddatum). Print en bewaar deze e-mail. Deze mail is uw bewijs van schorsing.
  5. De schorsing geldt vanaf de datum dat u de schorsing bij ons aanmeldt tot en met dezelfde datum 1, 2 of 3 jaar later. Voorbeeld: u schorst voor een periode van 3 jaar: van 10 januari 2019 tot en met 10 januari 2022.
  6. Het kentekenbewijs (van papier of op creditcardformaat) en de tenaamstellingscode blijft geldig. U krijgt na de schorsing geen nieuw kentekenbewijs.
  7. U kunt nu zelf de verzekering stopzetten.
  8. Moet u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting betalen? Dan geven wij aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
  1. U gaat naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie. 
  2. U neemt de volgende documenten mee:
   - een origineel geldig legitimatiebewijs (zie bij Legitimatie voor schorsen bij een loket)
   - de kentekencard en de tenaamstellingscode of het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (bij een papieren kentekenbewijs).
  3. U betaalt de kosten.
  4. Het kenteken is direct geschorst. De schorsing geldt vanaf de datum dat u de schorsing bij het loket aanmeldt tot en met dezelfde datum 1, 2 of 3 jaar later. Voorbeeld: u schorst voor een periode van 3 jaar: van 10 januari 2019 tot en met 10 januari 2022.
  5. U ontvangt van de medewerker een schorsingsverslag met daarin de einddatum van de schorsing. Bewaar dit goed, dit is uw bewijs van schorsing.
  6. Uw kentekenbewijs blijft geldig. Als u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) heeft, dan krijgt u wel een nieuwe tenaamstellingscode. De eerste 4 cijfers hiervan vindt u op het schorsingsverslag. U ontvangt per post op het adres waarop bij de gemeente staat ingeschreven het 2e deel (met 5 cijfers) van de tenaamstellingscode. De oude tenaamstellingscode moet u vernietigen.
  7. U kunt nu zelf de verzekering stopzetten.
  8. Moet u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting betalen? Dan geven wij aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
 • Bent u de geregistreerde eigenaar/houder van het voertuig of iemand anders die het namens de eigenaar regelt? Dan kunt u zich bij het loket/de balie legitimeren met 1 van deze documenten:

  • een Nederlands(e) rijbewijs, paspoort of identiteitskaart 
  • een rijbewijs of identiteitskaart uit een EU- of EVA-land
  • een diplomatiek paspoort
  • een Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  •  een Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • een dienstpaspoort
  • een buitenlands paspoort

  Legitimeren met buitenlands legitimatiebewijs

  Legitimeren met een buitenlands legitimatiebewijs kan alleen bij een RDW-balie of -keuringsstation, niet bij een kentekenloket.

  Voertuig op naam van een bedrijf

  Wilt u als tekenbevoegde of afgevaardigde van een bedrijf (rechtspersoon) een voertuig (op naam van het bedrijf) schorsen, dan moet u zich ook legitimeren met deze documenten.

 • Let op: U krijgt geen geld terug als u de schorsing eerder stopzet.
  Omschrijving Kosten
  Schorsing aanvragen voor 1 jaar €12,20
  Schorsing aanvragen voor 2 jaar €24,40
  Schorsing aanvragen voor 3 jaar €36,60
 • Eerder stopzetten

  • U kunt een schorsing eerder stopzetten als u weer met uw voertuig gebruik wilt maken van de openbare weg. U krijgt dan geen geld terug.
  • Als u de schorsing binnen 1 maand na het begin van de schorsing stopzet, moet u (voor belastingplichtige voertuigen) alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Zie hiervoor de site van de Belastingdienst.

  Afloop van de schorsing

  • Na de door u gekozen schorsingsperiode loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen (verzekering, eventuele motorrijtuigenbelasting en eventuele APK-plicht). Doet u dan niet, dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden. U kunt ook de schorsing verlengen.
  • 4 à 5 weken voor afloop van de schorsing krijgt u van ons een herinneringsbrief. Deze krijgt u per post of in uw Berichtenbox. Als u op mijn.overheid.nl heeft aangegeven dat u onze post in uw Berichtenbox wilt ontvangen, dan ontvangt u de brief alleen in deze Berichtenbox en niet per post. U blijft als eigenaar van een voertuig altijd zelf verantwoordelijk om de schorsing op tijd te verlengen.

  Leasevoertuig 

  • U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. Wij sturen de tenaamstellingscode dan altijd naar de lease- of financieringsmaatschappij.

  Schorsing bij ombouw

  • Krijgt het voertuig een ander kenteken bijvoorbeeld bij ombouw naar een kampeerwagen, dan loopt de schorsing door op het nieuwe kenteken.
 • Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan. Hierop zijn 2 uitzonderingen:

  1. U mag met een geschorst voertuig voor een APK-keuring rijden naar een RDW-erkend bedrijf dat APK-keuringen uitvoert of naar een RDW-keuringsstation. Een voertuig waarvoor de APK-plicht geldt, moet immers een geldige APK hebben op het moment dat de schorsing afloopt of u deze stopzet.
   U moet dan de afspraakbevestiging, met daarop het tijdstip van de keuring, bij u hebben. Deze moet u kunnen laten zien als de politie daar om vraagt. Ook moet het voertuig WA verzekerd zijn.
   U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van het adres waar het voertuig is gestald naar het adres waar u de APK-keuring laat doen. U neemt daarbij de kortste route.
   Vraag het APK-keuringsstation altijd om een APK-rapport (goed- of afkeurrapport). Als u zonder geldige APK op de openbare weg rijdt, kunt u een boete krijgen. Ook als de politie u niet stopt onderweg. Bezwaar maken tegen deze boete kan alleen als u een APK-rapport kunt tonen voor dezelfde datum.
   U hoeft op de dag van de keuring geen motorrijtuigenbelasting te betalen en u hoeft de APK-keuring vooraf niet te melden. Meer informatie op de website van de Belastingdienst.
  2. U mag met uw geschorste voertuig van 15 jaar of ouder naar een evenement rijden. Hiervoor moet u zich wel bij de Belastingdienst  aanmelden voor de evenementenregeling.
 • Kunt u de (verlenging van de) schorsing niet zelf aanvragen? Dan kan iemand anders dit ook voor u doen.

  Wat u eerst moet weten

  • De persoon die voor u schorst moet minimaal 18 jaar zijn (16 jaar voor een bromfiets).
  • Online kan iemand anders de schorsing alleen voor u regelen als u een kentekencard heeft. Met een papieren kentekenbewijs kan dit alleen bij een loket.

  Bij loket schorsing voor iemand anders regelen

  De persoon die voor u de schorsing regelt, moet de volgende documenten van u meekrijgen:

  • bij een papieren kentekenbewijs: het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs.
  • bij een kentekencard: deze kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode.

  Zelf moet hij zijn eigen legitimatiebewijs meenemen. (Die van u hoeft niet)

  Nadat de schorsing geregeld is, moet hij de documenten die de loketmedewerker geeft aan u overhandigen. 

  Online schorsing voor iemand anders regelen

  De persoon die voor u de schorsing regelt, heeft het volgende van u nodig:

  • het documentnummer van uw kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode. Het documentnummer vindt u op de voorkant van de kentekencard.
  1. Hij/zij logt via de knop Schorsing aanvragen in met zijn eigen Digid.
  2. Hij/zij vult de gevraagde gegevens in en betaalt de kosten via iDeal.
  3. Wij sturen u een bevestigingsmail naar het opgegeven e-mailadres. 
  4. Het kenteken is geschorst/verlenging is geregeld zodra op dat e-mailadres een tweede mail van ons binnenkomt.
  5. U ontvangt een nieuwe tenaamstellingscode per post. Uw kentekenbewijs blijft geldig.
 • Bent u inwoner van de Europese Unie en heeft u geen DigiD? U kunt mogelijk ook  een schorsing aanvragen met het nationale inlogmiddel van uw land

  Let op: U heeft hiervoor wel een Nederlands Burgerservicenummer en een Nederlandse bankrekening nodig.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed