Nieuwe regels voor speed pedelec

Vanaf 1 januari 2017 zijn de regels voor fietsen met elektrische trapondersteuning met een maximale snelheid tussen de 25 km en de 45 km per uur (speed pedelecs) veranderd. Door nieuwe Europese en Nederlandse regels is de speed pedelec vanaf deze datum voor de wet een bromfiets in plaats van een snorfiets.

Dit heeft een aantal gevolgen voor het gebruik en bezit van een speed pedelec.

  • U moet verplicht een helm dragen
  • U heeft een bromfietskenteken (gele kentekenplaat) nodig voor uw speed pedelec
  • Voor het rijden op een speed pedelec gelden de verkeersregels voor bromfietsen
  • U moet een verzekering hebben tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA)

Waarom deze nieuwe regels?

Met de nieuwe regels wil de overheid de veiligheid op de weg verbeteren. Door de gele kentekenplaat zien andere weggebruikers meteen dat ze met een voertuig van doen hebben dat 45 km/u kan rijden en niet met een elektrische fiets die tot en met 25km/u rijdt. Dat zorgt voor een grotere herkenbaarheid.

Wat is er per 1 juli 2017 veranderd?

De meeste speed pedelecs die voor 1 januari 2017 zijn aangeschaft, hadden een blauwe (snorfiets) kentekenplaat. Alle bij de RDW geregistreerde speed pedelecs hebben in de periode 1 mei tot 30 juni automatisch een gele bromfietskentekenplaat van de RDW ontvangen. Vanaf 1 juli 2017 mogen speed pedelecs alleen met een gele kentekenplaat de openbare weg op.

Meer informatie over de nieuwe regels voor speed pedelecs staat op de website van de rijksoverheid. Hier vindt u informatie over wat de wijzigingen voor u als bezitter van een speed pedelec betekent.

U bent in het bezit van een speed pedelec, maar is deze (nog) niet voorzien van een kenteken?

Speed pedelecs zonder registratie bij de RDW of zonder (type)goedkeuring  mogen niet op de openbare weg. Wilt u er toch mee de openbare weg op, dan moet u een kenteken aanvragen voor een Nederlandse bromfiets.