Een schorsing gaat direct in (het is niet mogelijk een datum in de toekomst aan te geven) en duurt maximaal 1 jaar. Na 1 jaar loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. U kunt ook de schorsing verlengen.

Vanaf 3 januari 2019 kunt u naast voor 1 jaar ook voor 2 of 3 jaar uw schorsing aanvragen of verlengen. Bekijk hier de tarieven voor schorsen in 2019.

Voordelige schorsingsregeling voor verzamelaars

Heeft u meer dan 5 oude brom- en snorfietsen met een datum eerste toelating van 31-08-2005, dan biedt de RDW u een voordelige schorsingsregeling. Deze regeling geldt alleen voor voertuigen met een datum eerste toelating van 31-08-2005 of ouder op het kenteken. U hoeft dan maar voor 5 van die voertuigen de schorsing te betalen. Vanaf het zesde voertuig is de schorsing gratis.

Is een betaalde schorsing beëindigd?  Dan moet u voor de eerstvolgende schorsing betalen, zodat er weer 5 betaalde schorsingen zijn.

Inloggen met DigiD

Als u een schorsing online wilt aanvragen, heeft u een DigiD nodig om in te loggen. Bent u niet in het bezit van een DigiD, dan kunt u deze gratis aanvragen via deze link opent in een nieuw vensterwww.digid.nl.

digid afbeelding

Online meerdere voertuigen schorsen

Zo schorst u meerdere brom- of snorfietsen tegelijk:

 1. Ga naar ‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Dan komt u in het DigiD-scherm terecht waar u kunt inloggen.
 2. U vult de gevraagde gegevens in bij DigiD en vervolgens komt u in de RDW-dienst. U heeft de gegevens nodig die op het Tenaamstellingsbewijs (deel lB) en het Overschrijvingsbewijs of de kentekencard staan. Heeft u deze niet, vraag dan een vervangend kentekenbewijs  aan.
 3. U betaalt de kosten via iDEAL. Deze tarieven gelden voor de eerste 5 brom- of snorfietsen. De 6e en opvolgende schorsing(en) van een voertuig zijn dan gratis. Het advies is om ongeveer een uur te wachten met het invoeren van de 6e schorsing. Mogelijk herkent het systeem anders niet dat het uw 6e schorsing is (en daarmee gratis).
  Omschrijving 2018 2019
  Schorsing aanvragen of verlengen Brom- snorfiets RDW €11,00 €11,10
 4. De kentekens zijn direct geschorst.
 5. U ontvangt van de RDW voor elk voertuig een e-mail met als onderwerp; 'Bevestiging plaatsen schorsing' waarin de bevestiging van de schorsing staat. Hierin staat ook de einddatum van de schorsing (bij verwachte einddatum). U moet deze e-mail printen en bewaren.
 6. Heeft u een Berichtenbox (uw eigen digitale brievenbus van de overheid), dan ontvangt u het schorsingsverslag hier ook automatisch in. Heeft u deze nog niet dan kunt u de Berichtenbox aanmaken op mijn.overheid.nl.
 7. Lukt het niet om online te schorsen? Dan kunt u ook terecht bij een kentekenloket of RDW-balie. Voor meer informatie gaat u naar ‘

Heeft u nog een papieren kentekenbewijs, dan moet u dit goed bewaren. Het papieren kentekenbewijs blijft geldig. U krijgt geen nieuw kentekenbewijs.

Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan moet u dit en de bijbehorende tenaamstellingscode goed bewaren. U krijgt hiervoor geen nieuwe. Deze blijven gewoon geldig.

Voorwaarden voor online schorsen

 • De brom- of snorfietsen staan op uw naam.
 • De brom- en snorfietsen moeten op het kentekenbewijs een datum eerste toelating van 31-08-2005 of ouder moet staan. Andere data zijn hiervan uitgesloten.

Rijden met een geschorst voertuig

Een geschorste brom- of snorfiets mag niet op de openbare weg rijden of staan. Uitzondering hierop:

Belangrijk om te weten

 • Voldoet u niet meer aan de voertuigverplichtingen (WA-verzekering) en u heeft het kenteken niet geschorst? Dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u vinden in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM) 
 • Na de schorsing kunt u zelf de verzekering stopzetten.
 • U hoeft niet aan de RDW door te geven waar u de brommers stalt. De Belastingdienst kan hier wel om vragen.

Tarieven 2019

1 jaar 2 jaar 3 jaar
Aanvraag brom-/snorfietsen € 11,10 € 22,20 € 33,30
Verlengen brom-/snorfietsen € 11,10 € 22,20 € 33,30

*U betaalt het aanvraagtarief plus een verlengingstarief. U betaalt dus vooraf voor de verlenging(en).  
Let op: U krijgt geen geld terug als u de schorsing eerder beëindigt.