Een schorsing gaat direct in (het is niet mogelijk een datum in de toekomst aan te geven) en duurt maximaal 1 jaar. Na 1 jaar loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. U kunt ook de schorsing verlengen. Schorsen kunt u via een loket doen, maar ook gemakkelijk online. Voor meer informatie over online schorsen, ga naar 'Schorsing online aanvragen' . 

Schorsing aanvragen

Zo regelt u een schorsing bij een loket:

 1. U gaat naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation  of RDW-balie.  
 2. U neemt de volgende documenten mee:
  - het Tenaamstellingsbewijs;
  - het Overschrijvingsbewijs;
  - een origineel geldig legitimatiebewijs 
  of
  - de kentekencard
  - de tenaamstellingscode
  - een origineel geldig legitimatiebewijs 
 3. U betaalt de kosten.
  Omschrijving
  Aanmelden schorsing Brom- snorfiets RDW €11,10
 4. Het kenteken is direct geschorst.
 5. U ontvangt van de medewerker een schorsingsverslag met daarin de einddatum van de schorsing. Bewaar dit goed, dit is uw bewijs van schorsing.
 6. Heeft u een Berichtenbox (uw eigen digitale brievenbus van de overheid), dan ontvangt u het schorsingsverslag hier ook automatisch in. Heeft u deze nog niet dan kunt u de Berichtenbox aanmaken op deze link opent in een nieuw venstermijn.overheid.nl.

Papieren kentekenbewijs

Heeft u nog een papieren kentekenbewijs, dan moet u dit goed bewaren. Het papieren kentekenbewijs blijft geldig. U krijgt geen nieuw kentekenbewijs.

Kentekenbewijs op creditcardformaat

Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan ontvangt u het transactieverslag met einddatum van de schorsing met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. U ontvangt per post het 2e deel (met 5 cijfers) van de tenaamstellingscode. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van de kentekencard te bewaren (de oude tenaamstellingscode moet u vernietigen). Uw kentekencard is vanaf dat moment weer geldig. U ontvangt het tweede deel van de tenaamstellingscode op het adres waar u staat ingeschreven bij de gemeente.

Voertuig eigendom van lease- of financieringsmaatschappij

U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In het kentekenregister is dan bij het kenteken een zogenoemd verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt.

Iemand anders regelt de schorsing voor u

Kunt u zelf niet naar het kentekenloket of RDW-balie gaan, dan mag ook iemand anders de schorsing voor u regelen. Zorgt u ervoor dat die persoon de juiste documenten van u meekrijgt. Degene die bij het kentekenloket komt, moet minimaal 18 jaar (16 jaar bij brom/snorfiets) zijn. Hij moet zijn eigen geldige legitimatie tonen, uw legitimatiebewijs hoeft niet mee. Verder kan de persoon handelen zoals in dit artikel is beschreven. Na de schorsing moet hij de gekregen documenten aan u overhandigen.       

Belangrijk om te weten bij een schorsing

 • Een geschorste brommer mag niet op de openbare weg rijden of staan.
 • Voldoet u niet meer aan de voertuigverplichtingen (WA-verzekering) en u heeft het kenteken niet geschorst? Dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u vinden in de deze link opent in een nieuw vensterBoetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
 • De schorsing geldt vanaf de datum dat u de schorsing aanmeldt tot en met dezelfde datum een jaar later. Bijvoorbeeld van 10 december 2016 tot en met 10 december 2017.
 • Nadat u het voertuig heeft geschorst, kunt u zelf de verzekering stopzetten.

Vaker schorsen binnen een jaar

Heft u de schorsing voor de einddatum op en u schorst hetzelfde kenteken opnieuw binnen een jaar na het begin van de vorige schorsing? Dan betaalt u hetzelfde tarief. Het opheffen van een schorsing is gratis.