Voertuig verkopen aan een particulier of rechtspersoon

De overschrijving regelt de koper bij een kentekenloket of RDW-balie via de volgende stappen. De koper kan het voertuig eventueel ook online overschrijven.

 1. U vraagt de koper om de overschrijving te regelen bij een kentekenloket of RDW-balie. U kunt eventueel zelf mee gaan, maar dat hoeft niet.
 2. U geeft de koper de documenten die hij nodig heeft om het voertuig op zijn naam te laten zetten (zie onder ‘documenten die u aan de koper moet geven om het voertuig op naam te zetten').
 3. De koper krijgt van de medewerker een bewijs dat het voertuig niet meer op uw naam staat. Dit bewijs heet een vrijwaringsbewijs.
 4. U vraagt de koper om het vrijwaringsbewijs. Hiermee kunt u aantonen dat het voertuig niet meer van u is.
 5. Als u dit bewijs heeft gekregen, geeft u de koper:
  als u in het bezit bent van het papieren kentekenbewijs:
  - het Voertuigbewijs, het APK-keuringsrapport en het voertuig

  als u in het bezit bent van het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel
  kentekencard genoemd):
  - het APK-keuringsrapport en het voertuig

Voorwaarden

 • U moet het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode in uw bezit hebben, anders kan de koper het voertuig niet op zijn naam zetten. Als u het kentekenbewijs (of deel ervan) kwijt bent, dan moet u eerst een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
 • De koper is minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer wilt verkopen)
 • De koper woont in Nederland en is bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Woont de koper in het buitenland dan kan overschrijven niet bij een kentekenloket. U moet dan met de koper naar een RDW-keuringsstation of RDW–balie gaan om het voertuig voor uitvoer aan te melden.

Documenten die u de koper moet geven om het voertuig op naam te zetten:

 • het Tenaamstellingsbewijs en
 • het Overschrijvingsbewijs
  óf
 • de kentekencard en
 • de tenaamstellingscode

Voertuig verkopen aan een RDW erkend bedrijf

U kunt uw voertuig ook verkopen aan een voertuigbedrijf. Dat bedrijf moet dan wel door de RDW erkend zijn. U kunt dit zien aan het RDW-bordje op de muur waarop bijvoorbeeld staat Afgifte vrijwaringsbewijzen. Bij de verkoop geeft u het complete kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode aan de medewerker van het voertuigbedrijf. Ook laat u een geldig legitimatiebewijs zien. U krijgt van de medewerker dan een bewijs dat het voertuig niet meer op uw naam staat. Dit bewijs heet een vrijwaringsbewijs.

Kentekenbewijs moet compleet zijn

U moet een compleet kentekenbewijs hebben om het voertuig aan het voertuigbedrijf te kunnen verkopen. Als u het kentekenbewijs (of een deel ervan) kwijt bent, dan moet u eerst een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.

Controleren documentnummer en tenaamstellingscode

Heeft het voertuig dat u koopt of verkoopt een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan kunt u via de dienst deze link opent in een nieuw venster‘Controleren documentnummer' gratis controleren of een kentekencard de laatst afgegeven kentekencard bij een voertuig is. Via de dienst deze link opent in een nieuw venster‘Controleren documentnummer/tenaamstellingscode’ kunt u gratis controleren of een kentekencard en een tenaamstellingscode bij elkaar horen.

Schorsing wordt automatisch beëindigd bij overschrijving

Als u een voertuig verkoopt dat u langere tijd niet heeft gebruikt en waarvan u de verplichtingen heeft stopgezet (geschorst), dan wordt de schorsing door de overschrijving op de naam van de koper of voertuigbedrijf automatisch beëindigd.

Meer informatie

Mogelijke combinaties van kentekenbewijzen.