Verplichtingen die horen bij het hebben van een voertuig

Als u een brommer op uw naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

Deze verplichtingen zijn:

  • Een voertuig moet vanaf het moment dat het op uw naam staat, WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)). Dit geldt niet voor aanhangwagens, die zijn verzekerd bij het trekkend voertuig.
  • U moet de juiste kentekenplaten op het voertuig hebben.

Verzekering

De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.

Boetes na controle van gegevens

De RDW controleert het verzekeringsregister en het keuringsregister. Zo kan de RDW direct zien of een voertuig is verzekerd en (mits van toepassing) APK-goedgekeurd. Heeft u uw voertuig niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. Ook als uw voertuig aan de APK-plicht moet voldoen en dit is niet APK-goedgekeurd, dan krijgt u van het CJIB een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden. 

De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete.

Stopzetten voertuigverplichtingen

U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een voertuig tijdelijk stopzetten door het voertuig te schorsen, zoals dat heet. Ga voor meer informatie naar 'Schorsing aanvragen'.