Snorfiets aanpassen naar brommer

Sinds 1 januari 2023 moeten alle snorfietsers en eventuele passagiers verplicht een helm dragen. Past u de snelheid van een snorfiets (max 25 km/u) aan naar die van een bromfiets (max 45 km/u)? Dan moet u het voertuig laten keuren. 

U kunt voor deze ombouwkeuring (in de meeste gevallen) terecht bij een RDW-erkend bedrijf. Hier kunt u vaak sneller terecht en meestal zitten deze bedrijven dichter bij u in de buurt. U vindt deze bedrijven via onze locatiewijzer.

Heeft u vragen over het aanpassen van een brommer naar een snorfiets? Neem dan contact op met onze klantenservice.

  • De snorfiets moet op naam van iemand staan.
  • U kunt zelf de snorfiets aanpassen of u laat dat doen bij een erkend bedrijf. U kunt voor de ombouw niet terecht bij een RDW-keuringsstation. Heeft u vragen over de ombouw? Vraag een dealer.
  • U kunt via de knop RDW-kentekencheck zien of u uw snorfiets kunt laten keuren bij een RDW-erkend bedrijf. U voert het kenteken in. Ziet u een 'ja' onder “Snelheidswijziging snorfiets door erkenninghouder mogelijk?” Dan kunt u  terecht bij een RDW-erkend bedrijf. Staat er 'nee'? Dan kunt u naar een RDW-keuringsstation.
  • De snorfiets mag geen zogenoemde ‘belemmerende status’ hebben, zoals bijvoorbeeld een rijverbod (WOK) of gestolen. Ook dit kunt u opzoeken via de RDW-kentekencheck.
 • Vanaf 3 januari 2023 vindt u RDW-erkende bedrijven die de ombouw van snorfietsen naar bromfietsen kunnen keuren via onze locatiewijzer.

  1. Vraag het RDW-erkend bedrijf het volgende:
   • of het bedrijf de RDW-erkenning heeft om uw snorfiets officieel goed te keuren als bromfiets.
   • of uw snorfiets geschikt is voor deze keuring. U kunt dit zelf ook nakijken via de RDW-kentekencheck.
   • wat de kosten zijn voor de ombouwkeuring.
  2. Heeft het bedrijf de erkenning Goedkeuring Wijziging Constructie (GWC) keuren van snor- naar bromfiets en is uw snorfiets geschikt voor de ombouwkeuring? Dan kunt u uw snorfiets door het bedrijf laten keuren. Neem ook het kentekenbewijs mee.  
  3. Tijdens de keuring controleert het bedrijf onder andere de maximumsnelheid en het geluidsniveau.
  4. U betaalt de kosten voor de keuring. Het RDW-erkend bedrijf bepaalt zelf de kosten
  5. Keurt het bedrijf uw voertuig goed? Dan geeft hij dat aan ons door. U mag na de keuring niet meer rijden (alleen de kortste route naar huis) totdat de gele kentekenplaat op de bromfiets zit. Wij sturen u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. U ontvangt geen nieuwe tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode die u heeft, blijft geldig. Heeft u nog een papieren kentekenbewijs? Dan sturen wij u een werkdag later wel een brief met de volledige tenaamstellingscode
  6. U wisselt uw blauwe kentekenplaat om voor een gele kentekenplaat. Deze koopt u bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Neem de blauwe kentekenplaat en het nieuwe kentekenbewijs mee. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer
  7. Bij een bromfiets horen andere verplichtingen dan bij een snorfiets. Zie ‘Verplichtingen bij 2-wielers’.
 • Is uw snorfiets niet geschikt voor de keuring bij een RDW-erkend bedrijf? Dan kunt u een keuringsafspraak maken bij ons. 

  1. U maakt online een keuringsafspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop ‘Keuringsafspraak maken’. U logt in met Digid of eHerkenning. Selecteer de keuring 'Ombouw van snorfiets naar bromfiets'.
  2. Op de dag van uw afspraak gaat u met de omgebouwde snorfiets en het kentekenbewijs naar het keuringsstation. U mag na de keuring niet meer rijden (alleen de kortste route naar huis) totdat de gele kentekenplaat op de bromfiets zit. 
  3. U betaalt de kosten, zie ‘Kosten bij RDW-keuringsstation’.
  4. Tijdens de keuring controleren wij onder andere de maximumsnelheid en het geluidsniveau.
  5. Keuren wij uw voertuig goed? Dan sturen wij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. U ontvangt geen nieuwe tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode die u heeft, blijft geldig. Heeft u nog een papieren kentekenbewijs? Dan sturen wij u een werkdag later wel een brief met de volledige tenaamstellingscode.
  6. U wisselt uw blauwe kentekenplaat om voor een gele kentekenplaat. Deze koopt u bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Neem de blauwe kentekenplaat en het nieuwe kentekenbewijs mee. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer 
  7. Bij een bromfiets horen andere verplichtingen dan bij een snorfiets. Zie ‘Verplichtingen bij 2-wielers’.
 • Kosten RDW-erkend bedrijf

  De kosten bij een RDW-erkend bedrijf bepaalt het bedrijf zelf.

  Kosten RDW-keuringsstation

  Omschrijving Kosten
  Identificatie voertuig licht €56,50
  Beoordeling goedkeuring 5-9 aspecten voertuig licht €66,00
  Totaal €122,50
 • Verzekering

  Het is verstandig contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij. De ombouw kan gevolgen hebben voor de verzekering. 

  Helm

  Op de  website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over goedgekeurde helmen. 

  Snelheid Helm nodig
  Fiets met trapondersteuning Nee
  Snorfiets (max 25 km p/u) Vanaf 1 januari 2023
  Bromfiets (max 45 km p/u) Ja

  Rijbewijs

  Snelheid Rijbewijs nodig
  Fiets met trapondersteuning
  Nee
  Snorfiets (max 25 km p/u)
  Ja, bromfietsrijbewijs of autorijbewijs
  Bromfiets (max 45 km p/u)
  Ja, bromfietsrijbewijs of autorijbewijs

  Kentekenplaat

  Snelheid Kentekenplaat
  Fiets met trapondersteuning
  Nee
  Snorfiets (max 25 km p/u)
  Blauw met witte tekens
  Bromfiets (max 45 km p/u)
  Geel met zwarte tekens

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed