Vliegbewijs en exploitantnummer aanvragen als u niet in Nederland woont

U kunt een vliegbewijs of exploitantnummer bij ons aanvragen als u niet in Nederland woont. U vindt de voorwaarden bij Wat u eerst moet weten. 

Wanneer is een vliegbewijs verplicht

Verplicht als de (speelgoed)drone of een ander onbemand luchtvaartuig waarmee u vliegt 250 gram of zwaarder is. Voor lichtere drones is een vliegbewijs niet nodig. 

Wanneer is een exploitantnummer verplicht

Verplicht als u eigenaar (exploitant) bent van een drone of een ander onbemand luchtvaartuig met een camera of een gewicht van 250 gram of meer. Heeft u een speelgoeddrone? Dan is een exploitantnummer alleen verplicht als deze 250 gram of zwaarder is. Het maakt daarbij niet uit of de drone wel of niet een camera heeft. 

 • Voorwaarde aanvragen vliegbewijs

  Voorwaarde aanvragen exploitantnummer

  • U staat niet ingeschreven in een ander EU-land of EASA-land. 

  Staat u wel ingeschreven in een ander EU- of EASA-land? Vraag dan het exploitantnummer aan in dat land.

  Piloot én eigenaar (exploitant)

  Dan heeft u een vliegbewijs én een exploitantnummer nodig.

 • Een vliegbewijs heeft u nodig als uw drone 250 gram of meer weegt. U kunt bij ons een vliegbewijs aanvragen voor de subcategorie A1/A3, de subcategorie A2 en voor STS (standaardscenario's). Meer informatie over subcategorieën vindt u op de website van de Rijksoverheid.

  1. U doet examen bij een erkende Nederlandse vliegschool
  2. Heeft u het examen met succes afgerond? Uw vliegschool geeft dit aan ons door en vraagt het vliegbewijs voor u aan. Heeft u een factuur nodig? Vraag dit aan bij de vliegschool. 
  3. Voor de subcategorie A1/A3 ontvangt u een Europees vliegbewijs dat ‘bewijs van voltooiing theorie-examen’ wordt genoemd.
   Voor de subcategorie A2 ontvangt u een Europees vliegbewijs dat ‘vaardigheidsbewijs’ wordt genoemd. Voor de categorie STS ontvangt u een vliegbewijs dat 'Certificaat van theoriekennis voor STS' wordt genoemd. 
  4. Controleer de gegevens op het vliegbewijs. Klopt er iets niet? Stuur dan een mail naar [email protected].
  5. Bewaar het vliegbewijs goed. Dit vliegbewijs moet u tijdens de vlucht bij u hebben (uitgeprint of op uw mobiele telefoon). 
  6. Bent u ook eigenaar van een drone? Dan heeft u in de meeste gevallen ook een exploitantnummer nodig. Lees dan verder bij ‘Vraag hier uw exploitantnummer aan'.  
 • U heeft een exploitantnummer nodig als u eigenaar bent van 1 of meer drones met een camera of een gewicht van 250 gram of meer. Door een exploitantnummer bij ons aan te vragen, staat u als eigenaar (exploitant) bij ons ingeschreven. U heeft maar 1 exploitantnummer nodig, ook als u meerdere drones heeft.

  • U moet een exploitantnummer aanvragen in het EU- of EASA-land waar u woont of waar uw bedrijf is gevestigd.
  • Woont u niet in een EU- of EASA-land en wilt u wel in Europa vliegen? Vraag dan het exploitantnummer aan in het eerste land waar u gaat vliegen in Europa. Is dat Nederland? Dan kunt u bij ons een exploitantnummer aanvragen.

  Exploitantnummer aanvragen

  1. Stuur een e-mail naar [email protected] en vraag om een aanvraagformulier voor een exploitantnummer. We sturen u binnen 5 werkdagen het aanvraagformulier. Op het formulier leest u wat u moet doen.
  2. Heeft u het formulier en de bijlagen teruggestuurd? Dan stuur ik u een betaalverzoek.
  3. Het kan tot 10 werkdagen duren voordat u het exploitantnummer ontvangt.
  4. Bent u ook piloot van een drone? Dan heeft u een vliegbewijs nodig. Lees dan verder bij ‘Vraag hier uw vliegbewijs aan’.
 • Omschrijving Kosten
  Aanvragen vliegbewijs €10,00
  Aanvragen exploitantnummer €23,00

  Let op: geen geld terug

  U betaalt voor het behandelen van de aanvraag. Zodra u heeft betaald kunt u uw geld niet terugkrijgen. Ook niet als u zelf een fout maakt.

Handige link

Heeft deze informatie u geholpen?