Vliegbewijs en exploitantnummer aanvragen als u niet in Nederland woont

U kunt een vliegbewijs of exploitantnummer bij ons aanvragen als u niet in Nederland woont. Onder het kopje ‘wat u vooraf moet weten’ leest u wat de regels zijn en wat u moet doen.

 

 

 • Voorwaarden aanvragen vliegbewijs

  • Een vliegbewijs is verplicht als de (speelgoed)drone of het onbemande luchtvaartuig waarmee u vliegt 250 gram of zwaarder is.
  • U kunt het vliegbewijs alleen aanvragen als u een examen heeft gedaan. Dit examen kunt u doen bij een erkende Nederlandse vliegschool.

  Voorwaarden aanvragen exploitantnummer:

  • Een exploitantnummer is verplicht als u eigenaar (exploitant) bent van een drone of een onbemand luchtvaartuig met een camera of een gewicht van 250 gram of meer. Heeft u een speelgoeddrone ? Dan is een exploitantnummer alleen verplicht als deze 250 gram of zwaarder is. Het maakt daarbij niet uit of de drone wel of niet een camera heeft. 
  • U staat niet ingeschreven in een ander EU-land of EASA-land

  Staat u wel ingeschreven in een ander EU- of EASA-land? Vraag dan het exploitantnummer aan in dat land.

  Bent u piloot en ook eigenaar (exploitant) van een drone?
  Dan heeft u een vliegbewijs én een exploitantnummer nodig. Vraag uw vliegbewijs aan via het kopje ‘zo werkt het aanvragen van uw vliegbewijs’’. Vraag uw exploitantnummer aan via het kopje ‘zo werkt het aanvragen van uw exploitantnummer’.

   
 • Een vliegbewijs heeft u nodig als uw drone 250 gram of meer weegt. U kunt bij ons een vliegbewijs aanvragen voor de subcategorie A1/A3, de subcategorie A2 en voor STS (standaardscenario's). Meer informatie over subcategorieën vindt u op de website van de Rijksoverheid.

  1. U doet examen bij een erkende Nederlandse vliegschool. Dit kan een examen voor de A1/A3, A2-subcategorie of STS zijn. 
   Heeft u in het buitenland examen gedaan voor A1/A3 en in Nederland voor de A2-subcategorie of STS? Voeg dan uw buitenlands vliegbewijs A1/A3 toe bij uw aanvraag.       
  2. Heeft u het examen met succes afgerond? Dan ontvangt u een e-mail van de vliegschool. Daarin staat een voor u unieke link waarmee u online uw vliegbewijs bij ons opvraagt.
  3. Via de link in de mail van de vliegschool logt u in met DigiD en komt u in het aanvraagscherm. Als u een buitenlands vliegbewijs A1/A3 heeft, dan kunt u dat hier uploaden. U betaalt de kosten met iDeal. Heeft u geen DigiD? Lees dan verder onder het kopje 'Vliegbewijs aanvragen zonder DigiD'. 
  4. Na de betaling ontvangt u van ons het vliegbewijs per mail.  
   Voor de subcategorie A1/A3 ontvangt u een Europees vliegbewijs dat ‘bewijs van voltooiing theorie-examen’ wordt genoemd.
   Voor de subcategorie A2 ontvangt u een Europees vliegbewijs dat ‘vaardigheidsbewijs’ wordt genoemd. Voor de categorie STS ontvangt u een vliegbewijs dat 'Certificaat van theoriekennis voor STS' wordt genoemd. 
  5. Bewaar het vliegbewijs goed. Dit vliegbewijs moet u tijdens de vlucht bij u hebben (uitgeprint of op uw mobiele telefoon).
  6. Bent u ook eigenaar van een drone? Dan heeft u in de meeste gevallen ook een exploitantnummer nodig. Lees dan verder bij ‘zo werkt het aanvragen van uw exploitantnummer'.  
 • U heeft een exploitantnummer nodig als u eigenaar bent van 1 of meer drones met een camera of een gewicht van 250 gram of meer. Door een exploitantnummer bij ons aan te vragen, staat u als eigenaar (exploitant) bij ons ingeschreven.

  U heeft maar 1 exploitantnummer nodig, ook als u meerdere drones heeft.

  U moet een exploitantnummer aanvragen in het EU- of EASA-land waar u woont of waar uw bedrijf is gevestigd. Woont u niet in een EU- of EASA-land en wilt u wel in Europa vliegen? Vraag dan het exploitantnummer aan in het eerste land waar u gaat vliegen in Europa. Is dat Nederland? Dan kunt u bij ons een exploitantnummer aanvragen.

  1. Stuur een e-mail naar [email protected] en vraag om een aanvraagformulier voor een exploitantnummer. We sturen u binnen 5 werkdagen het aanvraagformulier. Op het formulier leest u wat u moet doen.
  2. Heeft u het formulier en de bijlagen teruggestuurd? Dan stuur ik u een betaalverzoek.
  3. Het kan tot 10 werkdagen duren voordat u het exploitantnummer ontvangt.
  4. Bent u ook piloot van een drone? Dan heeft u een vliegbewijs nodig. Lees dan verder bij ‘zo werkt het aanvragen van uw vliegbewijs’.
  • Bewaar uw vliegbewijs goed, dit moet u tijdens het vliegen kunnen laten zien (uitgeprint of op uw mobiele telefoon). U kunt uw vliegbewijs ook makkelijk en snel vinden in onze RDW-voertuigapp. Kijk voor meer informatie bij Uw gegevens bekijken.
  • Als eigenaar van de drone heeft u een exploitantnummer van ons ontvangen. Een deel van dit nummer moet u aan uw drone vastmaken en als dit mogelijk is inprogrammeren. Het exploitantnummer bestaat uit letters en cijfers. Voorbeeld: ''NLD87astrdge12kc - xyz''.
  1. Alleen het deel vóór het streepje moet goed zichtbaar vastgeplakt worden (bijvoorbeeld met een sticker) aan de buitenkant van de drone. De laatste 3 letters laat u weg, wat voorkomt dat anderen misbruik van uw exploitantnummer kunnen maken.
  2. Heeft u meerdere drones? Het exploitantnummer is voor al uw drones geldig en moet op alle drones vastgemaakt zijn.
  • Jongeren onder de 16 jaar met een vliegbewijs mogen alleen vliegen onder begeleiding van iemand ouder dan 16 jaar met een vliegbewijs.

 • Vliegbewijs:
  Het vliegbewijs is 5 jaar geldig vanaf de datum dat u het online theorie-examen heeft gehaald. Na 5 jaar doet u opnieuw examen en vraagt u een nieuw vliegbewijs aan.

  Exploitantnummer:
  Het exploitantnummer is 1 jaar geldig. Zes weken voordat dit afloopt ontvangt u een herinneringsmail. U kunt vanaf dat moment het exploitantnummer verlengen. De afloopdatum blijft dan hetzelfde verlengd met 1 jaar. 
 • Omschrijving Kosten
  Aanvragen vliegbewijs €10,00
  Omschrijving Kosten
  Aanvragen exploitantnummer €23,00
  Verlengen exploitantnummer €13,00

  Let op: geen geld terug

  U betaalt voor het behandelen van de aanvraag. Zodra u heeft betaald kunt u uw geld niet terugkrijgen. Ook niet als u zelf een fout maakt.

 • Of u de drone moet verzekeren, hangt af van waar en met welke soort drone u vliegt. We raden u sterk aan om u te verzekeren voor lichamelijke of materiële schade aan derden door ongelukken met drones. Controleer of uw aansprakelijkheidsverzekering schade dekt die veroorzaakt wordt door drones.

  Voor particuliere gebruikers met een drone vanaf 20 kilogram is een verzekering verplicht op basis van EU-regelgeving. Kijk voor meer informatie over de verplichtingen en verzekeringen op de website van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  Verzekering toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW

  Is een verzekering voor u verplicht? Dan moet u deze toevoegen aan de exploitantgegevens die wij hebben vastgelegd. Uw verzekeringsgegevens kunt u ook toevoegen als u niet verplicht bent een verzekering te hebben. 

  Voeg een verzekeringsnummer toe via de knop 'Exploitantgegevens aanpassen'. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

 • Voor het vliegen in de open categorie heeft u geen vluchtvergunning nodig. Als u vliegt in de specifieke categorie, dan heeft u wel een vluchtvergunning nodig. Meer informatie over de categorieën of vluchtvergunningen vindt u op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  Vergunningen toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW 

  Heeft u een vluchtvergunning? Dan moet u het nummer van de vluchtvergunning toevoegen aan uw exploitantgegevens die wij hebben vastgelegd. Voeg vergunningen toe via de knop 'Exploitantgegevens aanpassen'. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

Handige link

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed