Drone video

 • (Link)

  Wat u vooraf moet weten

  Voorwaarden aanvragen vliegbewijs:

  • Een vliegbewijs is verplicht als de (speelgoed) drone of het onbemande luchtvaartuig waarmee u vliegt 250 gram of zwaarder is.
  • U kunt het vliegbewijs alleen aanvragen als u een online kennistest heeft gedaan. Dit examen kunt u doen bij een deze link opent in een nieuw venstererkende Nederlandse vliegschool.
  • U bent 16 jaar of ouder.
  • U bent in het bezit van DigiD  en staat ingeschreven (als Nederlands ingezetene) in de Basisregistratie Personen  (BRP).

  Voorwaarden aanvragen exploitantnummer:

  • Een exploitantnummer is verplicht als u eigenaar (exploitant) bent van een (speelgoed) drone of een onbemand luchtvaartuig met een camera of een gewicht van 250 gram of meer.
  • U staat ingeschreven (als Nederlands ingezetene) in de Basisregistratie Personen  (BRP).

  Bent u piloot en ook eigenaar (exploitant) van een drone?
  Dan heeft u een vliegbewijs én een exploitantnummer nodig. Vraag uw vliegbewijs aan via het kopje ‘zo werkt het aanvragen van uw vliegbewijs’’. Vraag uw exploitantnummer aan via het kopje ‘zo werkt het aanvragen van uw exploitantnummer’.

 • (Link)

  Zo werkt het aanvragen van uw vliegbewijs

  Een vliegbewijs heeft u nodig als uw drone 250 gram of meer weegt. Bij de RDW kunt u een vliegbewijs aanvragen voor de subcategorie A1A3 en de subcategorie A2. Meer informatie over subcategorieën vindt u op de deze link opent in een nieuw vensterwebsite van de Rijksoverheid.

  1. U doet een online kennistest A1A3 bij een deze link opent in een nieuw venstererkende Nederlandse vliegschool.

   Wilt u ook een vliegbewijs aanvragen voor de A2 categorie?
   Dan doet een aanvullend examen A2 bij een erkende Nederlandse vliegschool.
   Let op: voordat u het vliegbewijs A2 kunt aanvragen, moet u eerst een Nederlands online kennistest (A1A3) hebben afgerond.  
  2. Na het met succes afronden van de kennistest of het aanvullend examen ontvangt u van de vliegschool een mail. Daarin staat een voor u unieke link waarmee u online uw vliegbewijs bij ons opvraagt.
  3. Via de link in de mail van de vliegschool logt u in met DigiD en komt u in het aanvraagscherm. U betaalt de kosten met iDeal.
  4. Na de betaling ontvangt u van ons het vliegbewijs per mail.  
   Voor de categorie A1A3 ontvangt u een Europees vliegbewijs dat ‘bewijs van voltooiing theorie-examen’ wordt genoemd.
   Voor de categorie A2 ontvangt u een Europees vliegbewijs dat ‘vaardigheidsbewijs’ wordt genoemd.  
  5. Bewaar het vliegbewijs goed. Dit vliegbewijs moet u tijdens de vlucht bij u hebben (uitgeprint of op uw mobiele telefoon).
  6. Bent u ook eigenaar van een drone? Dan heeft u een exploitantnummer nodig. Lees dan verder bij ‘zo werkt het aanvragen van een exploitantnummer'.

 • (Link)

  Zo werkt het aanvragen van uw exploitantnummer

  U heeft een exploitantnummer nodig als u eigenaar bent van 1 of meer drones met een camera of een gewicht 250 gram of meer. Met het aanvragen van een exploitantnummer staat u als eigenaar (exploitant) bij ons ingeschreven.

  U heeft maar 1 exploitantnummer nodig, ook als u meerdere drones heeft.

  1. U vraagt een exploitantnummer aan via de knop ‘Exploitantnummer aanvragen'. U logt in met DigiD en betaalt de kosten.

   Doet u de aanvraag op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning. En houd uw vestigingsnummer bij de hand. Dit vindt u op het uittreksel of de website van de Kamer van Koophandel.

   Heeft u een eenmanszaak? Dan is inloggen alleen mogelijk met DigiD.
  2. Per mail ontvangt u het exploitantnummer. Een deel van het exploitantnummer moet u vastmaken aan de buitenkant van de drone(s). Ga voor meer informatie naar het onderwerp 'En nu verder' op deze pagina. 
  3. Bent u ook piloot van een drone? Dan heeft u een vliegbewijs nodig. Lees dan verder bij ‘zo werkt het aanvragen van uw vliegbewijs’.

 • (Link)

  En nu verder

  • Bewaar uw vliegbewijs goed, dit moet u tijdens het vliegen kunnen laten zien (uitgeprint of op uw mobiele telefoon).
  • Als eigenaar van de drone heeft u een exploitantnummer van ons ontvangen. Een deel van dit nummer moet u aan uw drone vastmaken en inprogrammeren. Het exploitantnummer bestaat uit letters en cijfers. Voorbeeld: ''NLD87astrdge12kc - xyz''.
  1. Alleen het deel vóór het streepje moet goed zichtbaar vastgeplakt worden (bijvoorbeeld met een sticker) aan de buitenkant van de drone. De laatste 3 letters laat u weg, wat voorkomt dat anderen misbruik van uw exploitantnummer kunnen maken.
  2. Heeft u meerdere drones? Het exploitantnummer is voor al uw drones geldig en moet op alle drones vastgemaakt zijn.

 • (Link)

  Geldigheid

  Vliegbewijs:
  Het vliegbewijs is 5 jaar geldig vanaf de datum dat u het online theorie-examen heeft gehaald. Na 5 jaar doet u opnieuw examen en vraagt u een nieuw vliegbewijs aan.

  Exploitantnummer:
  Het exploitantnummer is 1 jaar geldig. U ontvangt 6 weken voordat dit afloopt een herinneringsmail.

 • (Link)

  Kosten

  Omschrijving Kosten
  Aanvragen vliegbewijs €10,00
  Omschrijving Kosten
  Aanvragen exploitantnummer €23,00
  Verlengen exploitantnummer €13,00