Aanvragen vliegbewijs of exploitantnummer voor een drone

Prefer reading this information in English? Read about 'Applying for a pilot licence or operator number for a drone' on this page.

Vanaf 31 december 2020 zijn er nieuwe regels bij het vliegen met een drone of een ander onbemand luchtvaartuig, bijvoorbeeld op afstand bestuurbare vliegtuigjes en helikopters. Voor welke drones gelden de nieuwe regels? Kijk onder het kopje 'Wat u vooraf moet weten' wat de regels zijn en wat u moet doen.

Handige links

Drone video
 • Voorwaarden aanvragen vliegbewijs:

  • Een vliegbewijs is verplicht als de (speelgoed)drone of het onbemande luchtvaartuig waarmee u vliegt 250 gram of zwaarder is.
  • U kunt het vliegbewijs alleen aanvragen als u een online kennistest heeft gedaan. Dit examen kunt u doen bij een erkende Nederlandse vliegschool.
  • U bent in het bezit van DigiD en staat ingeschreven (als Nederlands ingezetene) in de Basisregistratie Personen  (BRP).

  Voorwaarden aanvragen exploitantnummer:

  • Een exploitantnummer is verplicht als u eigenaar (exploitant) bent van een drone of een onbemand luchtvaartuig met een camera of een gewicht van 250 gram of meer. Heeft u een speelgoeddrone ? Dan is een exploitantnummer alleen verplicht als deze 250 gram of zwaarder is. Het maakt daarbij niet uit of de drone wel of niet een camera heeft. 
  • U staat ingeschreven (als Nederlands ingezetene) in de Basisregistratie Personen  (BRP).

  Bent u piloot en ook eigenaar (exploitant) van een drone?
  Dan heeft u een vliegbewijs én een exploitantnummer nodig. Vraag uw vliegbewijs aan via het kopje ‘zo werkt het aanvragen van uw vliegbewijs’’. Vraag uw exploitantnummer aan via het kopje ‘zo werkt het aanvragen van uw exploitantnummer’.

 • Een vliegbewijs heeft u nodig als uw drone 250 gram of meer weegt. Bij de RDW kunt u een vliegbewijs aanvragen voor de subcategorie A1A3 en de subcategorie A2. Meer informatie over subcategorieën vindt u op de website van de Rijksoverheid.

  1. U doet examen bij een erkende Nederlandse vliegschool. Dit kan een examen voor de A1/A3- of A2-subcategorie zijn. 
   Heeft u in het buitenland examen gedaan voor A1/A3 en in Nederland voor de A2-subcategorie? Dan vragen wij u uw buitenlands vliegbewijs A1/A3 te uploaden bij uw aanvraag.       
  2. Na het met succes afronden van uw examen ontvangt u van de vliegschool een mail. Daarin staat een voor u unieke link waarmee u online uw vliegbewijs bij ons opvraagt.
  3. Via de link in de mail van de vliegschool logt u in met DigiD en komt u in het aanvraagscherm. Als u een buitenlands vliegbewijs A1/A3 heeft, dan kunt u dat hier uploaden. U betaalt de kosten met iDeal.
  4. Na de betaling ontvangt u van ons het vliegbewijs per mail.  
   Voor de subcategorie A1/A3 ontvangt u een Europees vliegbewijs dat ‘bewijs van voltooiing theorie-examen’ wordt genoemd.
   Voor de subcategorie A2 ontvangt u een Europees vliegbewijs dat ‘vaardigheidsbewijs’ wordt genoemd.  
  5. Bewaar het vliegbewijs goed. Dit vliegbewijs moet u tijdens de vlucht bij u hebben (uitgeprint of op uw mobiele telefoon).
  6. Bent u ook eigenaar van een drone? Dan heeft u een exploitantnummer nodig. Lees dan verder bij ‘zo werkt het aanvragen van uw exploitantnummer'.
 • U heeft een exploitantnummer nodig als u eigenaar bent van 1 of meer drones met een camera of een gewicht 250 gram of meer. Met het aanvragen van een exploitantnummer staat u als eigenaar (exploitant) bij ons ingeschreven.

  U heeft maar 1 exploitantnummer nodig, ook als u meerdere drones heeft.

  1. U vraagt een exploitantnummer aan via de knop ‘Exploitantnummer aanvragen'. U logt in met DigiD en betaalt de kosten met iDeal.

   Doet u de aanvraag op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning. En houd uw vestigingsnummer bij de hand. Dit vindt u op het uittreksel of de website van de Kamer van Koophandel. U betaalt de kosten met iDeal.

   Heeft u een eenmanszaak? Dan is inloggen alleen mogelijk met DigiD.
  2. Per mail ontvangt u het exploitantnummer. Een deel van het exploitantnummer moet u vastmaken aan de buitenkant van de drone(s). Ga voor meer informatie naar het onderwerp 'En nu verder' op deze pagina. 
  3. Bent u ook piloot van een drone? Dan heeft u een vliegbewijs nodig. Lees dan verder bij ‘zo werkt het aanvragen van uw vliegbewijs’.
 • Wilt u een exploitantnummer en heeft u geen DigiD of eHerkenning?

  1. Gebruik dan het formulier Exploitantnummer drones aanvragen (pdf, 113kb).
  2. Op het formulier leest u wat u moet doen en meesturen.
  3. Houd er rekening mee dat het zeker 10 werkdagen kan duren voordat u uw exploitantnummer van ons ontvangt. 
  • Bewaar uw vliegbewijs goed, dit moet u tijdens het vliegen kunnen laten zien (uitgeprint of op uw mobiele telefoon).
  • Als eigenaar van de drone heeft u een exploitantnummer van ons ontvangen. Een deel van dit nummer moet u aan uw drone vastmaken en als dit mogelijk is inprogrammeren. Het exploitantnummer bestaat uit letters en cijfers. Voorbeeld: ''NLD87astrdge12kc - xyz''.
  1. Alleen het deel vóór het streepje moet goed zichtbaar vastgeplakt worden (bijvoorbeeld met een sticker) aan de buitenkant van de drone. De laatste 3 letters laat u weg, wat voorkomt dat anderen misbruik van uw exploitantnummer kunnen maken.
  2. Heeft u meerdere drones? Het exploitantnummer is voor al uw drones geldig en moet op alle drones vastgemaakt zijn.
  • Jongeren onder de 16 jaar met een vliegbewijs mogen alleen vliegen onder begeleiding van iemand ouder dan 16 jaar met een vliegbewijs.

 • Vliegbewijs:
  Het vliegbewijs is 5 jaar geldig vanaf de datum dat u het online theorie-examen heeft gehaald. Na 5 jaar doet u opnieuw examen en vraagt u een nieuw vliegbewijs aan.

  Exploitantnummer:
  Het exploitantnummer is 1 jaar geldig. U ontvangt 6 weken voordat dit afloopt een herinneringsmail.
 • Omschrijving Kosten
  Aanvragen vliegbewijs €10,00
  Omschrijving Kosten
  Aanvragen exploitantnummer €23,00
  Verlengen exploitantnummer €13,00
 • Of u de drone moet verzekeren, hangt af van waar en met welke soort drone u vliegt. We raden u sterk aan om u te verzekeren voor lichamelijke of materiële schade aan derden door ongelukken met drones. Controleer of uw aansprakelijkheidsverzekering schade dekt die veroorzaakt wordt door drones.

  Voor particuliere gebruikers met een drone vanaf 20 kilogram is een verzekering verplicht op basis van EU-regelgeving. Kijk voor meer informatie over de verplichtingen en verzekeringen op de website van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  Verzekering toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW

  Is een verzekering voor u verplicht? Dan moet u deze toevoegen aan de exploitantgegevens die bij ons zijn vastgelegd. Uw verzekeringsgegevens kunt u ook toevoegen als u niet verzekeringsplichtig bent.

  Voeg een verzekeringsnummer toe via de knop 'Exploitantgegevens aanpassen'. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

 • Voor het vliegen in de open categorie heeft u geen vluchtvergunning nodig. Als u vliegt in de specifieke categorie, dan heeft u wel een vluchtvergunning nodig. Meer informatie over vluchtvergunningen? Neem dan contact op met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  Vergunningen toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW 

  Als u een vluchtvergunning heeft dan moet u het nummer van de vluchtvergunning toevoegen aan uw exploitantgegevens die bij ons zijn vastgelegd. Voeg vergunningen toe via de knop 'Exploitantgegevens aanpassen'. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed